Selamat Datang Ke blog-ketegaq.blogspot.com

Blog terbaik yang menyediakan pelbagai cerita dan artikel menarik dari seluruh dunia. Like kami di facebook tanda sokongan anda dan untuk mendapat update artikel terkini dari kami.

Isu Semasa

Artikel-artikel terkini mengenai isu semasa dalam dan luar negara. Segalanya dari sumber-sumber yang boleh dipercayai.

Pelik

Segala fakta dan artikel mengenai perkara-perkara yang pelik boleh diperolehi di sini. Semua artikel adalah berdasarkan sumber dan kesahihannya anda sendiri tentukan.

Herba Dan Botani

Artikel mengenai tumbuh-tumbuhan yang digunakan untuk perubatan dan penjagaan kesihatan.

Alam Ghaib

Himpunan artikel mengenai alam ghaib yang sukar diperjelaskan dengan mata kasar. Admin mengalukan sumbangan artikel, gambar-gambar atau video untuk dikongsi bersama dalam blog ini.

Monday, January 7, 2013

Misteri kabus bawang putih di Los Angeles

Pada tahun 1949, penduduk di Los Angeles dikejutkan dengan bau misteri yang sangat kuat. Ianya seperti bau bawang putih. Insiden tersebut berlarutan sehingga beberapa minggu.

Dalam waktu yang sama, terdapat laporan mengatakan kabus misteri yang tebal telah muncul sehinggakan ianya telah mengubah warna pagar dan bangunan di sekitar bandar tersebut. Penduduk mula bimbang dikhuatiri ianya adalah gas beracun.  Beberapa penduduk mengambil langkah keselamatan untuk memakai topeng gas.

Pelbagai spekulasi timbul mengenai kejadian misteri tersebut. Ada teori mengatakan ianya datang dari sebuah sungai di Los Angeles dan tidak kurang juga ada mengatakan ianya datang dari kilang pemprosesan bahan kimia. Namun begitu, misteri ini masih belum terungkai sepenuhnya. Peristiwa tersebut dikenali sebagai  Invasion of the Garlic Fog (Pencerobohan Kabus Bawang Putih).

misteri

Yuran untuk peluk pelajar

Sebuah tadika disiasat oleh badan pemantau pendidikan tempatan selepas mengenakan 'Yuran Pelukan' kepada para pelajarnya. Perkara ini telah menimbulkan kemarahan ibu bapa di Bandar Yangzhou, Timur China.

peluk pelajar

Ibu bapa diminta untuk membayar yuran tersebut supaya anak-anak mereka yang bersekolah di Tadika Shangmao yang terletak di daerah Jiangdu, dapat dipeluk oleh guru-guru ketika tiba pada waktu pagi dan ketika pulang ke rumah.

Cas 80 yuan sebulan dikenakan bagi setiap pelajar. Ibu bapa diberitahu oleh guru-guru bahawa pelukan dapat menceriakan anak-anak mereka.

Pihak tadika menjelaskan, perkhidmatan tersebut adalah percubaan untuk pendidikan berkualiti bagi melahirkan rasa sayang dan meningkatkan keyakinan mereka selepas menerima pelukan dari guru.

Namun pihak berkuasa pendidikan tempatan berkata, tiada alasan bagi mengenakan yuran untuk perkhidmatan sebegitu. Ianya menyalahi peraturan dan menggesa pihak tadika mengembalikan duit tersebut kepada ibu bapa.

Misteri Pulau Boneka yang menyeramkan

Dikenali sebagai 'La Isla de la Munecas' dalam bahasa Sepanyol, Pulau Boneka ini mungkin merupakan  tarikan pelancongan paling menyeramkan di Mexico. Pulau yang dipenuhi misteri dan kepercayaan tahyul ini terletak di selatan bandar Mexico.

patung berhantu

Hampir kesemua pokok yang tumbuh di pulau ini dihiasi dengan patung tua dan cacat sehinggakan sesiapa sahaja yang lalu di sini terasa seperti sedang diperhatikan. Kisah disebalik Pulau Boneka ini bermula dengan kehadiran seorang petapa yang bernama Don Julian Santana yang telah berpindah ke sini. Walaupun sudah berumah tangga, dia memutuskan untuk tinggal seorang diri bagi mengakhiri 50 tahun hidupnya di sini.

pulau patung

Don Julian dikatakan sering dihantui oleh hantu kanak-kanak perempuan yang mati di sebuah terusan sekitar pulau tersebut. Ada yang mendakwa dia menyelamatkan patung-patung tersebut dari lemas kerana disangkakan kanak-kanak sebenar. Namun pada hakikatnya, kesemua patung-patung tersebut dikumpul sendiri oleh Don dan diletakkan di sekitar rumahnya sebagai kuil semangat yang mengganggunya. Pernah beberapa kali, Don menukarkan buah-buahan dan juga sayur-sayuran untuk mendapatkan patung-patung lama tersebut.

patung atas pokok

Ironinya pada tahun 2001, Don Julian ditemui mati oleh anak saudaranya di terusan yang sama seperti didakwanya terdapat kanak-kanak perempuan yang mati lemas. Hari ini, pulau yang dipenuhi patung tersebut menjadi antara tarikan pelancongan paling pelik di dunia. Ada beberapa pelancong mengatakan mereka terdengar bisikan dari patung-patung ini dan mereka perlu membawa hadiah ketika menjejak kaki ke pulau tersebut.

patung
gambar patung
patung tergantung

Pesawat seperti Thunderbird

CALIFORNIA: Sebuah kapal yang akan merevolusikan pengangkutan kargo didedahkan. baru-baru ini.

Ia kelihatan seperti pesawat dalam siri televisyen, Thunderbird 2.

Pesawat 79 meter panjang itu, ML 866, boleh berlepas dan mendarat secara menegak serta mampu mengangkut barangan sehingga seberat 66 tan.

Dragon Dream

Prototaip ini yang dinamakan Dragon Dream berwarna hijau, sama seperti jet pengangkut Penyelamat Antarabangsa yang dikendalikan Virgil Tracy dalam siri kegemaran ramai zaman 60-an itu.

Pesawat itu yang dibina oleh Worlwide Aeros Corp di California dengan dibiayai tentera Amerika Syarikat dan Nasa akan menjalani ujian penerbangan sepenuhnya beberapa bulan lagi.

Ketua syarikat itu, Igor Pasternak berkata: “Anda boleh mengangkut banyak barangan pada satu masa dan terbang jarak jauh.

Ini adalah permulaan kepada penyelesaian pengangkutan global secara menegak, mungkin untuk 100 tahun akan datang.

sumber- Daily Mail

Gambar Puteri Diana semasa remaja dilelong

AMHERST, New Hampshire - Sekeping gambar Puteri Diana ditanda dengan tulisan yang meminta ia tidak diterbitkan akan dilelong pada bulan ini.

Gambar tersebut menunjukkan ketika Diana belum berkahwin dengan pewaris kedua takhta Britain, Putera Charles.

Gambar Puteri Diana
SEKEPING gambar yang akan dilelong menunjukkan Diana (kiri) berada di sebelah Russell.
Menurut firma lelongan, RR Auction, gambar berkenaan mungkin tidak pernah dipamerkan kepada media sebelum ini.

Tarikh yang terdapat di belakang gambar itu ialah Februari 1981.

Gambar tersebut dirakamkan selepas Charles dan Diana menamatkan spekulasi bahawa mereka akan berkahwin.

Menurut agensi berita AP semalam, gambar berkenaan diperoleh dari Arkib Caren.

Arkib itu mengumpulkan koleksi gambar-gambar dari surat khabar dan penerbitan lain.

Gambar tersebut dibeli dari akhbar Daily Mirror tujuh tahun lalu.

Naib Presiden RR Auction, Bobby Livingston pada Sabtu lalu menyatakan beliau tidak mengetahui identiti lelaki yang berada di sebelah Diana.

Bagaimanapun, beliau difahamkan, sebuah akhbar Britain berjaya mengenal pasti identiti lelaki itu.

Media Britain mengenal pasti lelaki muda itu sebagai Adam Russell.

Russell ialah cicit bekas Perdana Menteri Britain, Stanley Baldwin.

Diana dan Charles berkahwin pada 29 Julai 1981.

Bagaimanapun, perkahwinan tersebut berkecai pada 1996.

Diana kemudian meninggal dunia akibat nahas jalan raya di sebuah terowong di Paris, Perancis pada tahun 1997.

Beliau merupakan ibu kepada Putera William dan Putera Harry. 

sumber- Agensi

Kucing seludup telefon ke penjara

BRASILIA - Seekor kucing yang dilatih oleh para banduan untuk membawa telefon bimbit dan pelbagai peralatan menggali terowong telah ditangkap di sebuah penjara di timur laut Brazil.

Menurut seorang ketua kesatuan pengawal penjara Alagoas, Marcelo Avelino, seorang pengawal itu yang melihat kucing tersebut kemudian mendekati haiwan berkenaan.

Avelino menjelaskan, pengawal berkenaan mendekati kucing tersebut kerana dia mendapati terdapat sesuatu yang ganjil pada tubuh haiwan itu.

Kucing seludup telefon ke penjara
SEORANG pengawal memegang seekor kucing yang membawa beg mengandungi pelbagai barang di sebuah penjara di Alagoas pada 31 Disember tahun lalu
Beliau memberitahu akhbar O Globo, pengawal itu yang mendekati haiwan berkenaan mendapati terdapat sebuah beg yang dibawa kucing itu.

Menurutnya, beg tersebut mengandungi mata gergaji dan peralatan menggali untuk digunakan dalam penggalian terowong.

Beliau berkata, sebuah telefon bimbit turut ditemui termasuk bateri dan alat pengecas.

Kucing itu kerap dilihat masuk dan keluar dari penjara berkenaan.

Seorang pegawai penjara tersebut, Luiz de Oliveira Souza memberitahu portal berita G1, para banduan tersebut telah membela haiwan itu.

Souza menyatakan, saudara-mara banduan kerap membawa pulang kucing itu selepas mereka datang ke penjara tersebut.

"Kami berasa amat terkejut dengan taktik baharu banduan itu yang melatih haiwan supaya ia datang semula ke penjara dan membawa barang-barang," katanya. 

sumber- Agensi

Memancing di sungai beku

SEOUL - Ribuan pemancing termasuk wanita memancing di sebatang sungai yang beku di Hwacheon, 120 kilometer ke timur laut Seoul, Korea Selatan semalam.

sungai beku
RIBUAN orang menyertai pertandingan memancing di sebatang sungai yang beku di Hwacheon semalam.
Para pemancing itu menebuk lubang pada permukaan sungai tersebut yang beku untuk menangkap ikan.

Mereka merupakan antara peserta yang menyertai pertandingan memancing ketika musim sejuk.

Ia merupakan antara acara yang diadakan sempena sambutan festival ais.

sumber- Agensi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...