Selamat Datang Ke blog-ketegaq.blogspot.com

Blog terbaik yang menyediakan pelbagai cerita dan artikel menarik dari seluruh dunia. Like kami di facebook tanda sokongan anda dan untuk mendapat update artikel terkini dari kami.

Isu Semasa

Artikel-artikel terkini mengenai isu semasa dalam dan luar negara. Segalanya dari sumber-sumber yang boleh dipercayai.

Pelik

Segala fakta dan artikel mengenai perkara-perkara yang pelik boleh diperolehi di sini. Semua artikel adalah berdasarkan sumber dan kesahihannya anda sendiri tentukan.

Herba Dan Botani

Artikel mengenai tumbuh-tumbuhan yang digunakan untuk perubatan dan penjagaan kesihatan.

Alam Ghaib

Himpunan artikel mengenai alam ghaib yang sukar diperjelaskan dengan mata kasar. Admin mengalukan sumbangan artikel, gambar-gambar atau video untuk dikongsi bersama dalam blog ini.

Saturday, September 22, 2012

Terowong lebuhraya di bawah air

Ringvaart ialah sebuah terusan yang terletak di Utara Belanda. Ringvaart (dalam Bahasa Belanda bererti 'terusan cincin') merentasi Lebuhraya A4 dan dibina pada tahun 1961. Ianya merupakan saliran air tertua di Belanda. 

Aqueduct Ringvaart Haarlemmermeer, Netherlands.
Aqueduct Ringvaart Haarlemmermeer, Netherlands.

Lelaki berisiko tinggi bunuh diri

faktor utama bunuh diri

LONDON - Lelaki pertengahan umur dari latar belakang kurang bernasib baik cenderung membunuh diri kerana hilang keyakinan terhadap identiti kelakian terutama perubahan bentuk badan dan hormon.

Penyelidikan kesihatan dari Universiti Edinburgh, Stephen Platt berkata, tindakan membunuh diri bukan berpunca daripada masalah mental tetapi golongan ini gagal berhadapan dengan masalah kemurungan, kebimbangan dan masyarakat.

sumber- Reuters

Jumpa bom zaman Jepun masih aktif

bom zaman Jepun
Bom yang ditemui masih aktif
SUNGAI SIPUT - Lima pekerja ladang yang sedang sibuk membersihkan semak-samun terkejut apabila menemui sebutir bom lama yang tertanam di Ladang Infoternak, di sini, Rabu lalu.

Seorang pemandu traktor,  K Vethaslam, 56, adalah antara yang terawal melihat kelibat bom lama tersebut.

Menurutnya, ketika itu dia bersama rakannya sedang sibuk membersihkan kawasan kandang kerbau di ladang sebelum terjumpa bom lama itu.

“Kami sempat membeleknya sebelum melaporkannya kepada pengurus ladang yang kemudiannya membuat laporan di Balai Polis Sungai Siput pada hari yang sama," katanya kepada Sinar Harian.

Bom lama itu kemudian dimusnahkan oleh sepasukan empat anggota dari Unit Pemusnah Bom (UPB), Ibu Pejabat Kontinjen (IPK) negeri kira-kira jam 9.40 pagi semalam tidak jauh dari lokasi bom itu ditemui.

Vethaslam berkata, dia dan beberapa rakan bernasib baik kerana bom lama itu tidak meletup ketika memegangnya.

“Pada mulanya kami sangka ia hanya besi biasa yang tertanam seperti yang pernah ditemui di kawasan itu sebelum ini.

“Bagaimanapun, selepas mengamati, rupa-rupanya ia sebutir bom lama dipercayai tinggalan sewaktu zaman perang dulu,” katanya.

Dia bersama rakan sekerja lain kemudiannya diarahkan pihak ladang supaya tidak meneruskan kerja-kerja pembersihan tanah di kawasan itu sementara pihak berkuasa selesai menjalankan pemantauan rapi bagi mengesan baki bom lama di lokasi sekitar.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Sungai Siput, Superintendan Azman Salim mengesahkan ada menerima laporan berhubung penemuan bom tersebut.

Katanya, hasil siasatan mendapati bom lama jenis mortar berukuran panjang 60 milimeter (mm) itu berusia puluhan tahun dipercayai peninggalan zaman Perang Dunia Kedua dan masih aktif dan diletupkan UPB, IPK pagi kelmarin,” katanya.

sumber- Sinar

Lukisan hebat budak 10 tahun

lukisan kanak-kanak
Antara hasil lukisan adik Muhamad Syukri.
JEMPOL- Baru berusia 10 tahun, namun bakat yang dimiliki bagaikan seorang pelukis profesional. Itulah kebolehan yang dimiliki Muhamad Syukri Razani, dari Kampung Air Hitam, di sini.

Menurut ibunya, Rogaiyah Borhan, 45, anak ketiga dari pada empat beradik ini tidak boleh dipisahkan dengan dunia lukisan. Tambahnya, bakat yang dimiliki anaknya itu bagaimanapun lebih cenderung dalam melukis kenderaan pacuan empat roda.

Katanya, Muhamad Syukri mula meminati bidang seni sejak berusia empat tahun setelah melihat satu rancangan di televisyen yang memaparkan cara melukis.

“Minatnya itu memang tidak boleh dipisahkan. Setiap masa terluang tentu akan digunakan dengan melukis pelbagai gambar.

“Apabila mahu ke mana-mana, dia mesti membawa satu buku lukisan dan pensil. Pernah sekali, saya terlupa membawanya hingga menyebabkan dia menangis teresak-esak.

“Bimbang dengan keadaan itu, saya terus membeli buku lukisan di kedai berhampiran. Minatnya memang tidak boleh dihalang, lagipun ibu mana yang tidak sebak melihat anaknya menangis,” katanya.

Tambahnya, rentetan daripada itu juga, dia mula sedar akan minat anaknya yang cukup mendalam dan berharap bakat yang ada dapat diasah agar berjaya menghasilkan lukisan yang lebih menarik pada masa akan datang.

Bapanya, Razani Mat Yusof, 46,  berkata,  menyimpan harapan agar bakat anaknya itu dapat diketengahkan suatu hari nanti.

Menurutnya, dia sendiri akui lukisan yang dihasilkan agak menarik dan tidak menyangka itu merupakan hasil kerja tangan anaknya sendiri.

“Dia pernah menyatakan hasratnya untuk menjadi seorang pelukis terkenal suatu hari nanti. Bagaimanapun, saya berpendapat bakatnya perlu digilap lagi supaya impiannya menjadi kenyataan,” katanya.

sumber- Sinar

60 restoran KFC di Pakistan ditutup susulan protes

kfc logo vector

NEW YORK - Yum! Brands memutuskan untuk menutup kesemua restoran makanan segera KFC di Pakistan susulan protes anti-Amerika Syarikat (AS) berkaitan dengan filem menghina Nabi Muhammad SAW dan Islam.

Langkah itu diambil susulan serangan ke atas sebuah restoran KFC di Lubnan minggu lalu, demikian menurut syarikat itu, dipetik CNNMoney.

"Restoran KFC kami di Pakistan ditutup sebagai langkah berjaga-jaga," kata jurucakap Yum! Brands, Christopher Fuller.

"Mereka akan terus memantau situasi untuk memutuskan bila ia akan dibuka semula," katanya lagi.

Angka kematian ekoran protes terbaru semalam telah mencecah 15 sehingga petang semalam.

KFC ada lebih 60 restoran di 21 bandar di Pakistan.

Rangkaian itu juga mempunyai cawangan di 21 bandar raya di rantau Timur Tengah.

Laporan CNN menyebut bahawa pada 14 September lalu, penunjuk perasaan yang memprotes filem Innocense of Muslims telah menyerang sebuah restoran KFC dan dua lagi francais AS iaitu Hardee's dan Krisphy  Kreme di Tripoli, Lubnan.

"Beberapa restoran jenama AS di Tripoli juga rosak termasuk satu restoran KFC," katanya lagi.

sumber- Sinar

42 dibunuh sehari di Afrika Selatan

mayat mangsa bunuh

JOHANNESBURG: Empat puluh dua orang dibunuh dalam sehari di Afrika Selatan dan jenayah seks masih tinggi walaupun terdapat sedikit pengurangan.

Menurut statistik yang dikeluarkan semalam, kadar jenayah di negara itu adalah antara keganasan masyarakat paling tinggi di dunia. 

Menteri Polis, Nathi Mthethwa berkata, trend pembunuhan semakin berkurangan sejak berakhirnya aparteid pada 1994 dan pada akhir Mac lalu, bilangannya terus jatuh 27.6 peratus daripada lebih 18,000 kes yang direkod lapan tahun lalu. 

“Kita belum lagi mencapai sasaran tetapi dengan penyertaan daripada semua sektor masyarakat, kita akan berjaya mengurangkan jenayah,” katanya ketika membentangkan statistik jenayah tahunan negara.

Katanya, “Kita mesti memenangi perang ke atas jenayah dalam segala bentuk. Jenayah memberi kesan ke atas semua orang dalam negara ini tidak kira kedudukan, jantina, agama dan warna kulit. Ia adalah musuh kita dan sekiranya kita bersatu-padu kita dapat melawannya.”

Afrika Selatan masih lagi merupakan negara paling bahaya di luar zon konflik di dunia. Kadar pembunuhannya masih tinggi, berada di belakang negara Amerika Selatan, dan yang bergelut memerangi pengedaran dadah. 

Kadar pembunuhan tahunan jatuh 3.1 peratus kepada 15,609 kematian, iaitu kadar purata kira-kira 42 pembunuhan sehari. Kadar jenayah lain termasuk cubaan membunuh, rompakan, serangan serius dan biasa turut menurun. 

sumber- AFP 

Warga emas patah pinggul diterkam babi hutan

babi hutan

SINGAPURA: Kerana tertarik dengan beg berisi makanan yang dibawa, seekor babi hutan meluru ke arah wanita berusia 64 tahun, menyebabkan pinggul wanita itu patah.

Kecederaan itu menyebabkan mangsa terpaksa dibedah di Hospital Universiti Nasional (NUH) pagi semalam.

Lin Hui Juan, penduduk di Bukit Panjang, mengikuti lawatan setengah hari di Chek Jawa di Pulau Ubin yang dianjurkan oleh jawatankuasa penduduk pagi Ahad lalu apabila kejadian itu berlaku pada kira-kira jam 11 pagi. 

Mangsa antara 40 yang mengikuti lawatan itu, turut diberikan sebuah beg merah kitar semula yang mengandungi makanan dan air.

Selepas lawatan di Chek Jawa, kumpulan itu cuba berunding harga tiket dengan pemandu bas untuk membawa mereka kembali ke jeti.

Seekor babi hutan betina dengan dua ekor anak muncul dan tidak kelihatan takut dengan manusia. Kumpulan itu mengambil gambar babi hutan berkenaan dan memberi mereka makan. 

Waktu itu, Lin membawa beg merahnya di tangan kanan. Tiba-tiba babi hutan betina itu meluru ke arahnya dari belakang menyebabkan mangsa terjatuh. 

Seorang anggota rombongan berkata, Lin tidak sedar babi hutan itu mendekatinya kerana dia sedang berbincang dengan pemandu bas.

sumber- The New Paper 

Koma disuntik Dr Pop

Dr Pop

BANGKOK: ‘Doktor’ kosmetik tanpa lesen, Thanat Natveerakul, 24, yang dikenali sebagai Dr Pop, membuat pengakuan dia menyuntik sejenis bahan pengisi di punggung Athitiya Eiamyai, 33 tahun yang menyebabkan mangsa koma.

Thanat menyerah diri kepada Polis Bahagian Perlindungan Wanita dan Kanak-kanak, semalam. 

Dia mengaku tidak mempunyai lesen untuk melakukan prosedur itu tetapi berkata pernah bekerja sebagai pembantu di klinik kulit dan diberi tugas untuk membuat suntikan. Selepas mendapat pengalaman, dia meletak jawatan dan mula mencari pelanggan sendiri yang datang kepadanya melalui hebahan mulut ke mulut. 

Katanya, dia membuat suntikan kepada 20 wanita yang kebanyakannya termasuk Athitiya, bekerja sebagai jurujual.

Perkhidmatan yang biasa diberikan termasuk suntikan untuk pemutihan kulit dan suntikan membesarkan saiz punggung pada harga antara 500 dan 1,000 baht (RM50 dan RM100) tetapi dia mengenakan bayaran 40,000 baht (RM4,000) kepada Athitiya kerana dia menggunakan bahan pengisi yang diimport, sebelum ini dilaporkan sebagai kolagen.

Thanat berkata dia menyesal menyebabkan Athitiya koma dan akan membayar kos rawatan perubatannya. Dia turut meminta maaf kepada ibu bapa Athitiya yang berkata mereka tidak menyalahkan Thanat sepenuhnya kerana anak mereka secara sukarela mendapatkan perkhidmatannya. 

sumber- Bangkok Post 

Udang kara 3 penyepit tarik perhatian

udang pelik
ENDACOTT bersama Claws
LONDON: Seekor udang kara menarik perhatian ramai apabila ia mempunyai tiga penyepit, lapor media semalam.

Udang itu kini dipamerkan di sebuah restoran di restoran Jacksons, Newton Abbot, selepas ditangkap baru-baru ini.

Udang seberat 1.4 kilogram itu diberi nama Claws kerana keunikan penyepit ketiga itu. 

Pengarah restoran Jacksons, Matthew Endacott, berkata sepanjang tempoh 20 tahun berkecimpung dalam bisnes itu, dia tidak pernah bertemu udang sebegitu.

“Apabila keunikan Claws tersebar, semakin ramai orang datang ke sini, terutama kanak-kanak,” katanya.

Endacott berkata, walaupun unik, Claws akan dijual. 

“Claws akan dijual dan dimakan. Nampaknya pembeli Claws akan mendapat daging penyepit tambahan,” katanya. 

sumber- DM

21 tahun dirantai

21 tahun dirantai
HENG terpaksa menghabiskan masanya dengan tangannya dirantai dalam bilik khas.
NANJING: Seorang wanita merantai anaknya yang sakit mental dalam sebuah bilik sejak 21 tahun lalu dengan sebahagain besar masanya hanya terlantar di katil.

Menurut media semalam, Hong Chunlin terpaksa dirantai dan dikurung di rumahnya apabila dia mula menjadi ganas dan sukar dikawal. 

Hong, 37, kini dijaga ibunya, Chen Jiufang, 71, di rumah mereka di di Nanjing, Jiangsu, timur China.

Disebabkan terlalu lama dirantai, pergelangan tangan Hong mempunyai parut yang dalam.

21 tahun dirantai
CHEN berharap ada pihak tampil membantu anaknya
Chen berkata, Hong mula mengalami gangguan mental ketika berusia 16 tahun akibat kemurungan melampau kesan gagal bercinta.

“Sebelum ini, Hong pernah dibiarkan bebas tetapi dia selalu bergaduh, memaksa saya mengurungnya di rumah,” katanya. 

Menurut Chen, Hong mudah menjadi agresif jika ternampak warna merah kerana bekas kekasihnya mengenakan pakaian berwarna itu ketika mereka berpisah. 

“Kami petani miskin dan tak mampu membiayai perubatan Hong di hospital atau membeli ubat untuk mengawal perlakuannya,” katanya. 

Apa yang boleh dilakukannya, kata Chen, adalah memastikan Hong kekal bersih, selamat dan mendapat cukup makan. 

“Memang sedih melihat Hong dirantai, tetapi jika tidak dibuat begitu, dia akan mencederakan orang lain dan dirinya,” katanya. 

Walaupun terlalu lama dirantai, Chen masih berharap Hong akan pulih satu hari nanti walaupun masalah kewangan tetap menjadi kekangan kepada mereka.

“Mudah-mudahan ada mana-mana pihak tampil membantunya,” katanya. 

sumber- DM

Lemas Buih Naga

pesta buih

KUALA LUMPUR: Bukan sekadar menawarkan khidmat seks, sebuah premis pelacuran yang berselindung di sebalik pusat kecantikan dan kesihatan di ibu kota, dikesan menyediakan pakej khas kepada pelanggan yang dikenali sebagai ‘mandian buih naga’.

pusat kecantikan dan kesihatan
KAMAR MAKSIAT...bilik yang digunakan untuk pakej mandian buih naga di premis terbabit.
Dengan bayaran RM228, antara tawaran termasuk dalam pakej itu ialah mandi buih, urutan badan ke badan (B2B), urutan sejuk dan panas sebelum memasuki fasa terakhir iaitu melakukan hubungan seks.

urutan badan ke badan (B2B)
TUNGGU...dua perempuan menanti pelanggan.
Kelainan tawaran yang ditawarkan premis terbabit menjadikan ia sebagai lokasi tumpuan seawal jam 2 petang hingga awal pagi.

Wartawan Harian Metro yang dimaklumkan orang awam mengenai kegiatan berkenaan membuat tinjauan di premis terbabit bagi memeriksa kesahihan dakwaan itu.

sumber- HMetro

Pekerja KLIA maut kemalangan

Pekerja KLIA maut kemalangan
Keadaan van yang remuk selepas bertembung dengan sebuah lori tangki di Kilometer 21.9, Jalan Sepang-Port Dickson semalam.
PORT DICKSON - Seorang wanita terbunuh selepas van dinaiki bersama empat yang lain bertembung dengan sebuah lori tangki di Kilometer 21.9, Jalan Sepang-Port Dickson berhampiran ladang kelapa sawit dekat sini semalam.

Semasa kejadian pada pukul 10 pagi, tiga lelaki dan dua wanita yang berusia 40 hingga 50-an dan bekerja sebagai penjaga bangunan di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), Sepang dalam perjalanan dari KLIA menuju ke Lukut selepas habis waktu bekerja.

Bagaimanapun, jurucakap polis berkata, tiba di tempat kejadian van syarikat dipandu salah seorang pekerja itu terbabas sebelum bertembung dengan sebuah lori tangki dari arah bertentangan.

Akibat kemalangan itu, mangsa, Nek Siti Mera Ibrahim, 54, yang duduk di sebelah pemandu van meninggal dunia di tempat kejadian.

Mangsa maut akibat mengalami kecederaan teruk di beberapa bahagian badan.

Menurut beliau, empat lagi rakan mangsa termasuk pemandu van itu mengalami cedera ringan.

Mayat mangsa dan empat yang cedera dihantar ke Hospital Port Dickson.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Port Dickson, Superintendan Abd. Wahab Harun yang mengesahkan kejadian itu berkata, punca kemalangan masih disiasat dengan pihaknya akan mengambil keterangan daripada mangsa-mangsa yang cedera dan saksi-saksi yang menyaksikan kemalangan itu.

sumber- Kosmo

Peniaga bergelar Datuk Seri didakwa

Downtown The Mines
JAAFAR (kiri sekali) dan anaknya, Ahmad Jiwari (tiga dari kiri) berusaha menutup muka mereka ketika dibawa keluar dari Mahkamah SesyenPetaling Jaya semalam.
PETALING JAYA - Hanya kerana berebut sebuah meja usang, seorang lelaki bergelar Datuk Seri dan anak lelakinya dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di sini semalam atas tuduhan menyebabkan kematian seorang peniaga air minuman di Downtown The Mines dekat sini bulan lepas.

Bagaimanapun, Datuk Seri Jaafar Shaari, 50, yang juga berniaga air minuman di tempat sama dan anaknya Ahmad Jiwari Jaafar, 23, mengaku tidak bersalah ketika pertuduhan terhadap mereka dibacakan di hadapan Hakim Haiyatul Akmal Abdul Aziz.

Jaafar dan Ahmad Jiwari didakwa bersama-sama melakukan pergaduhan sehingga menyebabkan kematian terhadap Azahari Sidek, 44, di bazar larut malam di Downtown The Mines, Seri Kembangan, Selangor antara pukul 3.40 pagi dan 5.30 pagi 13 Ogos lepas.

Mereka didakwa mengikut Seksyen 304(b) Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 10 tahun atau denda atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.

Jaafar yang hadir berpakaian kemeja-T warna kelabu dan Ahmad Jiwari yang berkemeja-T berkolar warna hitam kelihatan tenang. Jaafar sesekali memandang ke arah isteri dan adik iparnya yang duduk di galeri awam.

Dalam prosiding tersebut, Timbalan Pendakwa Raya Siti Aishah Ab. Rashid menawarkan wang jaminan sebanyak RM15,000 dengan seorang penjamin bagi setiap tertuduh.

Peguam Datuk Abd. Halim Yahya yang mewakili kedua-dua tertuduh merayu agar jaminan itu dikurangkan kerana penjamin bagi Jaafar iaitu isterinya didakwa hanya bekerja kilang manakala penjamin bagi Ahmad Jiwari pula ialah ibu saudara tertuduh.

Mahkamah kemudian membenarkan anak-beranak itu diikat jamin setiap seorang RM10,000 dengan seorang penjamin dan menetapkan pada 23 Oktober depan untuk tarikh sebutan kes itu.

Kedua-dua tertuduh membayar wang jaminan tersebut.

Pada 14 Ogos lepas, akhbar melaporkan seorang peniaga air minuman mati dibelasah sekumpulan lelaki di bazar larut malam di kawasan Downtown The Mines pada waktu awal pagi.

Difahamkan, kejadian itu berlaku selepas mangsa yang merupakan seorang duda mengambil sebuah meja usang yang ditinggalkan di kaki lima tempat kejadian dan meletakkan meja tersebut berhampiran gerainya.

Bagaimanapun, tindakan mangsa itu tidak disenangi oleh seorang lelaki yang mendakwa meja itu miliknya hingga berlaku pergaduhan antara mereka sebelum mangsa kemudian dibelasah sekumpulan lelaki.

Tindakan tersebut menyebabkan mangsa cedera teruk sebelum dia kemudian disahkan meninggal dunia ketika dalam perjalanan ke hospital.

Tinjauan Kosmo! di lokasi kejadian semalam mendapati gerai milik mangsa masih beroperasi dengan perniagaannya diambil alih oleh salah seorang adiknya.

Bagaimanapun, gerai milik Datuk Seri Jaafar dan anak lelakinya yang didakwa menyebabkan kematian mangsa tidak dapat dikesan lokasinya.

Difahamkan, sebelum tragedi tersebut, Azahari dan Datuk Seri terbabit berkawan baik.

Namun hanya disebabkan perebutan sebuah meja usang, dua sahabat itu bergaduh sehingga menyebabkan Azahari yang berasal dari Temerloh, Pahang meninggal dunia.

Mangsa mempunyai tiga anak lelaki masing-masing berusia antara 12 dan 15 tahun.

sumber- Kosmo

Sarjan, Lans Koperal dituduh makan rasuah

Jawatan Kosong SPRM
YANG GHAZALI (kanan) dan Vathumalai menutup muka masing-masing ketika berjalan keluar dari Mahkamah Sesyen George Town semalam.
GEORGE TOWN - Dua anggota polis mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini atas dakwaan meminta dan menerima rasuah daripada seorang lelaki pada 13 dan 14 Mei lalu.

Sarjan Yang Ghazali Abu Hanifah, 56, dan Lans Koperal M. Vathumalai, 50, masing-masing dari Cawangan Kereta Peronda Ibu Pejabat Polis Daerah Timur Laut membuat pengakuan tersebut di hadapan Hakim Siti Salwa Ja'afar.

Bagi pertuduhan pertama, mereka didakwa meminta suapan RM400 daripada Tan Seong Soon, 41, sebagai dorongan untuk tidak mengambil tindakan terhadap dua warga China, Fan Qiyan dan Wei Youmei yang bekerja tanpa permit yang sah.

Kesalahan itu didakwa berlaku di tempat kerja warga China itu di sebelah premis makanan, Loo Yee Fish Spa & Restaurant, Lorong Madras di sini pada pukul 11.20 malam, 13 Mei lalu.

Dakwaan dilakukan mengikut Seksyen 16 (a)(B) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 dan boleh dihukum mengikut Seksyen 24 Akta sama dan dibaca bersama Seksyen 34 Kanun Keseksaan.

Sabit kesalahan, mereka boleh dihukum penjara 20 tahun atau denda lima kali ganda nilai suapan atau RM10,000 mengikut mana yang lebih tinggi.

Bagi pertuduhan kedua, mereka dituduh memperoleh RM400 daripada Seong Soon bagi pihak sepupunya, Tan Seong Hooi pada pukul 12.10 malam keesokan harinya di tempat yang sama sebagai dorongan untuk tidak mengambil tindakan terhadap warga China terbabit.

Bagi kesalahan itu, mereka didakwa mengikut Seksyen 17 (a) Akta SPRM 2009.

Siti Salwa memerintahkan kedua-dua tertuduh diikat jamin sebanyak RM5,000 setiap seorang dan menetapkan 22 Oktober ini sebagai sebutan semula kes. Mereka membayar ikat jamin tersebut.

Pendakwaan dilakukan Timbalan Pendakwa Raya SPRM, Mohd. Firdaus Abdullah dan kedua-dua tertuduh diwakili peguam Jannu Babjan.

sumber- Kosmo

AES berkuat kuasa esok

Jawatan Kosong JPJ
KAKITANGAN Unit Teknikal Jabatan Pengangkutan Jalan memasang Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) di Lebuh Sentosa,Putrajaya baru-baru ini.
KUALA LUMPUR – Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) akan melaksanakan Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) di 14 lokasi panas sekitar Perak, Selangor, Putrajaya dan di ibu negara berkuat kuasa esok.

Pelaksanaan kamera berteknologi tinggi itu merupakan fasa pertama yang terdiri daripada 10 lokasi bagi merakam kesalahan memandu melebihi had laju dan empat lokasi lagi merakam kesalahan melanggar lampu isyarat.

Ketua Pengarah JPJ, Datuk Solah Mat Hassan berkata, pemasangan kamera AES untuk 817 lokasi lagi akan dibuat dalam fasa kedua melibatkan pelaksanaan di seluruh negara.

Beliau berkata, pelaksanaan AES adalah satu langkah serius kerajaan untuk mengurangkan kadar kematian akibat kemalangan jalan raya.

“Oleh itu, orang ramai harus melihat pelaksanaan AES sebagai cara untuk mendidik pengguna jalan raya, bukan untuk memberi lebih kuasa kepada JPJ untuk keluarkan saman,” katanya di sini semalam.

Menurut Solah, notis saman yang telah diproses dan disahkan akan dihantar kepada pemilik berdaftar kenderaan dalam tempoh lima hari dari tarikh kesalahan dirakam menggunakan sistem AES.

Katanya, jika pemilik berdaftar bukan merupakan individu yang memandu kenderaan pada masa kesalahan dirakam, mereka boleh mengemukakan maklumat pemandu kepada JPJ dalam tempoh 30 hari dari tarikh notis diterima.

“Dalam notis saman itu, maklumat kenderaan, tarikh kesalahan, jenis kesalahan dan imej kenderaan yang dirakam akan disertakan,” jelasnya.

Dalam pada itu, Solah memberitahu, pengguna jalan raya boleh mengetahui lokasi pemasangan kamera AES melalui papan tanda yang dipasang sebelum mereka memasuki zon operasi kamera tersebut.

Tambahnya, bagi kamera yang merakam kesalahan memandu melebihi had laju, papan tanda akan diletakkan dalam lingkungan dua hingga tiga kilometer dari lokasi kamera AES dipasang.

“Bagi kesalahan melanggar lampu isyarat pula, papan tanda akan dipasang dalam lingkungan 50 hingga 500 meter dari persimpangan lampu isyarat.

“Selain itu, orang ramai juga boleh merujuk senarai lokasi pemasangan kamera AES di laman web JPJ iaitu www.jpj.gov.my,” ujarnya.

Pemilik kenderaan yang menerima notis saman AES boleh mengajukan pertanyaan dengan menghubungi Pusat Kawalan AES di talian 03-7846 4400 bagi negeri Perak dan 03-7628 8268 untuk negeri Selangor, Putrajaya dan Kuala Lumpur.

sumber- Kosmo

Tujuh perenang Malaysia takluk Selat Inggeris

cara belajar berenang
JURULATIH renang, Arof Omar (kanan) mengetuai bacaan doa sebelum memulakan latihan bersama para perenang untuk RPSI1M 2012 di Dover, England pada 14 September lalu.
KUALA LUMPUR - Seorang anggota Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) yang berasal dari Semporna, Sabah, Estino Taniyu, 24, mengharumkan nama negara apabila berjaya berenang merentasi Selat Inggeris secara solo semalam.

Estino memulakan renangan dari pantai Dover, England pada pukul 8.41 pagi waktu Malaysia (1.41 pagi waktu England) dan tiba di Pantai Sandy, Calais, Perancis pada pukul 10.22 malam waktu Malaysia (3.22 petang Perancis).

Dia menamatkan renangan sejauh 35 kilometer dalam tempoh 13 jam 41 minit dan 45 saat.

Kejayaan itu melengkapkan Ekspedisi Renangan Perpaduan Selat Inggeris 1Malaysia (RPSI1M) yang turut melibatkan kumpulan enam anggota daripada Tentera Darat Malaysia, Tentera Udara Diraja Malaysia dan TLDM yang turut berjaya menyeberangi selat tersebut menerusi renangan berganti-ganti kelmarin.

Mereka ialah Mohd. Roslan Mohd. Zawawi yang mengetuai renangan, Mohd. Khairul Faizal Mazli, Mohd. Salleh Mahmor, Buranurdin Sali, Sharizal Omar dan Mohd. Zulfadhli Mahamad.

Pasukan perenang berkumpulan itu berjaya menamatkan renangan dalam tempoh 14 jam 30 minit.

Mereka memulakan renangan dari pukul 8.30 pagi waktu Malaysia (1.30 pagi waktu England) dan tamat pada 10.30 malam (3.30 petang waktu Perancis).

Setiausaha Akhbar Perdana Menteri merangkap Penasihat Ekspedisi RPSI1M, Datuk Akmar Hisham Mokhles memberitahu, keadaan laut yang bergelora telah menghalang pasukan tersebut tiba lebih awal.

"Bagaimanapun, kita bersyukur mereka berjaya menempuhi cabaran yang getir dan kejayaan ini merupakan kejayaan rakyat Malaysia serta Angkatan Tentera Malaysia," katanya ketika dihubungi Kosmo! semalam.

Ekspedisi RPSI1M adalah di bawah tajaan Kelab Eksplorasi 7 Benua Malaysia. Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak ialah penaung projek itu.

sumber- Kosmo

Shila Amzah terima hadiah RM1 juta

kekasih Shila Amzah

KUALA LUMPUR – Penyanyi Nur Shahila Amir Amzah atau Shila Amzah (gambar) yang mengharumkan nama negara apabila berjaya memenangi pertandingan nyanyian peringkat antarabangsa Asian Wave 2012 di Shanghai, China, malam kelmarin dikatakan bakal menerima hadiah dana lebih RM1 juta.

Mengikut laporan portal hiburan murai.com.my, Shila, 22, mengesahkan perkara itu tetapi angka sebenar hadiah kemenangan itu hanya diketahui hari ini setelah satu rundingan diadakan bersama penganjur pertandingan berkenaan.

“Hadiah dana itu meliputi rakaman album, konsert, promosi dan perkara lain yang melibatkan kerjaya saya di China nanti,” jelas Shila dalam portal berkenaan.

Malam kelmarin, Shila berjaya menewaskan penyanyi dari China, Korea Selatan, Singapura, Thailand dan India.

Penyanyi itu yang juga anak kepada penyanyi ND Lala menyanyikan tiga buah lagu iaitu Gemilang (lagu popular Jaclyn Victor), Grenade (lagu nyanyian Bruno Mars) dan sebuah lagi dalam bahasa Mandarin ketika pertandingan akhir berkenaan.

Shila yang membuat ucapan selepas dinobatkan sebagai pemenang di pentas Asian Wave itu menegaskan dia bersyukur kerana terpilih sebagai pemenang dalam kalangan penyanyi hebat lain yang turut bertanding.

“Saya berterima kasih kepada peminat serta pengundi dan pertandingan ini telah memberi peluang untuk menonjolkan bakat yang saya ada,” ujarnya dalam ucapan di laman YouTube.

Pada pusingan pertama Asian Wave 2012, Shila telah menyanyikan lagi penyanyi Adele, Set Fire to the Rain dan pada pusingan kedua dia mengalunkan pula lagu penyanyi Taiwan, Lee Hom iaitu Forever Love yang telah menarik perhatian juri dan komposer terkenal China, Eric Moo.

Daripada 30 orang peserta, hanya 12 orang terpilih ke pertandingan akhir yang telah berlangsung sejak 31 Ogos lalu dan pemilihan akhir seramai lima penyanyi sahaja.

Asian Wave merupakan pertandingan peringkat Asia Pasifik untuk mencari penyanyi bertaraf bintang yang mewakili negara masing-masing.

Shila yang kini berada di Shanghai akan pulang ke tanah air pada 26 September ini. Beliau bagaimanapun gagal dihubungi Kosmo! bagi mendapatkan penjelasan lanjut berhubung kemenangannya itu

sumber- Kosmo

iPhone 5 dijual semula pada harga tinggi

RYAN WILLIAMS
RYAN WILLIAMS (berbaju putih) mengangkat kedua-dua tangannya selepas dia menjadi orang pertama memasuki kedai Apple untuk membeli iPhone 5 di London semalam.
HONG KONG - Beberapa orang menjual semula iPhone 5 pada harga yang tinggi selepas mereka membelinya di sini semalam.

Menurut seorang penjual yang hanya mahu dikenali sebagai Suen, dia membeli telefon bimbit itu pada harga HK$8,000 (RM3,154.23).

Dia kemudian memberitahu, telefon itu kemudian dijual kira-kira HK$9,000 (RM3,542.22) hingga HK$10,000 (RM3,941.05).

Suen bekerja di sebuah kedai gajet menyebabkan dia mudah untuk menjual semula telefon bimbit tersebut kepada para pembeli.

Harga normal telefon bimbit itu bermula pada HK$5,588 (RM2,202.26) di kedai-kedai syarikat Apple yang merupakan pengeluar telefon tersebut.

Menurut Suen, keuntungan segera boleh diperoleh sebanyak HK$3,000 (RM1,182.54) untuk setiap satu iPhone 5 yang dijual.

Dia berjaya membeli 15 unit iPhone 5 dalam tempoh sejam walaupun Apple menghadkan hanya dua unit telefon sahaja.

Kebanyakan kedai yang menjual semula telefon tersebut terletak tidak jauh dari kedai Apple.

Telefon bimbit itu turut dijual buat kali pertama kepada pembeli di Amerika Syarikat, Britain, Kanada, Perancis dan Jerman semalam.

iPhone 5 lebih ringan, mempunyai skrin lebih besar, perisian yang terkini dan pemprosesan yang lebih pantas.

Ramai pembeli di Tokyo, New York, Sydney dan London sanggup berbaris di luar kedai Apple untuk membeli telefon tersebut. 

sumber- Agensi

AS tutup kedutaan di Indonesia

Kedutaan Amerika Syarikat di Jakarta
BEBERAPA buah kenderaan berperisai diletakkan di luar Kedutaan Amerika Syarikat di Jakarta semalam.
JAKARTA - Amerika Syarikat (AS) menutup kedutaannya di seluruh Indonesia ekoran bantahan berterusan terhadap filem anti-Islam, Innocence of Muslims.

Beberapa demonstrasi kecil dan teratur berlangsung di luar Kedutaan AS di sini dan bandar raya Surabaya serta Medan selain di beberapa buah bandar lain di negara itu semalam.

Tiada keganasan dilaporkan berlaku.

Kedutaan AS di sini dan pejabat konsulatnya di Surabaya, Medan dan Bali ditutup semalam.

Turut tidak beroperasi ialah Pejabat AS ke negara-negara ASEAN di Jakarta.

Sebelum ini, bantahan besar-besaran kerap diadakan selepas selesai solat Jumaat di Indonesia yang memiliki penduduk Islam paling ramai di dunia.

Orang Islam di seluruh dunia marah terhadap filem terbitan AS tersebut kerana menghina Nabi Muhammad SAW.

Tunjuk perasaan turut berlaku di luar Kedutaan Perancis berhubung penyiaran kartun Nabi Muhammad SAW di sebuah majalah negara itu.

Beberapa tunjuk perasaan juga diadakan di luar restoran yang mempunyai kaitan dengan AS.

Perancis turut menutup pejabat kedutaan, konsulat dan pusat kebudayaan serta beberapa buah sekolah antarabangsa di 20 buah negara Islam semalam. 

sumber- Agensi

Anakanda Sultan Brunei berkahwin

Puteri Hafizah Surusul Bolkiah
SULTAN HASSANAL BOLKIAH mengetuai upacara menepung tawar anakanda baginda, Puteri Hafizah Surusul Bolkiah di Istana Nurul Iman, Bandar Seri Begawan pada Rabu lalu.
BANDAR SERI BEGAWAN - Anakanda perempuan pemerintah Brunei, Sultan Hassanal Bolkiah berkahwin dengan Pengiran Muhammad Ruziani kelmarin di Istana Nurul Iman yang mempunyai 1,700 bilik, lapor akhbar Daily Mail kelmarin.

Anakanda Sultan Brunei itu, Puteri Hafizah Surusul Bolkiah, 32, berkahwin pada majlis yang diadakan di depan sejumlah tetamu pada Rabu lalu.

Pengiran Muhammad Ruziani
GAMBAR di laman YouTube semalam menunjukkan Pengiran Muhammad Ruziani.
Puteri Hafizah merupakan anakanda kelima Sultan Hassanal Bolkiah dengan isterinya, Permaisuri Pengiran Anak Saleha.

Anakanda Sultan Brunei itu mempunyai ijazah dalam bidang pentadbiran perniagaan dan bekerja sebagai seorang pegawai di Kementerian Kewangan.

Pengiran Muhammad Ruziani, 29, pula bekerja sebagai seorang kakitangan awam.

Sultan Hassanal Bolkiah mempunyai 12 anak, lima lelaki dan tujuh perempuan daripada tiga perkahwinannya.

Baginda pernah bercerai dengan Azrinaz Mazhar Hakim yang merupakan bekas pengacara stesen televisyen TV3. 

sumber- Agensi

Pusat korban lembu era Firaun dibuka

Serapeum of Saqqara
BINAAN yang terdapat di dalam Serapeum of Saqqara di selatan Kaherah kelmarin.
KAHERAH - Pemerintah Mesir kelmarin membuka semula Serapeum of Saqqara di selatan bandar raya ini yang merupakan tempat lembu jantan dikorbankan.

Ia digunakan pada era pemerintahan Firaun pada 1,400 Sebelum Masihi.

Lembu-lembu jantan yang dikorbankan ditanam di kawasan tersebut.

Kawasan tersebut ditemui oleh seorang pakar sejarah purba Mesir dari Perancis, Auguste Mariette pada tahun 1851.

Bagaimanapun, ia ditutup pada tahun 2001 kerana pergerakan Bumi dan masalah peresapan air. 

sumber- Agensi

Tukang besi bina badan helikopter

Tian Shengying

SHENYANG, China - Seorang tukang besi, Tian Shengying membina badan sebuah helikopter hanya dalam tempoh setengah bulan.

Shengying, 55, turut menghasilkan ekor dan kipas helikopter tersebut.

Dia tidak menggunakan sebarang pelan ketika membuat badan dan peralatan tersebut.

Tukang besi tersebut menghasilkan ciptaannya itu selepas mendapat permintaan daripada sebuah pusat penyelidikan pesawat tanpa juruterbang. 

sumber- Reuters

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...