Selamat Datang Ke blog-ketegaq.blogspot.com

Blog terbaik yang menyediakan pelbagai cerita dan artikel menarik dari seluruh dunia. Like kami di facebook tanda sokongan anda dan untuk mendapat update artikel terkini dari kami.

Isu Semasa

Artikel-artikel terkini mengenai isu semasa dalam dan luar negara. Segalanya dari sumber-sumber yang boleh dipercayai.

Pelik

Segala fakta dan artikel mengenai perkara-perkara yang pelik boleh diperolehi di sini. Semua artikel adalah berdasarkan sumber dan kesahihannya anda sendiri tentukan.

Herba Dan Botani

Artikel mengenai tumbuh-tumbuhan yang digunakan untuk perubatan dan penjagaan kesihatan.

Alam Ghaib

Himpunan artikel mengenai alam ghaib yang sukar diperjelaskan dengan mata kasar. Admin mengalukan sumbangan artikel, gambar-gambar atau video untuk dikongsi bersama dalam blog ini.

Wednesday, January 23, 2013

Misteri wanita menjadi tua selepas melahirkan anak

Seorang wanita berusia 28 tahun dari wilayah Henan, China, menjadi tua secara misteri selepas melahirkan anak. Dia kemudiannya telah menjalani pembedahan plastik pada 20 Januari lalu.

Misteri wanita menjadi tua selepas melahirkan anak

Mengikut laporan, wanita malang ini telah melahirkan seorang anak lelaki ketika berusia 22 tahun namun dia amat terkejut apabila mendapati kulitnya mula mengendur menjadi seakan wanita berusia 60-an.

Dia amat takut untuk melihat cermin atau berjalan di luar rumah. Doktor mengatakan kes sebegini amat jarang berlaku. Ianya menjadi misteri bagaimana wanita itu mendapat penyakit tersebut dan hanya pembedahan plastik yang dapat membantunya.

Selepas cerita mengenai wanita ini disiarkan media China pada minggu lalu, sebuah institusi perubatan menawarkan pembedahan percuma.

Dia memilih untuk membuat pembedahan di institusi tempatan dan pembedahan yang dilakukan pada 22 Januari lalu memakan masa sehingga lima jam. Pembedahan ini adalah untuk membentukkan semula wajah, hidung, serta telinganya. Dia dijangkakan akan menerima pembedahan susulan di bahagian mata tidak lama lagi.

"Apa yang saya harapkan hanyalah wajah saya kembali sesuai mengikut umur saya," kata wanita itu.

Cincin RM1.5 juta disalut kulit manusia

Cincin ini bukanlah barang kemas biasa. Ianya adalah cincin emas 24 karat yang disalut dengan kulit manusia. Sruli Recht, seorang pereka fesyen dari Iceland membuat pembedahan dikawasan abdomennya bagi mengeluarkan cebisan kulit dan menghasilkan karya tersebut. Selepas pembedahan, cebisan kulit yang masih berbulu ini dilakukan sedikit pengawetan sebelum disalut kepada cincin emas. Harga ditawarkan untuk cincin ini adalah sekitar €350,000 (kira-kira hampir RM1.5 juta).

Cincin RM1.5 juta disalut kulit manusia

Bukan itu sahaja, pembeli akan diberikan sijil pengesahan DNA bahawa kulit tersebut adalah milik Sruli Recht. Terdapat rakaman video dokumentari mengenai proses penghasilan cincin ini bermula dari pembedahan hinggalah ke temuramah pasukan yang turut sama menjayakan karya tersebut. Cincin yang dinamakan Forget Me Knot ini mungkin amat bernilai jika dilihat pada harganya, namun pasti ramai yang tidak sanggup untuk memakainya.

Cincin RM1.5 juta disalut kulit manusia

Angkat beban menggunakan kelopak mata

Dalam Festival Musim Bunga yang diadakan untuk pekerja asing di Shaodong, Wilayah Hunan, China, seorang petani yang bernama Wang Xianxiang mengangkat dua baldi air yang seberat 5kg dengan menggunakan kelopak matanya. Baldi tersebut digantung pada kelopak mata Wang selama lebih dari 1 minit. Para pengunjung amat kagum dengan aksi yang dilakukannya.

Angkat beban menggunakan kelopak mata

Nenek seludup kokain dihukum mati

DENPASAR - Sebuah mahkamah Indonesia semalam menjatuhkan hukuman mati ke atas seorang nenek dari Britain kerana menyeludup kokain ke pulau peranginan Bali.

Lindsay Sandiford

"Kami mendapati Lindsay Sandiford bersalah membawa masuk narkotik (dadah) dan menjatuhkan hukuman mati terhadap defendan," kata Hakim Amser Simanjuntak di Mahkamah Daerah Denpasar di sini.

Lindsay Sandiford

Sandiford, 56, ditangkap di lapangan terbang antarabangsa Bali bersama sejumlah 4.79 kilogram kokain bernilai AS$2.5 juta (RM7.5 juta) yang disembunyikan di dalam beg pakaiannya pada Mei lalu.

Lindsay Sandiford

Polis berkata, dia kemudian membantu siasatan pihak berkuasa yang membawa kepada penahanan tiga rakyat Britain dan seorang warga India berhubung kes dadah.

Hukuman berat itu mengejutkan pihak pendakwa raya kerana mereka pada bulan lalu mencadangkan agar Sandiford dihukum penjara selama 15 tahun selepas dia mengakui kesalahannya dan berkelakuan sopan di mahkamah.

Lindsay Sandiford

Namun, seorang hakim dalam panel berkenaan, Bagus Komang Wijaya Adi semalam berkata, tiada situasi yang membolehkan hukuman kes tersebut diringankan.

"Semua bukti menunjukkan defendan bersalah," katanya.

Lindsay Sandiford

Indonesia melaksanakan hukuman berat terhadap penyeludup dadah dengan mereka boleh dihukum mati atau dipenjara seumur hidup.

Hukuman mati di Indonesia dilaksanakan oleh skuad penembak, biasanya, pada waktu malam di lokasi yang dirahsiakan. 

sumber- Agensi

Bongkah batu dijadikan rumah

COAHUILA, Mexico - Seorang lelaki di Mexico telah menukar seketul bongkah batu menjadi rumah untuk keluarganya sejak 30 tahun lalu.

Bongkah batu dijadikan rumah

Benito Hernandez membina kediaman unik itu dekat kawasan pergunungan San Jose de Las Piedras, dalam negeri Coahuila di utara Mexico.

Bongkah batu dijadikan rumah

Sebahagian daripada bongkah batu besar berdiameter 40 meter itu dijadikan bumbung rumah manakala beberapa bahagian lain dikorek untuk membina ruang tamu, dapur dan beberapa buah bilik.

Bongkah batu dijadikan rumah

Hernandez tinggal di rumah batu itu bersama isteri, Santa Martha de la Cruz Villarreal, seorang anak lelakinya, Omar Hernandez dan cucu perempuan mereka, Lucero Hernandez.

Bongkah batu dijadikan rumah

Kediaman  Hernandez itu terletak dekat dengan bandar San Jose de Las Piedras.Bandar itu merupakan sebuah komuniti terpencil di kawasan gurun Coahuila dan terletak sekitar 80 kilometer dari sempadan Texas, di Amerika Syarikat. 

Bongkah batu dijadikan rumah

sumber- Agensi

Bantah masa ke tandas hanya 2 minit

SHANGHAI - Sekitar 1,000 pekerja kilang di China yang berang berhubung masa ke tandas yang singkat bertindak menjadikan pengurus tempatan dan Jepun sebagai tebusan selama sehari sebelum polis menyuraikan protes tersebut.

Shanghai Shinmei Electric Company

Kumpulan pekerja syarikat Shanghai Shinmei Electric Company di sini menahan 10 warga Jepun dan lapan pengurus Cina di dalam kilang itu di sini bermula pagi Jumaat lalu hingga pukul 11.50 pagi keesokan harinya.

Shanghai Shinmei Electric Company

Satu kenyataan syarikat induk Shinmei Electric Co. kelmarin menyatakan, semua pengurus berkenaan tidak dicederakan dengan mereka dibebaskan selepas 300 anggota polis tiba di premis itu.

"Pekerja-pekerja itu menuntut peraturan tidak munasabah yang menyatakan mereka cuma diberikan masa dua minit untuk ke tandas dimansuhkan," kata pengawal keselamatan kilang tersebut yang dikenali sebagai Feng.

"Mereka turut menuntut agar pihak pengurusan membatalkan peraturan mendenda pekerja yang lewat ke tempat kerja untuk kali pertama sebanyak 50 yuan (RM24) dan memecat pekerja yang lewat sebanyak dua kali j," tambahnya.

Menurut pengawal keselamatan berkenaan, semua pengurus itu kemudian bersetuju untuk menimbang semula dua peraturan yang menimbulkan kemarahan pekerja kilang itu.

Kilang tersebut mengeluarkan gegelung elektromagnetik dan beberapa produk elektronik lain. 

sumber- AP

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...