Selamat Datang Ke blog-ketegaq.blogspot.com

Blog terbaik yang menyediakan pelbagai cerita dan artikel menarik dari seluruh dunia. Like kami di facebook tanda sokongan anda dan untuk mendapat update artikel terkini dari kami.

Isu Semasa

Artikel-artikel terkini mengenai isu semasa dalam dan luar negara. Segalanya dari sumber-sumber yang boleh dipercayai.

Pelik

Segala fakta dan artikel mengenai perkara-perkara yang pelik boleh diperolehi di sini. Semua artikel adalah berdasarkan sumber dan kesahihannya anda sendiri tentukan.

Herba Dan Botani

Artikel mengenai tumbuh-tumbuhan yang digunakan untuk perubatan dan penjagaan kesihatan.

Alam Ghaib

Himpunan artikel mengenai alam ghaib yang sukar diperjelaskan dengan mata kasar. Admin mengalukan sumbangan artikel, gambar-gambar atau video untuk dikongsi bersama dalam blog ini.

Monday, December 10, 2012

Kepala tersangkut pada tembok balkoni

Kemalangan terjadi dimana-mana. Kanak-kanak yang bermain harus sentiasa diawasi. Bagi mereka, setiap benda yang dilihat adalah permainan. Mungkin pada pandangan kita, benda tersebut langsung tidak berbahaya, namun siapa sangka benda yang dikatakan selamat tersebut boleh mengundang musibah.

kepala tersepit

Salah satu peristiwa yang boleh dijadikan ikhtibar ialah seperti mana yang terjadi pada kanak-kanak di China ini. Pada asalnya, tembok balkoni ini dibina bagi mengelakkan berlakunya insiden kemalangan seperti terjatuh atau sebagainya. Sebaliknya kanak-kanak ini bermain di tembok batu tersebut sehingga kepalanya tersangkut pada celahan tiang.

Mengikut laporan, kanak-kanak ini bersama neneknya telah melawat bangunan kerajaan tersebut di Daerah Hezhang bagi menyelesaikan sedikit urusan. Oleh kerana sifatnya yang ingin tahu, dia telah mencuba sesuatu diluar jangkaan dan akhirnya dia terjerat di situ. Pasukan penyelamat terpaksa dipanggil bagi memberi bantuan. Kes sebegini sering berlaku di China. Mujurlah kecederaannya tidak serius.

Mesin basuh haiwan peliharaan

Memandikan haiwan kesayangan seperti kucing dan anjing mungkin perkara yang merumitkan malah amat meletihkan lebih-lebih lagi bagi mereka yang memeliharanya lebih dari seekor.

Bagi mengatasi masalah tersebut, sebuah syarikat di Jepun telah menghasilkan mesin basuh haiwan peliharaan khusus untuk penjaga yang malas memandikan haiwan peliharaan mereka. Mesin ini  berfungsi secara automatik untuk mencuci, memandikan, dan mengeringkan haiwan peliharaan dalam masa 30 minit.  Buat masa ini, mesin ini hanya dipasang di Pet World Joyful Honda di bandar Tokyo. Bayaran penggunaan yang dikenakan adalah sekitar 1,000 Yen.

mesin basuh
mandikan haiwan peliharaan
mesin basuh haiwan
mencuci haiwan
mandikan haiwan

12 pendaratan pesawat yang gagal

Mengikut statistik, penggunaan pengangkutan udara lebih selamat berbanding pengangkutan darat. Namun begitu, pengendalian pesawat bukanlah sesuatu yang mudah. Lebih-lebih lagi jika berlakunya kerosakan di udara. Pemandu harus mengambil risiko untuk mendaratkan pesawat walaupun bukan ditempat yang sesuai. Kesilapan yang dilakukan boleh meragut nyawa. Berbeza dengan pengendalian kereta dimana jika berlakunya kerosakan, pemandu boleh menghentikannya di bahu jalan. 

Berikut merupakan beberapa gambar pendaratan pesawat yang gagal dilakukan dengan baik. Ada diantaranya terjadi akibat masalah teknikal dan ada juga disebabkan kecuaian pemandunya sendiri.

pendaratan pesawat
pesawat
jet mendarat
gagal mendarat
pesawat mendarat
kapal terbang
pesawat ringan
kapal terbang ringan
pesawat tersangkut
pesawat tersangkut
kapal terbang terbabas
pesawat tenggelam

Gadis diraba rakan sekerja

GOMBAK: Seorang remaja perempuan yang baru dua minggu bekerja di sebuah pasar raya di Selayang bagi menghabiskan cuti persekolahannya dicabul rakan sekerja.

Kejadian itu menyebabkan remaja terbabit trauma sebelum menceritakan kepada ibunya.

kes kena raba
gambar hiasan
Sumber berkata, ibu mangsa yang tidak puas hati dengan tindakan rakan sekerja anak perempuannya itu yang juga dipercayai warga asing, membuat laporan polis kelmarin. Menurut sumber itu, dalam kejadian Khamis lalu, mangsa bekerja dengan lelaki terbabit jam 11 pagi dan ditegur lelaki itu dengan perkataan lucah.

“Suspek mengajak mangsa ke rumahnya untuk melakukan hubungan seks, namun mangsa menolak ajakan suspek. “Suspek yang tidak berpuas hati meraba badan mangsa. Tindakan suspek menyebabkan mangsa takut lalu melarikan diri,” katanya.

Sumber berkata, mangsa mendakwa dia sekali lagi diganggu suspek dengan menghubunginya meminta mangsa mengirimkan SMS dan gambar bogel mangsa.

Kata sumber, mangsa yang bimbang diganggu suspek memaklumkan insiden itu kepada ibunya.

“Mangsa dibawa membuat laporan di Balai Polis Selayang untuk tindakan polis lanjut,” katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Gombak, Asisten Komisioner Abdul Rahim Abdullah mengesahkan menerima laporan berkenaan.

sumber- HMetro

Bapa tertembak mati anak lelaki 7 tahun

bapa tertembak anak

PITTSBURGH: Seorang kanak-kanak lelaki berusia tujuh tahun ditembak mati secara tidak sengaja oleh bapanya di sebuah tempat letak kereta kedai menjual kereta api di barat Pennsylvania, semalam.

Jurucakap Polis Pannsylvania, Craig Allen Loghrey tertembak di dada dengan pistol yang dipegang bapanya, Joseph V. Loughrey, 44 ketika mereka sedang masuk ke kenderaan di Twig’s Reloading Den di Mercer, kira-kira 60 batu di utara Pittsburgh. 
Kanak-kanak itu mati di tempat kejadian pada jam 10.50 pagi. 

Bapanya ditahan untuk soal siasat tetapi polis berkata, bukti menunjukkan ia perbuatan tidak sengaja.

Polis berkata, mereka berdua dari Fredonia. 

sumber- Reuters

Van dijadikan restoran minuman teh

LONDON - Seorang wanita sanggup berhenti kerja dalam bidang pengiklanan semata-mata untuk menjual minuman teh dengan menggunakan sebuah van di sini.

restoran minuman teh
HOLMES berdiri di depan vannya yang dijadikan 'restoran' minuman teh di London pada 5 Disember lalu.
Wanita itu, Emilie Holmes membelanjakan sebanyak £10,000 (RM16,035) untuk mengubah suai van Citroen H keluaran 1974 untuk dijadikan 'restoran' teh bergerak.

Holmes tidak membuat pinjaman bank untuk tujuan melakukan pengubahsuaian van itu.

Dia menyiarkan rancangannya untuk membuka perniagaan teh itu di laman Kickstarter di internet.

Laman itu menyediakan kemudahan untuk orang ramai membantu membiayai perniagaan seperti Holmes.

Wanita tersebut berjaya memperoleh £14,000 (RM22,449) dalam tempoh 25 hari.

Holmes memperoleh sumbangan daripada 372 orang di laman tersebut.

Bagaimanapun, dia tidak perlu membayar balik wang tersebut. 

sumber- AFP

Gajah terperangkap di kawasan berlumpur

NEW DELHI - Seekor gajah terperangkap di kawasan berlumpur di daerah Goalpara, timur India sejak Rabu lalu.

DUA pegawai perhutanan menunggang dua ekor gajah mendekati seekor haiwan itu yang terperangkap di kawasan berlumpur di daerah Goalpara kelmarin.
Beberapa pegawai perhutanan yang tiba kelmarin melakukan kerja-kerja untuk menyelamatkan haiwan itu sehingga semalam.

Haiwan tersebut diberikan vitamin bagi mengelak ia menjadi lemah selepas gajah berkenaan terperangkap.

Beberapa ekor gajah jinak digunakan untuk menyelamatkan haiwan tersebut.

Salah seekor gajah jinak menarik gajah yang terperangkap tersebut dari kawasan berlumpur itu dengan menggunakan tali.

Bagaimanapun, usaha itu masih belum mampu untuk menarik gajah tersebut keluar dari kawasan berlumpur.

sumber- Agensi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...