Selamat Datang Ke blog-ketegaq.blogspot.com

Blog terbaik yang menyediakan pelbagai cerita dan artikel menarik dari seluruh dunia. Like kami di facebook tanda sokongan anda dan untuk mendapat update artikel terkini dari kami.

Isu Semasa

Artikel-artikel terkini mengenai isu semasa dalam dan luar negara. Segalanya dari sumber-sumber yang boleh dipercayai.

Pelik

Segala fakta dan artikel mengenai perkara-perkara yang pelik boleh diperolehi di sini. Semua artikel adalah berdasarkan sumber dan kesahihannya anda sendiri tentukan.

Herba Dan Botani

Artikel mengenai tumbuh-tumbuhan yang digunakan untuk perubatan dan penjagaan kesihatan.

Alam Ghaib

Himpunan artikel mengenai alam ghaib yang sukar diperjelaskan dengan mata kasar. Admin mengalukan sumbangan artikel, gambar-gambar atau video untuk dikongsi bersama dalam blog ini.

Wednesday, July 18, 2012

Seni Ukiran Ais Menjadi Kereta Yang Unik

Seni mengukir Ais dengan objek kereta  atau lebih popular disebut dengan Ice car sculptures adalah salah satu  dari seni Ice Sculpture. Banyak pengukir Ice Sculpture yang menjadikan kereta sebagai objek ukirannya.

Jika Ice car sculptures itu dibentuk dengan skala perbandingan bentuk yang seperti dengan kereta yang asal. Berikut ini adalah beberapa hasil Ice car sculptures yang popular dari seluruh dunia.

sumber- Melayu Kini, Rilex Sudah

5 Hacker Wanita Yang Cantik Dan Comel

1. Xiao Tian


Xiao Tian adalah seorang hacker yang bergaya. Penampilan dan gaya hidupnya begitu rapi, dinamik serta feminine. Dia juga tertarik sekali dengan dunia fashion, khususnya kasut. Dalam blognya dia sering berkongsi cerita tentang tempat-tempat yang pernah dia datang. Itulah alasan mengapa Xiao mempunyai banyak peminat dan pengikut di dunia, khususnya para lelaki.

Xiao Tian, mula dikenali sejak berumur 19 tahun. Setelah menubuhkan China Girl Security Team, iaitu salah satu kumpulan hacker khusus untuk wanita terbesar di china dan mengetuai sekumpulan 2,200 penggodam wanita di China. Kumpulan penggodam wanita yang diketuainya ini pernah menggodam sistem infrastruktur Google China. Akhirnya, Google mengalah dan memilih untuk menarik semua perkhidmatan operasinya di China akibat hentaman hacker yang bertubi-tubi.2. Kristina Svechinskaya


Kristina Svechinskaya adalah seorang mahasiswi New York University yang ditahan pada 2 november 2010 lalu kerana telah mencuri jutaan dollar dari beberapa bank di United Kingdom dan Amerika. Bersama 9 orang lainya, Svechinskaya berjaya menggodam ribuan akaun bank sebanyak 3 juta dollar.

Svechinskaya beserta pasukan awalnya menyasarkan jumlah wang yang dicurinya adalah sekitar 220 juta dollar. Svechinskaya menggunakan Zeus Trojan Horse untuk menyerang ribuan akaun bank. Dia mempunyai sekurang-kurangnya 5 akaun bank dunia untuk mencairkan dana. Dalam aksinya itu, Svechinskaya juga melakukan pemalsuan pasport dan akibatnya dia dikenakan hukuman penjara selama 40 tahun apabila dituduh bersalah.


Seperti dilihat di gambar atas, bra yang digunakan gadis cantik ini diperbuat daripada berlian. Svechinskaya juga mendapat gelaran sebagai hacker terseksi di dunia. Ya, kerana memang paparan wajah, tatapan mata dan gaya berpakaian Svechinskaya membuatkan orang ramai tidak berkelip.3. Cracker Ying


Ying mengajar mengenai asas-asas menggodam, cara mengubah IP address dan memanipulasi password pejabat di Shanghai, China. Ying juga pakar membuat perisian untuk menggodam. Dalam sebuah forum yang bertajuk Chinese Hottie Hackers, namanya banyak dibahas dan itu membuatkan popularitinya semakin meningkat. Dalam forum tersebut dia juga mempunyai ramai peminat. Bermula dari situlah kredibilitinya melambung.4. Joanna Rutkowska


Joanna Rutkowska adalah seorang wanita berasal dari Poland yang tertarik dengan dunia hacking security. Namanya pertama kali diperkenalkan setelah persidangan Black Hat Briefings di Las Vegas, 2006 Ogos. Dimana saat itu Rutkowska menerangkan proses serangan yang telah dia lakukan terhadap sistem keselamatan windows Vista. Bukan itu sahaja, Rutkowska juga pernah menyerang Trusted Execution Technology dan System Management Mode milik Intel.

Awal 2007 dia telah membentuk Invisible Things Lab di Warsaw, Poland. Sebuah syarikat yang menumpukan terhadap research keselamatan OS juga VMM serta perkhidmatan perundingan keselamatan internet. Tahun 2010 juga Rutkowska bersama Rafal Wojtczuk membentuk Qubes, sebuah Operating System yang sangat full protect security. Rutkowska juga pernah memberikan nasihat terbuka kepada Vice President of Microsoft Security Technology Unit untuk lebih memperketatkan sistem keselamatan dalam windows Vista. Rutkowska memang seorang hacker yang sangat bagus untuk diajak bekerjasama.


5. Raven Adler 


Raven Adler gemar berpenampilan gothic yang tertarik dengan dunia internet, khususnya dunia hacking. Raven adalah wanita pertama yang pernah hadir dalam persidangan hacker Defcon. Dia tidak begitu suka dipanggil dengan gelaran "Hacker Wanita". Dia lebih suka dipandang kerana skillnya.

Sehingga kini dia sedang aktif membuat design, menguji dan mengaudit sistem pengesan keselamatan untuk pelbagai agen-agen persekutuan besar. Selain itu, dia juga gemar mempelajari ilmu mempertahankan diri Jepun iaitu Ryu Shorin Matsumura.

Restoran Berkonsep Tandas

restoran tandas

Restoran Tandas Taiwan atau nama restorannya ialah Modern Toilet , sangat terkenal dengan reka bentuk restoran dengan susunan dan segala macam perkakas di dalam tandas. Seumpama makan di dalam tandas. Begitulah yang ingin diungkapkan sebenarnya.

Jika dilihat dari mata kasar, seperti di dalam sebuah tandas yang agak tidak asing dalam kehidupan. Begitu jugalah bagi mereka yang meletakkan suatu tafsiran tanpa sebarang penyelidikan. Seolah-olah suatu tempat yang jijik kerana tandas merupakan suatu tempat untuk manusia membuang segala sisa-sisa najis mereka. 

Namun, restoran ini menekankan senibina dan perkakas di dalam tandas yang menjadi aksesori utama Modern Toilet.

Tanya kepada diri, adakah anda sanggup makan di restoran ini?

restoran tandas

Keunikan adalah sesuatu kreativiti dan inovasi yang sememangnya ditekankan dalam membina tamadun negara tetapi tidak semua masyarakat dapat menerimanya. Begitu juga dengan Modern Toilet.

Memang benar bagi kita, masyarakat yang sudah biasa dengan kebersihan, suasana yang jauh daripada jijik kekotoran menjadi tempat untuk kita memaknakan rezeki ke dalam diri.

restoran tandas

Pasti yang ada geli-geleman dengan suasana begini bertambah lagi suasana tempat makan. 

Bayangkan setiap pelanggan duduk di sebuah toilet akrilik yang sangat bergaya yang direka dengan gambar bunga mawar, kerang atau lukisan Renaissance dalam apa jua bentuk sekalipun. Perkakas seperti mangkuk tandas, kasut tandas, singki dan lain-lain lagi. Semua orang makan malam di sebuah meja kaca beralaskan tab mandi di bawahnya.

ais krim dalam mangkuk jamban

Makanan dihidang di dalam  sebuah mangkuk tandas mini!
Minuman yang cecairnya diminum dari urinoir plastik!
dan ais-krim lembut yang telah dicampur dan berbentuk seperti tahi makluk asing (berlingkar) 
diletakkan dipiring yang reka bentuknya seperti selipar.
Setiap santapannya juga mempunyai nama yang agak unik mengikut suasana restoran tandas.
Antara nama pencuci ialah

  • "diarrhea with dried droppings" (chocolate), 
  • "bloody poop" (strawberry) 
  • "green dysentery" (kiwi).

Modern Toilet yang dimiliki Wang Zi-wei, 29, seorang bekas juruwang di bank, mendapat idea daripada watak kartun robot Jepun Jichiwawa, yang suka bermain dengan kotoran. Terinspirasi oleh citra itu, Wang mula menjual coklat swirls ais krim di kertas toilet jongkok. 

Modern Toilet mula beroperasi sekitar tahun 2004. Restoran ini, kini mempunyai tujuh cawangan di Taiwan, satu di Hong Kong dan satu di Shenzhen, China. Terdapat juga perancangan untuk melebarkan cawangan ke bandar-bandar lain di China, Macau, Kuala Lumpur, Malaysia.

sumber- lembah bicara

Teman wanita curang dikurung & dipaksa memakai cawat besi berkunci

cawat besi berkunci
SEORANG lelaki di China di laporkan memaksa teman wanitanya memakai cawat besi yang mempunyai kunci.

Lelaki yang dikenali dengan nama keluarga, He yang berusia 29 tahun itu mula memaksa teman wanitanya yang di kenali sebagai Xiao Tian memakai cawat besi berkunci apabila dia mula mengesyaki teman wanitanya berlaku curang dan menjalinkan hubungan sulit dengan lelaki lain.

Dia kemudiannya menyerang Xiao Tian dan mengunci wanita itu di dalam bilik tidur.

Pada keesokan harinya, dia membeli cawat besi berkunci itu menerusi internet dan mengarahkan teman wanitanya yang berumur 21 tahun memakainya ketika pergi bekerja setiap hari.

Setiap malam apabila Xiao Tian pulang dari bekerja, dia akan memeriksa cawat besi berkunci itu dengan teliti untuk memastikan ia tidak dibuka sepanjang ketiadaannya. Dia amat marah apabila menemui tanda-tanda kunci pada cawat itu telah diumpil dan dibuka menyebabkan dia hilang kawalan dan mula menyerang gadis itu.

Dia mengikat tangan dan kaki Xiao Tian dan mengurung wanita itu dalam tempoh yang agak lama sehingga menyebabkan wanita itu hampir mengalami tekanan mental dalam tempoh dia dikurung.

Pada 23 Ogos, Xiao Tian berjaya melonggarkan tali yang digunakan untuk mengikat tangannya. Beliau menulis nota yang berbunyi "tolong saya" dan mencampakkannya keluar dari tingkap. Ada orang yang berjaya menemui nota itu dan membuat laporan polis. Polis menyerbu rumah He untuk menyelamatkan Xiao Tian dan menahan lelaki itu serta-merta.

Dia disabitkan kesalahan menyekat kebebasan teman wanita yang menyalahi undang-undang dan dijatuhkan hukuman penjara tujuh bulan oleh Mahkamah Daerah Rakyat Qingyang di Chengdu.

Sumber- Daily Chilli

Misteri kelibat hantu Surabaya memandang laptop

kelibat hantu
Kelibat hantu di depan laptop
SURABAYA – Tidak siapa yang tahu mengenai hantu yang sedang merenung komputer riba ini, apatah lagi bagi mengesahkan kesahihan gambar tersebut.

Namun, heboh di perkatakan dalam laman web tertentu bahawa hantu tersebut berkait rapat dengan Gedung Darmoyuda di Surabaya.

Gedung Darmoyuda adalah bekas bangunan penyimpanan fail bahagian kewangan di Kompleks Pejabat Pemkab yang dibiarkan kosong sejak ianya terbakar pada 9 Mac 2009.

Dalam foto tersebut, kelihatan hantu wanita berambut panjang dengan mengenakan pakaian putih sedang duduk di hadapan laptop. Namun dia hanya terdiam di tempat duduknya, sambil memandang tepat pada laptop itu.

Berdasarkan maklumat yang diperolehi, gambar hantu tersebut diambil menggunakan kamera Samsung GT-S5830 pada hari Khamis, 5 Mei 2011 jam 12:22:41 waktu Indonesia.

Sehingga kini, tiada sesiapa mengetahui individu yang menangkap gambar tersebut.

Kura-kura raksasa

seperti raksasa dalam cerita Ultraman

Seorang nelayan di China terkejut apabila melihat hasil tangkapannya berupa seekor makhluk pelik yang tidak pernah di lihat sebelum ini. Ia berbentuk seperti seekor buaya dan seekor kura-kura jika di gabungkan. Nelayan tersebut secara tidak sengaja menjumpai mahkluk aneh itu ketika menangkap ikan di Sungai Danau Weishan, China. Menurut sumber, haiwan tersebut pernah di jumpai dan di pelihara oleh seseorang di Amerika Utara namun sudah di buang ke dalam sungai. Masyarakat setempat pula beranggapan bahawa haiwan tersebut ada hubung kait dengan alien atau mahkluk asing.

seperti raksasa dalam cerita Ultraman
seperti raksasa dalam cerita Ultraman
sumber- Melayukini, Bard Bahtiar

Kejadian ayam beranak dan bukan bertelur


Seekor ayam betina dikatakan beranak dan tidak seperti kebiasaannya bertelur dan mengeram sebelum telurnya menetas. Pemilik ayam yang tinggal di kawasan pegunungan Sri Lanka, Ranjith Ekanayake mengatakan bahawa dari 6 ekor ayamnya, seekor daripadanya tidak mengeram telur.

Ekanayake kemudian terkejut setelah mendapati ayam betina yang tidak bertelur itu mengeluarkan anak ayam tanpa telur. Anak ayam itu membesar sihat namun induknya mati.

Jabatan penternakan Sri Lanka mengatakan ia adalah kes pertama seumpamanya dan tidak pernah mendengar kejadian seperti itu sebelumnya. Media-media tempatan mengeluarkan gambar pegawai perternakan itu yang sedang membuat pememeriksaan kotoran induk ayam.

Melalui pemeriksaan itu, dipercayai telur ayam berkembang dalam sistem reproduksi ayam betina itu.
Di dalam sistem reproduksi induk ayam, telur tersebut mengalami inkubasi selama 21 hari dan menetas sebelum keluar dari induknya.Namun ayam betina itu mati kerana pendarahan dalaman.

Surat khabar Daily Mirror, Sri Lanka, dalam muka hadapan menulis, “Ayam yang keluar lebih dahulu, bukan telur.”

sumber- Melayu kini, Billy Info

Jalan Terpendek Di DuniaEbenezer Place, yang terletak didalam kawasan Wick, Caithness, Scotland, telah dinobatkan sebagai jalan terpendek dunia didalam Guinness Book of Records dengan panjangnya hanyalah 2.06M (6 '9 ") . Ukuran ini dikatakan sama dengan ketinggian Vanja Ivesa (pemain bola sepak untuk kelab Eskisehirspor di Turki), Zdeno Chara (pemain yang paling tinggi dalam NHL) atau Nelly Alisheva (pemain bolatampar yang paling tinggi). Ia secara rasmi telah diisytiharkan sebagai sebuah jalan pada tahun 1887.

Ceritanya bermula pada awal tahun 1880an apabila seorang pedagang tempatan yang bernama Alexander Sinclair, telah pulang ke Scotland dari Amerika, dengan membawa kekayaan yang memuaskan. Beliau kemudiannya telah membina sebuah bangunan yang akhirnya dijadikan sebagai sebuah hotel yang diberi nama Hotel Mackay's dipersimpangan jalan Union dan River Streets.

Sehingga ke hari ini, cuma terdapat sebuah alamat di Ebenezer Place iaitu No 1 Bistro yang merupakan sebahagian dari MacKay's Hotel dan sememangnya tiada ruang yang tinggal untuk alamat ke 2 . 

sumber- catatan-karmic

Misteri patung hamilkan 2000 wanita


Di Orlando, pasangan yang terlalu inginkan cahaya mata boleh datang ke Museum Ripley’s Believe It or Not di Pantai Myrtle, South Carolina, Amerika Syarikat (AS). Muzium ini mempamerkan sepasang Patung Kesuburan yang didatangkan khas dari Pantai Gading, Afrika Barat.

Lagenda Patung Kesuburan ini bermula pada tahun 1995. Pemilik Museum Ripley membeli sepasang totem kayu masing-masing berketinggian 1.5 meter untuk menghiasi pejabat pusat mereka di Orlando, Florida. Patung ini dibeli dari suku kaum Baule di Pantai Gading dengan harga masing-masing US$ 1.000.

Pada tahun pertama patung ini dipamerkan, lapan dari 20 pekerja pejabat Ripley memperolehi zuriat. Pekerja wanita Ripley, Kimberly Martin, juga hamil tanpa disangka sedangkan dia mengamalkan pil perancang kehamilan.

Seorang petugas wanita Airborne Express yang kerap menyentuh patung itu ketika dihantar ke Ripley’s Entertainment Inc. juga disahkan hamil.

Misteri mengenai patung ini pernah ditayangkan dalam beberapa rancangan televisyen seperti CNN, Good Morning America!, Unsolved Mysteries (empat kali tayangan), Primer Impacto di Sepanyol, dan sejumlah besar lagi rancangan televisyen tempatan.


Ramai wanita luar yang jauh dari Amerika telah mengirim faks bergambar salinan tangan mereka, potongan pakaian, dan barang-barang lain untuk digosok pada patung tersebut dengan harapan akan memperoleh zuriat.

Patung ini telah dipamerkan di banyak negara seluruh dunia. Menurut Ripley, lebih dari 2.000 wanita hamil setelah menyentuh patung tersebut.

173 biri-biri mati disambar petir

173 biri-biri mati disambar petir
173 biri-biri mati disambar petir
ULAN BATOR - Sebanyak 173 biri-biri ditemui mati, semalam akibat disambar petir di kawasan pergunungan daerah Hoboksar, Mongolia.

Menurut Alten Bagen, 18, kejadian yang mengorbankan ternakan keluarganya itu seperti satu mimpi buruk.

"Ia bermula dengan hujan lebat pada tengah malam. Saya amat takut dan terpaksa melindungi diri dalam bangsal berdekatan. Apabila kilat menyambar kawasan ini, saya terdengar  kawanan biri-biri itu mengembek dengan kuat," kata anak penggembala kambing Alten Bagen.

Semasa kejadian, kumpulan biri-biri yang banyak itu berlindung di bawah pokok pain.

Kata Bagen, 30 biri-biri lain turut hanyut dibawa arus deras banjir.

Bapa Bagen yang juga seorang penggembala berpengalaman tidak berada di kawasan kejadian kerana terpaksa menjaga kuda mereka di kawasan pergunungan.

"Bau daging bakar memenuhi ruang udara selepas insiden tersebut.


Haiwan-haiwan ini adalah satu-satunya sumber pendapatan kami sekeluarga," kata lelaki berumur 42 tahun itu lagi.

Dalam pada itu, menurut juruteknik tempatan, Jangeq Chafu ternakan mati akibat panahan kilat pada musim panas adalah perkara biasa.

"Padang ragut di sini merupakan sebuah kawasan pergunungan. Penduduk tempatan menjadikannya sebagai lokasi untuk kambing biri-biri meragut rumput pada pada musim panas,"

Ternakan sememangnya terdedah dengan pelbagai risiko termasuk disambar kilat," kata Chafu.

sumber- Sinar

Ular tegak ayun kepala

BERBISA...anggota JPAM memegang ular tedung selar jantan yang ditangkap di sebuah rumah di Kampung Datuk Johan, Serting Tengah.
BERBISA...anggota JPAM memegang ular tedung selar jantan yang ditangkap di sebuah rumah di Kampung Datuk Johan, Serting Tengah.
KUALA PILAH: “Isteri saya nampak ular tedung selar berwarna keemasan menegakkan kepalanya serta badan mengikut ayunan buaian bayi di ruang tamu rumah sebelum meminta bantuan jiran menghalau ular itu.

“Seorang jiran warga Indonesia yang cuba menghalau ular itu dengan buluh, bagaimanapun terkejut dan berlari sebelum melompat keluar ikut tingkap sebab ular itu menyerang,” kata Habibur Rahman Daud, 60.

Dalam kejadian jam 3 petang kelmarin, Habibur Rahman dan isterinya Shahariah Mohd Sharif, 58, serta beberapa penduduk Kampung Datuk Johan, Serting Tengah, di sini, nyaris dipatuk seekor ular tedung selar jantan sepanjang lebih empat meter dan seberat kira-kira enam kilogram itu.

Menurut Habibur Rahman, ketika kejadian dia keluar ke kedai kopi sebelum menerima panggilan telefon daripada kakak iparnya menyuruh pulang segera kerana rumah dimasuki ular.

“Isteri beritahu ketika berbaring di sofa ruang tamu sambil menonton televisyen, dia nampak cuaca di luar mendung dan ingin mengangkat kain di jemuran.

“Dia keluar melihat langit mendung sebelum berpaling ke rumah dan tersentak melihat seekor ular tedung selar pada kedudukan menegak dan meliuk-liukkan badan dengan kepala kembang seperti bersedia untuk mematuk buaian yang berayun ditiup angin.
“Buaian itu memang saya sediakan untuk cucu yang pulang ke kampung. Mujur ketika kejadian tujuh anak dan tiga cucu tidak balik kampung,” katanya.

Menurutnya, sejurus melihat ular itu, isterinya meminta bantuan jiran manakala dia sendiri mencari seorang penangkap ular dikenalinya.
Katanya, dengan bersenjatakan sebatang buluh setiap seorang mereka masuk ke rumah itu, namun ular itu sudah tiada di ruang sebelum terdengar bunyi bising seperti barang terjatuh di dapur.

“Kami memeriksa di dapur sebelum ternampak kepala ular di bawah sinki dan ia agresif apabila cuba dihalau dengan buluh.

“Saya dengan bantuan penduduk bertindak menutup semua tingkap dan pintu rumah lalu menghubungi Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) Kuala Pilah dan pihak berkenaan dapat menangkap ular itu,” katanya.


Katanya, itu kejadian kedua ular masuk ke rumahnya di Lorong Bunga Raya, Kampung Datuk Johan, Serting Tengah, di sini, yang dikelilingi kebun kelapa sawit dan tebu dalam tempoh empat tahun berpindah ke situ.

“Dua tahun lalu sebaik saja bangun untuk solat Subuh, saya dapati seekor ular tikus di hujung kepala, bagaimanapun ular itu dapat dibunuh,” katanya.

Sementara itu, Pegawai Operasi JPAM Kuala Pilah, Mohd Faizal Abd Razak berkata, pihaknya menerima panggilan kecemasan jam 3.55 petang sebelum dapat menangkap ular tedung selar jantan sepanjang lebih empat meter dan seberat kira-kira enam kilogram itu dalam tempoh 15 minit.

sumber- HMetro

Belanjakan semua gaji

NGERI...keadaan di tempat kemalangan yang mengorbankan tiga sahabat, malam kelmarin. Gambar kecil, Muhammad Azrul.
NGERI...keadaan di tempat kemalangan yang mengorbankan tiga sahabat, malam kelmarin. Gambar kecil, Muhammad Azrul.
SEREMBAN: “Sebaik tiba di tempat kejadian, saya cukup sayu apabila melihat abang dalam keadaan menyedihkan dengan mayatnya tersepit di pintu tempat duduk penumpang bahagian hadapan.”

Demikian keluh Mohd Afendi Baharuddin, 23, mengimbas pengalaman ketika tiba di lokasi kemalangan jalan raya yang mengorbankan tiga nyawa termasuk abangnya, Muhamad Nazri, 27, di Batu 4, Jalan Seremban-Jelebu, di sini, malam kelmarin.

Dua lagi mangsa kemalangan pada jam 11.10 malam itu ialah Mohd Azrul Abd Rahman, 31, dan Mohd Shahrizal Ngah, 31.


Ketiga-tiganya adalah kakitangan Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (JKKP) Negeri Sembilan dan ketika kejadian, mereka dalam perjalanan dari arah Jelebu menuju ke Seremban dipercayai untuk makan malam menaiki Proton Wira dipandu Mohd Shahrizal.

Mohd Afendi berkata, dia diberitahu mengenai kemalangan membabitkan abangnya selepas menerima panggilan daripada ayah ketika sedang makan malam bersama sepupunya di Seremban 2.

sumber- HMetro

Jual tubuh demi gajet

SARAH...kesal terlanjur
SARAH...kesal terlanjur
JOHOR BAHRU: Kegilaan terhadap pelbagai gajet dan alat telekomunikasi canggih menyebabkan seorang gadis berusia 14 tahun menjual tubuh termasuk meniduri lelaki berusia 60-an bagi mendapatkan wang untuk membeli barangan kegemaran mereka itu.

Perlakuan pelajar tingkatan dua dari Ulu Tiram, dekat sini, itu terbongkar apabila keluarganya menyedari dia memiliki barangan berjenama serta gajet terbaru yang setiap satu daripadanya berharga ribuan ringgit.

Gadis terbabit pada awalnya mendakwa gajet berkenaan kepunyaan rakan sekolah namun keluarga yang curiga membawanya mendapatkan kaunseling di Pejabat MCA Johor Jaya sebelum dia mengakui menjual tubuh kerana mahu memiliki barangan berkenaan.


Ketika berkongsi pengalamannya, gadis mahu dikenali sebagai Sarah berkata, dia terbabit kegiatan tidak bermoral itu sejak awal tahun ini.

“Setiap kali menjual tubuh, saya memperoleh RM200 hingga RM300. Jumlah itu lumayan dan membolehkan saya membeli pelbagai gajet terbaru seperti komputer tablet termasuk iPad dan telefon pintar, BlackBerry selain beg tangan berjenama terkenal."

sumber- HMetro

Kemarau terburuk di AS

Kemarau teruk
SEEKOR lembu meragut rumput di kawasan yang kering di Hays, Kansas pada 6 Julai lalu.- Agensi
WASHINGTON – Amerika Syarikat (AS) mengalami kemarau terburuk dalam tempoh 56 tahun, menurut satu kenyataan yang dikeluarkan Pentadbiran Kelautan dan Atmosfera Kebangsaan (NOAA) kelmarin.

Menurut agensi itu, kira-kira 55 peratus wilayah di AS mengalami kemarau pada bulan lalu.

Pada tahun 1956, kemarau melanda 58 peratus daripada wilayah AS.

Cuaca panas dan kering akan berterusan dalam tempoh dua minggu lagi.

Ia akan menyebabkan tanaman jagung dan kacang soya di tengah AS terjejas.


Seorang ahli meteorologi untuk agensi cuaca MDA EarthSat, Don Keeney berkata, cuaca kering akan berterusan di Illinois, Iowa, Kansas, Nebraska, Minnesota, Dakota dan selatan Wisconsin.

sumber- Agensi

Escalator di kampung setinggan


Escalator ( tangga bergerak ) sering digunakan untuk bergerak cepat tanpa perlu mengeluarkan tenaga untuk naik dan turun di sesebuah bangunan. Kita sering melihatnya di pasaraya ataupun di bangunan-bangunan tinggi. Agak mustahil untuk kita melihatnya di kawasan pedalaman seperti kampung.

Berbeza dengan cerita ini dimana escalator benar-benar dibuat di kawasan kampung. Sebuah perkampungan setinggan di atas bukit yang terletak di Colombia telah membina escalator untuk memudahkan rutin harian mereka. Perkara ini sukar diterima akal dan di anggap pelik.

Dikatakan mereka telah menggantikan lebih daripada 350 anak tangga konkrit. Para pegawai berkata  penggunaan escalator dapat menjimatkan masa mereka dari 35 minit untuk menuruni bukit sebelum ini menjadi 6 minit. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...