Selamat Datang Ke blog-ketegaq.blogspot.com

Blog terbaik yang menyediakan pelbagai cerita dan artikel menarik dari seluruh dunia. Like kami di facebook tanda sokongan anda dan untuk mendapat update artikel terkini dari kami.

Isu Semasa

Artikel-artikel terkini mengenai isu semasa dalam dan luar negara. Segalanya dari sumber-sumber yang boleh dipercayai.

Pelik

Segala fakta dan artikel mengenai perkara-perkara yang pelik boleh diperolehi di sini. Semua artikel adalah berdasarkan sumber dan kesahihannya anda sendiri tentukan.

Herba Dan Botani

Artikel mengenai tumbuh-tumbuhan yang digunakan untuk perubatan dan penjagaan kesihatan.

Alam Ghaib

Himpunan artikel mengenai alam ghaib yang sukar diperjelaskan dengan mata kasar. Admin mengalukan sumbangan artikel, gambar-gambar atau video untuk dikongsi bersama dalam blog ini.

Thursday, January 17, 2013

Kolam renang dalam van di China

Kolam renang awam di China dikatakan terlalu sesak, kotor, dan kanak-kanak amat dilarang untuk mendekatinya. Disebabkan masalah tersebut, seorang bapa tekad menyediakan sendiri kolam renang istimewa untuk anaknya.

Kolam renang dalam van di China

Dia membuang kesemua tempat duduk belakang dalam vannya. Kemudian dia menggunakan nilon dan juga dawai untuk menghasilkan kolam renang. Kolam tersebut diisi dengan air dan akhirnya sedia untuk digunakan.

Kolam renang dalam van di China

Kolam ini berkeluasan sekitar 1.7x1.3 meter dengan isian air paras kedalaman kira-kira 20 sentimeter. Kanak-kanak yang ditemuramah mengatakan, "Gembira!Hebat dan selesa!" Dia sendiri mengakui gemar bermain dalam kolam renang tersebut hampir setiap hari. Ayahnya pula mengatakan van tersebut tidak lagi digunakan dan ianya cara terbaik bagi menjamin anaknya sentiasa bersih dan selamat ketika berenang. Mereka sekeluarga tinggal di Wenzhou, Zhejiang, China.

Kolam renang dalam van di China
Kolam renang dalam van di China

Video: Kehebatan ninja dari China membaling daun terup

Membelah buah-buahan dengan hanya membaling daun terup seperti seorang ninja bukan lagi sesuatu yang luar biasa. Sudah terlalu ramai individu yang mampu melakukan aksi sebegitu.

Kehebatan ninja dari China membaling daun terup

Bagi lelaki dari daerah Xishui, wilayah Hubei, China ini, ianya terlalu mudah dan langsung tidak mencabar. Justeru dia mula melakukan sesuatu aksi yang lebih menakjubkan iaitu dengan membelah tin minuman.

Kehebatan ninja dari China membaling daun terup

Feng Yangxu, 23, benar-benar melakukan aksi tersebut dan siapa sangka kesan dari belahan tin ini datangnya hanya dari sekeping daun terup. Tidak tahu berapa lama masa yang diambil untuk dia berlatih dan berjaya membuat aksi sebegitu.

Yangxu mengakui bahawa dia telah membaling ribuan set daun terup sepanjang hidupnya. Apakah pula yang bakal berlaku jika Yangxu membaling kad-kad ini pada manusia ataupun haiwan hidup?

Kehebatan ninja dari China membaling daun terup

Video: Tradisi panah ayam hidup-hidup di China

Acara dari Festival Ais dan Salji Jilin yang diadakan di Yanji ini mungkin kelihatan agak kejam. Ayam hidup diikat tergantung pada dinding lalu dijadikan sasaran untuk memanah.

Tradisi panah ayam hidup-hidup di China

Ianya merupakan tradisi turun temurun yang diamalkan oleh etnik Korea yang tinggal di China dan merupakan acara wajib bagi festival tersebut. Tidak diketahui ayam-ayam yang malang ini kemudiannya dimakan atau dibuang.

Tradisi panah ayam hidup-hidup di China

Walaupun ada pelancong yang berasa simpati dengan nasib ayam-ayam tersebut, mereka tetap harus menghormati tradisi ini.

Tradisi panah ayam hidup-hidup di China

Difahamkan ada sesetengah ayam ini yang dipanah berkali-kali namun masih tetap hidup. Mungkin disebabkan sasaran peserta tidak terlalu tepat mengenai organ atau bahagian yang berbahaya kepada ayam tersebut.

Tradisi panah ayam hidup-hidup di China

Syurga arnab di Jepun

Okunoshima merupakan pulau kecil yang terletak di wilayah Hiroshima, Jepun. Istimewanya, pulau ini dipenuhi arnab dan seakan syurga bagi haiwan tersebut. Ianya turut menarik minat ribuan pencinta haiwan datang ke pulau ini saban tahun. Pengunjung yang datang dapat bersantai sambil memberi makan kepada haiwan comel ini.

pulau arnab di Jepun

Di sebalik keindahan pulau tersebut, terdapat sejarah hitam yang pernah berlaku. Pada awal abad ke-20, pulau ini merupakan markas tentera untuk memproses gas. Lebih 6,000 tan dari 5 jenis gas beracun yang berbeza dihasilkan kira-kira dari tahun 1929 hinggalah 1945. Misi tersebut merupakan rahsia besar sehinggakan pulau tersebut tiada dalam peta dan pekerja di sini bersumpah tidak akan mendedahkan rahsia tersebut.

pulau arnab di Jepun

Hari ini, kita masih dapat melihat kesan tinggalan kilang-kilang tersebut di pulau Okunoshima. Namun bagaimana pula pulau tersebut boleh dipenuhi sebilangan besar arnab-arnab? Berdasarkan satu sumber, arnab-arnab ini dibawa ketika perang dunia ke-2 untuk proses ujikaji terhadap kesan tindak balas gas beracun. Apabila perang tamat, para pekerja melepaskan arnab-arnab tersebut ke dalam hutan. Sumber lain pula mengatakan sekumpulan kanak-kanak telah mengadakan rombongan di Okunoshima pada tahun 1971 dan meninggalkan 8 ekor arnab. Populasi arnab-arnab tersebut mula bertambah sehingga memenuhi pulau yang besarnya sekitar 2.5 kilometer persegi ini.

pulau arnab di Jepun

Arnab di pulau Okunoshima adalah liar tetapi mereka biasa dengan kehadiran manusia. Adakalanya mereka melakukan sedikit tarikan seperti melompat-lompat untuk meminta makanan dari pengunjung. Lobak, kubis, dan makanan arnab ada dijual di hotel yang terletak dalam pulau tersebut dengan harga sekitar $1 untuk semangkuk. Memburu arnab disini adalah perkara yang diharamkan, termasuklah membawa kucing atau anjing.

pulau arnab di Jepun

Gas beracun di pulau Okunoshima masih mempunyai kesan sampingan. Pada tahun 2006, sumber air di Pulau ini ditemui mengandungi arsenik. Pada tahun 2005, Kementerian Alam Sekitar Jepun melaporkan paras arsenik dalam atmosferanya adalah 49 kali ganda lebih berbanding piawaian alam sekitar. 6,000 pekerja yang pernah bekerja di sini sekitar tahun 1929 hingga 1945, kebanyakannya jatuh sakit. Ada juga cerita yang mengatakan berlakunya kemalangan disini sehingga ada diantaranya yang mengalami kecacatan teruk.

pulau arnab di Jepun

Kini, pulau ini telah diisytiharkan selamat untuk pelancong, namun berdasarkan Masayuki Yamauchi, seorang sukarelawan yang mengiringi pelancong ke tinggalan kilang Okunoshima, terdapat 11 lokasi yang menjadi tempat untuk para pekerja menanam gas selepas perang tamat. Lokasi tersebut ditutup untuk semua. Ramai individu dan organisasi yang menyuarakan pulau ini masih belum selamat untuk manusia. Pelancong disarankan untuk berjalan secara berkumpulan sebagai langkah keselamatan.

Tukang cuci curi kereta api

Stockholm: Seorang tukang cuci kini tenat selepas mencuri sebuah kereta api dan merempuhnya pada sebuah rumah pangsa.

curi kereta api

Wanita berkenaan terlantar dalam keadaan tersepit di pinggir bandar Stockholm, Sweden selama dua jam sebelum pasukan penyelamat menariknya keluar dan motif tindakannya masih misteri.

curi kereta api
curi kereta api

“Ia seperti adegan dalam sebuah filem. Kami menerima aduan mengenai sebuah kereta api hilang pada pagi Selasa dan kemudian menemuinya terperosok pada sebuah rumah, ” kata jurucakap polis.

curi kereta api

Menurut polis, wanita yang berusia 20 tahun itu, tukang cuci di dalam kereta api berkenaan bertindak mencurinya secara tiba-tiba. Kereta api itu tidak bergerak dan kosong ketika dia melarikannya sejurus selepas jam 2 pagi.

curi kereta api

Menurut laporan media tempatan, terdapat lima penghuni tidur di flet itu kejadian. Mereka bagaimanapun terselamat.

curi kereta api
curi kereta api

Jurucakap polis, Ulf Lindgren berkata: “Mujur tidak ada sesiapa di rumah itu yang cedera. Ketua Perkhidmatan Kecemasan mengarahkan rumah itu dikosongkan atas alasan keselamatan.” Jurucakap syarikat kereta api itu, Arivva berkata: “Tukang cuci itu mencuri kereta api berkenaan tanpa sebab. Dia bekerja sebagai tukang cuci tetapi berjaya masuk dan mencuri sebuah daripada kenderaan berkenaan. Kami masih menyiasat bagaimana kejadian itu boleh berlaku.” Wanita berkenaan cedera parah dan dibawa dengan helikopter ke Hospital Universiti Karolinska dalam keadaan tenat.

curi kereta api

Pengendali kereta api itu berkata, wanita terbabit melanggar sekatan di stesen terakhir dan kereta api itu terus meluncur sejauh kira-kira 30 meter di kawasan tanpa landasan sebelum merempuh apartmen berkenaan.

curi kereta api

sumber- The Sun

Restoran robot yang penuh kelainan di China

HARBIN, China - Sebuah restoran di sini menggunakan 20 robot untuk melakukan pelbagai tugas termasuk memasak.

restoran robot di China

Terdapat robot yang menjadi penyambut tetamu dan pelayan.

Setiap robot boleh bekerja selama lima jam tanpa rehat.

Restoran tersebut menyediakan lebih 30 menu.

Ia dibuka sejak Jun tahun lalu. 

restoran robot di China
restoran robot di China
restoran robot di China
restoran robot di China
restoran robot di China
restoran robot di China
restoran robot di China
restoran robot di China
restoran robot di China

sumber- Agensi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...