Selamat Datang Ke blog-ketegaq.blogspot.com

Blog terbaik yang menyediakan pelbagai cerita dan artikel menarik dari seluruh dunia. Like kami di facebook tanda sokongan anda dan untuk mendapat update artikel terkini dari kami.

Isu Semasa

Artikel-artikel terkini mengenai isu semasa dalam dan luar negara. Segalanya dari sumber-sumber yang boleh dipercayai.

Pelik

Segala fakta dan artikel mengenai perkara-perkara yang pelik boleh diperolehi di sini. Semua artikel adalah berdasarkan sumber dan kesahihannya anda sendiri tentukan.

Herba Dan Botani

Artikel mengenai tumbuh-tumbuhan yang digunakan untuk perubatan dan penjagaan kesihatan.

Alam Ghaib

Himpunan artikel mengenai alam ghaib yang sukar diperjelaskan dengan mata kasar. Admin mengalukan sumbangan artikel, gambar-gambar atau video untuk dikongsi bersama dalam blog ini.

Sunday, July 8, 2012

Gambar Hantu Wanita Bertudung Di Jeti JTLM Pulau Tioman

Gambar seram seorang wanita bertudung berdiri di Jeti JTLM pulau tioman. Seorang Pegawai Penguat Kuasa Jabatan Taman Laut Malaysia (JTLM) di sini, tidak menyangka gambar yang diambil oleh rakannya ketika berada di Jeti JTLM Kampung Tekek, Pulau Tioman kelmarin, turut mempunyai imej yang pelik.


Anuar Safie, 38, berkata, imej menyerupai seorang wanita itu dirakamkan pada pukul 8 malam kelmarin oleh salah seorang rakannya sebelum mereka keluar menjalankan operasi penguatkuasaan di jeti berkenaan.

Menurutnya, semasa berdiri di sebelah tiang jeti, dia langsung tidak menyedari kehadiran lembaga itu sebelum rakannya memberitahu terdapat imej mencurigakan di belakang sebelah kanan wajahnya apabila merakamkan gambar dengan menggunakan telefon bimbitnya.


Menurutnya, selepas imej berpakaian putih itu dirakamkan, dia dan rakannya terus terdiam seketika sebelum menceritakan pengalaman yang dilaluinya kepada rakan-rakan lain pada keesokannya. Anuar yang sudah berkhidmat lebih lapan tahun dalam agensi itu mengakui telah beberapa kali menemui lembaga tersebut di depan matanya.

Gambar Hantu Kanak-Kanak Di Kuburan Tanpa Sengaja Dirakam

Kejadian gambar hantu kanak-kanak yang telah dirakam di perkuburan St. Mark di selatan Sydney, Australia telah menggemparkan penduduk. Gambar tersebut telah diambil oleh Renee English dan dia yakin tiada kanak-kanak yang melintasi tanah perkuburan tersebut.


Menurut legenda tempatan, dua kanak-kanak itu ialah David Shaw dan Blanche Moon. Mereka meninggal dunia pada 1886 selepas tergelincir dan ditimpa timbunan kayu.

Menurut English, dia yakin semasa sedang merakamkan gambar di tanah perkuburan itu, tidak ada orang yang berada di kawasan tersebut. Gambar itu kini menjadi perbincangan hangat di beberapa laman blog mengenai hantu di Internet.


Gambar Hantu Wanita Di Hospital Paling Berhantu Di Dunia

Dari jauh kelihatan imej hantu wanita misteri yang bersandar di dinding.

Pada september 2006, Halstead dan pasukannya menyiasat aktiviti paranormal yang dikatakan berlaku di sebuah bekas hospital batuk kering yang beroperasi pada awal 1900- an. Bekas hospital itu dikatakan diantara salah satu lokasi paling berhantu didunia. Rekod mendapati berlaku 63,000 kes kematian sepanjang hospital itu beroperasi.

Jam menunjukkan pukul 6 pagi. Halstead segera ke tingkat empat untuk meninjau keadaan disana.Secara tiba-tiba, dia terasa keadaan disekelilingnya amat dingin. Bulu romanya tegak berdiri. Lalu, dia mengambil kameranya dan merakam gambar di kawasan tersebut secara spontan. 

Pada keesokan harinya , semasa hendak mencuci kepingan filem yang di ambilnya semalam.  Beliau melihat ada satu imej seseorang yang berdiri di tepi dinding bilik tersebut. Padahal, tiada sesiapa di bilik itu malam tadi melainkan tanda- tanda aneh kehadiran entiti hantu.


Imej hantu itu berupa seorang perempuan muda ( linkungan diantara umur 17-18 tahun ), berambut hitam ikal mayang dan memakain gaun. Gambar yang berjaya merakamkan imej hantu wanita muda itu dianugerahkan anugerah & “Best Ghost Evidence” di First Paranormal Awards Ceremony pada majlis Ghost World Conference.

10 Makanan Pelik Dan Eksotik di Asia

Asia merupakan sebuah benua besar yang kaya dengan pelbagai adat dan budaya serta cara hidup. Dengan kepelbagaian kaum dan ras sudah pastinya terdapat pelbagai jenis makanan. Atas dasar world of views dan perbezaan geografi maka pelbagai jenis makanan terhasil. Jom kita tengok makanan pelik orang Asia. walaupun begitu saya tidak memfokuskan kepada haiwan eksotik, mahu pun yang biasa kita dengar seperti daging anjing atau katak.Pelik kerana ianya sangat berbeza, unik dan menarik, namun mungkin tekak anda akan loya apabila makanan ini dihidangkan didepan anda, jom layan.

Balut

Merupakan makanan tradisional dari Filipina, dan menjadi kegemaran ramai.Bahan asasnya ialah telur itik atau ayam.Telur tersebut mestilah telur yang sudah dieramkan dan hanya menunggu masa untuk menetas. Embrio telur sudah membentuk tubuh ayam atau itik yang sudah sempurna. Biasanya ianya dimasak dengan rebusan kicap atau perisa dan dicicah dengan sos. Menurut orang filipina, makanan ini memang sedap dan menyelerakan.Cuma berhati-hati sewaktu memakannya, mungkin tulang atau bulu ayam akan terlekat di tekak.

Balut
embrio, ayam,makanan kegemaran di Filipina
Drunken Shrimp.

Makanan yang menjadi kontroversi di China, udang mentah yang masih hidup digaulkan bersama-sama dengan arak dan dijadikan hidangan. Masih popular di sesetengah tempat di China, walaupun dianggap kejam. Makanan laut secara mentah ini sangat berbahaya,kerana mengandungi bakteria dan mikroorganisma yang belum mati.

udang mentah masih hidup
Ying Yang Fish ( Ikan Ying Yang )

Merupakan makanan yang diharamkan di Taiwan, namun masih popular di sebelah Asia Timur.Ying yang merupakan tenaga di dalam badan yang terbahagi 2, baik dan jahat, namun diterjemahkan kepada ikan, dimana, ikan akan dimasak hanya di bahagian badannya, sementara ikan tersebut masih hidup.Memang merupakan cara masakan yang kejam,kerana insang ikan masih tercungap-cungap sementara isinya dimakan.


Ying Yang Fish-ikan masih bernyawa
Serangga- Tarantula, cengkerik, belalang

Di anggap sebagai snek yang rangup dan lazat bagi penduduk di Thailand, Laos dan Kemboja. Kebanyakan serangg ini akan digoreng dan dijaual biasanya sewaktu pasar malam. Serangga ini dikatakan bagus kerana dikatakan mengandungi kandungan protein yang tinggi.

Tarantula, makanan lazat bagi masyarakat kemboja

Sannakji Hoe ( Sotong Mentah Hidup )

Sotong diletakkan di dalam akuarium, jika pelanggan ingin memakannya, sotong tadi ditangkap, dipotong-potong, kemudian digaulkan dengan minyak dan biji bijan, dan di makan mentah-mentah. Merupakan makanan popular di Korea, kata mereka lebih menarik jika sotong tersebut bergerak-gerak di dalam pinggan, lebih menyelerakan.Telur Semut Merah

Merupakan makanan kegemaran bagi masyarakat di Thailand.terdapat di kawasan gerai jalanan sehinggalah di ke restoren mewah. Makanan eksotik ini biasanya dihidangkan di dalam bentuk sup.Kata orang Thailand sewaktu memakan telur semut,ianya begitu lembut, dan meletup di dalam mulut dengan rasa yang istimewa.Ikan Mentah ( Jepun )

Masyarakat Jepun memang terkenal dengan pelbagai makanan mentahnya.

Ikan menari, ikan kecil ini dimakan mentah,dihirup,dikatakan ikanmenari kerana ia berenang-renang di dalam mulut sebelum ditelan !

Shiokara,Makanan laut, dari ikan mentah,yang bercampur garam dan cuka yang di tapai

Natto- soya yang ditapai, sangat busuk, tetapi menjadi makanan sarapan pagi masyarakat Jepun

Mata Ikan Tuna sebagai hidangan istimewa.
Ada banyak lagi makanan di seluruh dunia yang pelik, namun di dalam Islam kita mesti memilih makanan yang bersih, suci lagi halal, kerana makanan membentuk jiwa dan keperibadian.

sumber- lovehijau

10 Binaan Menarik Dari Bekas Telur

Berikut adalah binaan berasaskan bekas telur, kalau di Malaysia, biasanya kita buang sahaja.Namun begitu mari kita lihat bagaimana kreativiti manusia mengubah benda yang sudah dianggap sampah menjadi bahan binaan yang bernilai tinggi dan mempersonakan..

1. Seni Lukisan Berasaskan Bekas Telur


Pelukis dari Belanda Enno de Kroon, menterjemahkan kreativitinya kepada bekas telur, ianya memang unik dan menarik, bukan senang nak melukis di atas permukaan bekas telur,namun ianya berjaya menjadi lukisan yang menarik dan unik.Lukisannya dinamakan eggcubism atau seni lukisan kitar semula bekas telur. 


2. Rumah Berasaskan Bekas telur


Terletak di Australia,bahan binaaan yang nampak seperti Lego, tetapi sangat sesuai dinamakan eggo sahaja. Berasaskan dari sebuah lukisan oleh Howard Arkley's yang dinamakan Family Home: Suburban Exterior 1993 studio Goldenhen membina rumah yang bersaiz sebenar sepenuhnya dari bekas telur. Dengan bekas telur yang diwarnakan, ianya menjadi binaan rumah impian seperti yang diinginkan oleh pelukis itu, sangat cantik dan boleh dipanggil rumah Eggo yang sudah pastinya mesra alam, tapi jangan cuba memasak di dalamnya takut anda hangus.3. Lampu Bekas Telur


Dihasilkan dari kretiviti Federico Otero yang berasal dari Peru, lampu ini juga sesuai sebagai lampu hiasan di mana sahaja. Nampak macam tanglung, tetapi ianya lebih unik dan menarik.


4. Meja Bekas Telur


Apa yang menariknya meja ini diletakkan tanah serta ditanam pokok hiasan,bila air disiram, tanah dan bekas telur akan basah, akhirnya bekas telur ini akan reput sedikit demi sedikit,macam nie pun ada juga ye..


5. Lampu Tidur Berbunga dari Bekas Telur


Satu lagi idea kreatif yang menjadikan bekas telur sebagai kelopak bunga, ianya memang cantik sebagai lampu hiasan atau lampu tidur.


6. Penyokong kaki dari Bekas Telur


Ini merupakan bahan perabot atau tempat menyokong kaki yang dibuat sepenuhnya dari bekas telur yang diwarnakan.Jangan main-main ye..kerana ianya dijual ratusan usd.


7. Bekas Pasu


Sesuai untuk diletakkan di dalam rumah, atau hiasan rumah, nampak unik, tetapi berharga.


8. Kostum atau pakaian angkasa 'Space Invader'


Hasil kreativiti yang unik, boleh dijadikan idea buat pementasan drama atau teater, diperbuat dari bekas telur, cawan.


9. Kamera Mainan


Satu hasil kerativiti berasaskan bekas telur sebagai bahan utama.


10.Sofa Bekas Telur


emm..yang ini kalau anda duduk, sila bayar...sebab sudah pasti akan renyuk, kecuali kalau lapisan antara bekas telur itu diletakkan bahan binaan yang kuat sedikit.

sumber- lovehijau

5 labah-labah paling berbahaya di dunia

Berikut adalah 5 labah-labah yang paling berbahaya di dunia.gigitan atau sengatannya boleh membawa maut.Banyak faktor boleh di ambil tentang labah-labah berbahaya ini.Antaranya ialah habitat atau tempat asal labah-labah tersebut,saiznya dan yang paling penting ialah kekuatan toksid beracun atau bisa sengatannya.Walau pun terdapat anti venom atau penawar racun labah-labah tersebut,kekuatannya mampu membunuh manusia jika tidak mendapatkan rawatan dengan segera.

Labah-Labah Redback


Hidup di bumi Australia.Labah-labah betina paling berbahaya dan mudah dikenali dengan satu garisan berwarna merah atau oren yang terang dibelakangnya.Mempunyai bisa yang telah membunuh beberapa orang penduduk di Australia.Bisanya menyebabkan kesakiatan yang amat sangat di tempat gigitan,,otot menjadi lemah,rasa mual atau muntah serta berpeluh dengan banyaknya. Mempunyai bisa yang mampu menyerang saraf manusia serta boleh menyebabkan sawan serta merta jika tidak dirawat segera.Dilaporkan hampir 250 kes gigitan dilaporkan di Australia setiap tahun ,namun kewujudan anti venomnya mengurangkan risiko kematian sekarang,namun ada yang menyatakan lebih banyak kes yang turut tidak dilaporkan.

Labah- labah Tree Dwelling Funnel Web


Juga berasal dari Australia,terutama disebelah timur.Labah-labah jantan merupakan paling berbisa.Dengan warnanya yang biasa untuk labah-labah,kelabu kehitam-hitaman,labah-labah ini sangat agresif dan menyerang apabila merasakan dirinya terancam.Bisanya boleh menyebabkan rasa terbakar yang kuat,berpeluh,serta saraf terganggu.Di laporkan banyak kematian sebelum anti venom dihasilkan.banyak haiwan dikatakan mampu bertahan dengan bisanya namun ,sangat berkesan terhadap manusia sehingga boleh membawa maut jika tidak dirawat dengan segera.Jika anda digigit oleh labah-labah jantan,cepat-cepatlah mendapatkan rawatan kerana,bisanya 5 kali ganda dari labah-labah betina.

Labah-labah Brazilian Wandering


Berasal dari hutan Amerika Selatan.Walaupun sering dijumpai di lantai hutan ,ia turut menghuni di dalam rumah!Merupakan labah-labah yang agresif apabila merasakan dirinya terancam.Mendapat jolokan labah-labah pisang kerana paling mudah ditemui pada pokok pisang.Namun anda perlu berhati-hati kerana labah-labah ini merupakan labah-labah paling beracun di Amerika Selatan.Percaya tak gigitan atau suntikan bisa dari taringnya sebanyak 0.006mg boleh menyebabkan kematian.Labah-labah ini mempunyai venom neorontoksin,iaitu mampu menyerang saraf manusia yang meyebabkan kesakitan yang amat kuat.


Labah-labah Brown Recluse.


Merupakan sejenis labah-labah yang berbahaya.Pada peringkat awal gigitannya tidak disedari,namun selang beberapa jam kemudian bintik merah akan muncul pada tempat gigitan.Jika tidak dirawat bisanya boleh menyebabkan lapisan kulit seolah olah cair atau terbakar dan semakin merebak.Ianya sukar dirawat terutama jika banyak lapisan kulit yang sudah rosak teruk.Labah-labah yang berasal dari benua Amerika ini sebenarnya sangat kecil.serta diberi nama labah-labah biola oleh kerana bentuk badanya seperti biola.Ramai yang menemui ajal akibat labah-labah ini kerana gagal mendapatkan rawatan awal serta kesan gigitan yang dijangkiti kuman.

Black Widow


Rasanya labah-labah ini sudah dikenali ramai.Berasal dari benua Amerika ,gigitan dari labah-labah betina boleh membunuh manusia.Labah-labah betina selepas mengawan dengan labah-labah jantan akan membunuh pasanganya .Di badannya terdapat tanda merah seolah-olah jam waktu pasir. Gigitanya selalunya tidak disedari,namun dua tanda merah akan muncul,selepas gigitan,mangsa akan mengalami kekejangan otot,demam,sesak nafas, muntah-muntah, meningkatkan tekanan darah serta berpeluh tanpa henti. Tanpa rawatan awal boleh menyebabkan kematian

sumber- lovehijau

Ratu Rok Ella, Azhar selamat diijab kabul

Hari bahagia Ella
Ella
KLANG - Ratu Rok Ella atau nama sebenarnya Nor Zila Aminuddin, 46, mengakhiri zaman bujang dan malam ini sah bergelar isteri kepada juruterbang Firefly, Azhar Husaini Ghazali, 30.

Pasangan tersebut dinikahkan oleh Penolong Pendaftar Nikah Telok Gadong, Baharudin Abu Bakar manakala abang sulung Ella, Mohd Nor Izam Aminuddin bertindak sebagai wali.

Dengan hanya sekali lafaz, pasangan ini yang berkenalan sejak sembilan tahun lalu sah bergelar pasangan suami isteri.

Majlis pernikahan kedua-dua mempelai ini berlangsung di rumah keluarga Ella di Telok Gadong di sini kira-kira jam 10.35 malam ini.

Majlis yang diadakan dalam suasana sederhana namun meriah, dihadiri kira-kira 200 jemputan terdiri daripada kaum keluarga pengantin kedua-dua pihak.

Pengantin perempuan menerima RM50,300 sebagai mas kahwin dan tujuh dulang hantaran berbalas sembilan dulang daripada pihak perempuan. Antara barang hantaran yang diberi adalah kek, set minyak wangi, dan cincin..


Penyanyi kelahiran Gelugor, Pulau Pinang ini tampil anggun mengenakan busana rekaan Syaiful Baharim.

Majlis resepsi pasangan pengantin baru ini dijangka diadakan di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya, 1 Disember ini.

Ella dikatakan sudah mengenali Azhar sejak sembilan tahun lalu dan hubungan mereka hanya serius semenjak tiga tahun lepas.

"Ella rasa syukur segalanya dipermudahkan. Setelah sering ditanya bila akan naik pelamin, Allah makbulkan hari ini," katanya yang ditemui selepas majlis itu, dipetik Bernama.

Penyanyi itu mengesat air mata kegembiraan selepas sah bergelar isteri kepada Azhar.

sumber- Sinar

30 sakit penangan bihun goreng

SUNGAI SIPUT: Hasrat 30 pelajar sebuah sekolah menengah, di sini, meneruskan kem motivasi di sekolah terbantut selepas mengadu muntah, loya, sakit perut dan cirit birit gara-gara ‘penangan’ bihun goreng dan teh tarik yang diambil sebagai sarapan.

Dalam kejadian jam 9.30 pagi semalam, pelajar tingkatan tiga, lima dan enam Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Tok Muda Abdul Aziz itu menjamu makanan berkenaan sebelum bergegas ke tandas selepas mengadu sakit perut yang teruk.

Difahamkan, makanan dan minuman itu disediakan katering yang ditempah di luar sekolah sebagai sarapan pagi untuk pelajar sempena program motivasi dianjurkan di dewan sekolah.

Sementara itu, lebih 100 pelajar lain yang kebanyakannya bakal menduduki peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR), Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM) tidak mengalami keracunan kerana tidak menjamah sarapan pagi. .


Berikutan kejadian itu, pelajar yang keracunan diasingkan oleh pihak pentadbiran sekolah sebelum ditempatkan di pusat sumber sekolah untuk rawatan awal.

Seorang pelajar tingkatan lima yang enggan dikenali berkata, dia mula berasa sakit perut jam 10 pagi sebelum ke tandas ketika program berlangsung.sumber- HMetro

JAIPs serbu keluarga pincang

RUMAH yang dipercayai tempat dua pasangan ditangkap bersekedudukan di Kampung Padang Keria, Sanglang, Kangar semalam.
KANGAR - Kehidupan sebuah keluarga yang pincang di Kampung Padang Keria, Sanglang di sini terbongkar semalam apabila diserbu Jabatan Agama Islam Perlis (JAIPs) setelah si suami didapati mempunyai hubungan dengan adik iparnya, manakala si isteri pula bersekedudukan dengan lelaki lain sehingga mengandungkan anak luar nikah.

Penolong Pengarah Penguat Kuasa JAIPs, Suhaimi Ahmad berkata, suami isteri tersebut dipercayai melakukan perbuatan sumbang tersebut dengan pasangan masing-masing di dalam satu rumah sejak setahun lalu.

Dalam dua serbuan berasingan bermula kira-kira 12.15 pagi semalam, si suami yang berusia 39 tahun dicekup hanya bertuala di dalam rumah tersebut yang mempunyai dua bilik dengan adik iparnya yang berumur 18 tahun..


"Sejam kemudian kami sekali lagi serbu rumah tersebut dan mendapati isterinya, 25, pula bersama lelaki lain yang berusia 29 tahun di kawasan rumah tersebut," katanya.

Menurut Suhaimi, ketika serbuan tersebut, isteri berkenaan berada di dalam rumah manakala pasangannya ditemui tidak memakai baju dan hanya berseluar pendek di belakang rumah.

sumber- Kosmo

Guna 760 jarum

DERITA... proses membuang kolagen pada wajah Pian yang disiarkan pada facebook artis itu.
DERITA... proses membuang kolagen pada wajah Pian yang disiarkan pada facebook artis itu. 

MENYESAL... Pian menunjukkan kesan suntikan kolagen.
MENYESAL... Pian menunjukkan kesan suntikan kolagen.

KUALA LUMPUR: “Saat itu, saya berasa sakit yang tidak tertanggung. Bayangkan, saya dalam keadaan sedar ketika jarum ditusuk ke kulit.

“Sebelah punggung saja memerlukan kira-kira 380 batang jarum dan bayangkan saya suntik kedua-dua belah. Ini bermakna ada 760 batang jarum pada punggung,” kata artis kontroversi, Pian Cecupak menceritakan kesakitan ditanggung ketika membuat suntikan kolagen pada punggung.

Selain punggung, Pian atau nama sebenarnya Mohd Rafiq Abdul Rahman, 41, turut melakukan suntikan kolagen pada kedua-dua pipi, dagu dan hidung dengan kos mencecah puluhan ribu ringgit..


“Saya mengaku membuat suntikan itu lapan tahun lalu. Namun, itulah kali pertama dan terakhir saya lakukannya. Disebabkan mahu kulit lebih mulus dan anjal di samping bentuk punggung menarik, saya tak fikir risiko yang bakal ditanggung,” katanya kepada Metro Ahad.

sumber- HMetro

Tidak dendam

JUMPA... anggota Rela dan polis mengangkat mayat Drahman yang ditempui nelayan di seberang Sungai Kampung Medang.
JUMPA... anggota Rela dan polis mengangkat mayat Drahman yang ditempui nelayan di seberang Sungai Kampung Medang.
BELADIN: “Kami sekeluarga anggap kejadian ini sebagai ujian Allah dan tidak menyimpan dendam mahupun memburu buaya yang membaham suami saya,” kata Latifah Nen, 53, isteri kepada Drahman Chali, 55, mangsa serangan buaya di tebing Sungai Medang, Khamis lalu.

Pendirian Latifah turut disokong keenam-enam anaknya, Nor Hasiah Derahman, 24; Norafidah, 22; Mohd Asrul 20; D Ramlee, 19; Mohd Qusyairi Arifin, 7, dan Jamalludin, 1.

Bersyukur kerana akhirnya sebahagian jasad arwah suaminya ditemui jam 7 pagi semalam, Latifah berkata, tiada gunanya mereka berdendam pada buaya kerana itu takdir Allah.

“Sampai bila manusia dan buaya mahu saling berdendam, sebaik-baiknya kita sama-sama berdoa supaya tiada lagi manusia menjadi mangsa serangan buaya,” katanya ketika dihubungi Metro Ahad, semalam.

Latifah menafikan laporan mengatakan dia mahu mendapatkan khidmat bomoh seperti disiarkan beberapa akhbar, semalam..


Menurutnya, mereka sekeluarga juga tidak pernah terfikir mahu mengupah bomoh buaya seperti didakwa akhbar terbabit.

Katanya, sebagai umat Islam, beliau percaya kepada qada dan qadar Allah serta apa yang menimpa keluarganya ditakdirkan.

“Biarpun mayatnya tidak sempurna dan separuh badan hilang dibaham buaya, saya tetap bersyukur kerana sekurang-kurangnya ada kuburnya untuk kami sekeluarga ziarah selepas ini,” katanya.

Mayat Drahman yang diserang Bujang Saribas, Khamis lalu, ditemui jam 7 pagi semalam oleh dua nelayan di tebing Sungai Medang, Saribas, enam kilometer dari lokasi kejadian di Tanjung Lilin, Pusa, jam 8 pagi Khamis lalu.

sumber- HMetro

3 lelaki ditahan

JOHOR BAHRU: Selaras senapang patah bersama tiga butir peluru dan dua pistol automatik antara senjata dirampas daripada tiga penjenayah yang diburu Polis Diraja Malaysia (PDRM) Kontinjen Johor selepas menyamun serta memeras seorang wanita warga Singapura dan keluarganya.

Dalam operasi khas jam 5 pagi hingga 12 tengah hari Rabu lalu, polis turut merampas satu lencana berlogo PDRM dipercayai digunakan suspek ketika melakukan jenayah.

Ketua Polis Johor, Datuk Mohd Mokhtar Mohd Shariff berkata, tiga lelaki berusia 33 hingga 45 tahun ditahan bagi membantu siasatan.

“Susulan laporan diterima daripada mangsa berkaitan kejadian menimpanya, kami menubuhkan pasukan khas untuk menjejak penjenayah.

“Hasil risikan serta maklumat awam, kami menyerbu tiga rumah di sekitar Felda Ulu Tebrau dan menahan ketiga-tiga suspek dipercayai dalang kes,” katanya di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Johor, semalam..
Menurut Mokhtar, dengan kejayaan itu, pihaknya yakin dapat menyelesaikan kes membabitkan warga Singapura itu serta beberapa lagi kes samun lain dilakukan suspek.

Mokhtar berkata, ia berdasarkan siasatan awal pihaknya selain penemuan pelbagai barangan berharga dipercayai milik mangsa samun di kediaman terbabit.

“Selain menemui semula kereta jenis Nissan Sunny milik mangsa, kami merampas kereta jenis Hyundai Optima dilaporkan disamun di sebuah stesen minyak di Jalan Tebrau pada 2 Julai lalu dan sebuah Proton Perdana disamun di Taman Austin Perdana pada 25 Jun lalu. “Pemeriksaan turut menemui 14 telefon bimbit, dokumen pengenalan diri, lesen memandu, kad bank serta kad kredit milik individu dipercayai mangsa samun,” katanya.

Menurut Mokhtar, semakan rekod lalu mendapati semua suspek terbabit pernah ditahan atas kesalahan samun, curi kenderaan, pecah rumah dan penyalahgunaan dadah di negeri ini.

Dua daripada suspek berkenaan juga disenarai sebagai individu dikehendaki polis bagi membantu siasatan kes curi kenderaan dan mengikut Akta Dadah Berbahaya (ADB) di Johor Bahru serta Kota Tinggi.

Mengulas lanjut kejayaan itu, Mokhtar menafikan penjenayah di negeri ini menjadikan warga Singapura sebagai mangsa, sebaliknya beliau menyifatkan kejadian sama boleh menimpa sesiapa saja tanpa mengira kerakyatan.


sumber- HMetro

Angkara teguran

KAJANG: Tiga pelajar lelaki tingkatan enam sebuah sekolah menengah di Nilai, Negeri Sembilan, dekat sini, cedera dibelasah sekumpulan samseng hanya kerana menegur adik seorang ahli kumpulan itu membuat bising ketika menyertai satu program di sekolah itu, malam kelmarin.

Seorang daripada mangsa yang cedera mata kanan akibat ditumbuk serta diterajang mendakwa, kejadian berlaku jam 10.45 malam ketika 90 pelajar tingkatan tiga ingin pulang selepas selesai mengikuti program bestari anjuran pihak sekolah..


Mangsa, Muhammad Najib Zulkarnain, 18, ketika ditemui di rumahnya di Bandar Seri Putra, Kajang berkata, kejadian turut disaksikan beberapa guru dan ibu bapa pelajar yang menjemput anak mereka.

sumber- HMetro

Pelajar tingkatan dua dirogol teman lelaki

DUNGUN – Tindakan seorang gadis sunti berumur 14 tahun mengikut teman lelakinya ke sebuah rumah di Sura dekat sini mengundang padah apabila dia dipercayai menjadi mangsa rogol lelaki terbabit.

Peristiwa hitam membabitkan pelajar tingkatan dua salah sebuah sekolah di bandar Dungun itu dipercayai berlaku pada 2 Julai lalu ketika gadis berkenaan bermalam di rumah nenek teman lelakinya di Kampung Cina, dekat sini.

Kejadian disedari mangsa sebaik dia bangun daripada tidur lalu mendapati pakaiannya telah tertanggal dan bertelanjang, manakala teman lelakinya itu difahamkan berada di sisinya.

Mangsa mengesyaki telah dirogol oleh teman lelakinya membuat laporan di Balai Polis Dungun berkaitan kejadian tersebut kira-kira jam 12 tengah malam, 4 Julai lalu..


Timbalan Ketua Polis Daerah, Deputi Superintendan Ismail Abdullah mengesahkan menerima laporan dan siasatan sedang dijalankan.

sumber- Sinar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...