Selamat Datang Ke blog-ketegaq.blogspot.com

Blog terbaik yang menyediakan pelbagai cerita dan artikel menarik dari seluruh dunia. Like kami di facebook tanda sokongan anda dan untuk mendapat update artikel terkini dari kami.

Isu Semasa

Artikel-artikel terkini mengenai isu semasa dalam dan luar negara. Segalanya dari sumber-sumber yang boleh dipercayai.

Pelik

Segala fakta dan artikel mengenai perkara-perkara yang pelik boleh diperolehi di sini. Semua artikel adalah berdasarkan sumber dan kesahihannya anda sendiri tentukan.

Herba Dan Botani

Artikel mengenai tumbuh-tumbuhan yang digunakan untuk perubatan dan penjagaan kesihatan.

Alam Ghaib

Himpunan artikel mengenai alam ghaib yang sukar diperjelaskan dengan mata kasar. Admin mengalukan sumbangan artikel, gambar-gambar atau video untuk dikongsi bersama dalam blog ini.

Sunday, May 26, 2013

Benarkah Taj Mahal dibina atas cinta sejati?

Taj Mahal sering dikaitkan sebagai monumen percintaan. Namun, benarkah ianya dibina dari kasih sayang yang benar-benar ikhlas antara Shahjahan dan juga Mumtaz. Terdapat beberapa fakta mengenai pasangan tersebut yang mungkin agak memeranjatkan dan mengundang perspektif negatif bagi mereka yang mengagungkan monumen ini.

1. Mumtaz merupakan isteri ke-4 dari 7 orang isteri Shahjahan.
2. Shahjahan membunuh suami Mumtaz bagi membolehkan untuk mengahwininya.
3. Mumtaz mati ketika melahirkan anak ke-14.
4. Shahjahan kemudiannya mengahwini adik Mumtaz.

Dari fakta tersebut, Tidak jelas dimanakah erti cinta sejati yang dimaksudkan dengan terbinanya Taj Mahal dan apa yang terlihat hanyalah seorang lelaki yang menggunakan kuasanya sebagai sultan untuk memenuhi kemahuan nafsunya.

gambar taj mahal

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...