Selamat Datang Ke blog-ketegaq.blogspot.com

Blog terbaik yang menyediakan pelbagai cerita dan artikel menarik dari seluruh dunia. Like kami di facebook tanda sokongan anda dan untuk mendapat update artikel terkini dari kami.

Isu Semasa

Artikel-artikel terkini mengenai isu semasa dalam dan luar negara. Segalanya dari sumber-sumber yang boleh dipercayai.

Pelik

Segala fakta dan artikel mengenai perkara-perkara yang pelik boleh diperolehi di sini. Semua artikel adalah berdasarkan sumber dan kesahihannya anda sendiri tentukan.

Herba Dan Botani

Artikel mengenai tumbuh-tumbuhan yang digunakan untuk perubatan dan penjagaan kesihatan.

Alam Ghaib

Himpunan artikel mengenai alam ghaib yang sukar diperjelaskan dengan mata kasar. Admin mengalukan sumbangan artikel, gambar-gambar atau video untuk dikongsi bersama dalam blog ini.

Monday, July 16, 2012

Ketam Gergasi Tasmania Yang Besar

Ketam Gergasi Tasmania

Ketam gergasi Tasmania ini ditangkap oleh nelayan Australia dan kini ditempatkan dalam sebuah sebuah akuarium di London. Ketam tersebut dibeli dengan harga 3,000 pound (RM14,723) dan diberi nama Claude.

Saiznya bersamaan 100 ekor ketam biasa dan masih mampu membesar atas faktor umurnya yang masih muda. Ia diitangkap di perairan pantai Tasmania dan dijual kepada kumpulan Sea Life bersama dua ekor lagi ketam gergasi Tasmania.


Selepas 29 jam diterbangkan dari Australia ke London dan dikuarantin selama dua minggu, ketam gergasi itu telah bersedia untuk dipamerkan kepada orang ramai di pusat Sea Life di Weymouth, Dorset. Claude memecah rekod sebagai ketam terbesar yang pernah dipamerkan di United Kingdom dengan berat 6.8 kilogram dan cengkerangnya setebal 38 sentimeter.

Ketam Gergasi Tasmania
Ketam Gergasi Tasmania

Sebelum ini, Claude ditempatkan dalam sebuah tangki berbentuk silinder yang mempunyai ketinggian tiga meter dan 1.8 meter lebar. Pada habitat asalnya, ketam hanya memakan haiwan laut yang telah mati. Namun kini, Claude diberi makanan ikan tenggiri yang dipotong dadu serta sotong dan ia dilaporkan gembira dengan diet barunya itu.

Ketam Gergasi Tasmania
Ketam Gergasi Tasmania

10 tempat kawalan terketat dan terkebal di dunia

1. LONDON TOWER

London Tower

Tempat ini adalah sebuah bangunan lama yang terletak di England. Dahulunya, bangunan ini adalah kediaman rasmi keluarga diraja England sebelum dipindahkan ke istana Buckingham. Bangunan ini tersimpan begitu banyak peninggalan pusaka kerajaan Inggeris seperti mahkota emas St. Edward, mahkota Kohinoor milik ratu Eliztbeth dengan berlian seberat 109 karat dan tongkat kerajaan dengan “bintang dari Afrika” (berlian asahan terbesar di dunia). Semuanya tersimpan di bilik rahsia bawah tanah yang dilapisi plat keluli. Ianya turut di kawal rapi oleh tentera.


2.SEALAND

Sealand

Bangunan ini sebenarnya adalah bekas tembok pertahanan tentera udara England semasa perang dunia. Ianya terletak 10 km dari pantai Suffolk, England. Sealand merupakan daerah istimewa yang ditadbir oleh seorang raja, malah ada yang menyebut bahawa Sealand adalah negara terkecil di dunia. Lokasinya yang jauh dari penempatan ditambah pula dengan kawalan oleh tentera England membuatkan lokasi ini menjadi tempat menyimpanan yang selamat. Malahan syarikat penyimpanan data terkenal Haven Co dipercayai menempatkan data simpanannya di tempat ini.


3.GRANITE BUNKER

Granite Bunker

Granit bunker adalah sebuah bunker penyimpan data yang terletak di Salt Lake City, Utah Amerika syarikat. Bunker ini dijadikan sebagai tempat penyimpanan data penduduk dalam pentadbiran Amerika syarikat. Bunker ini boleh dikatakan sebagai bunker paling selamat kerana terletak 200 meter di bawah gunung granit. Pintu logamnya adalah seberat 12 tan dan mustahil untuk diceroboh.


4.NORAD CENTRAL

Norad Central

Norad central adalah sistem pertahanan angkatan tentera udara Amerika. Sistem pertahanan ini berupa gua seluas 18 000 m2 dan sedalam 600 m dibawah batu kapur. Ruang terbesar adalah seluas 14 x 180 m dengan ketinggian 18 m dan ia mempunyai 2 pintu logam seberat 25 tan. Norad turut mempunyai 15 ruang lain dan sebahagian darinya 3 tingkat. Gudang di dalam Norad ini dilindungi oleh 1.319 plat keluli masing-masing seberat 450 Kg.


5.BOLD LANE PARKSAFE

Bold Lane Parksafe

Inilah tempat penyimpanan kereta paling selamat di dunia. Bold lane Parksafe bukanlah tempat parking biasa, tetapi sangat luar biasa kerana di setiap sudut terdapat ratusan kamera CCTV. Ditambah pula dengan ratusan alat sensor pergerakan yang sangat sensitif. Jika terdapat tanda-tanda yang mencurigakan, petugas keselamatan Bold Lane Parksafe yang sudah terlatih akan terus menyiasat keadaan.
6.FORT KNOX

Fort Knox

Fort Knox adalah pusat simpanan jongkong emas Amerika Syarikat yang terletak di kawasan ketenteraan Kentucky, AS, dan dikawal rapi oleh ratusan tentera. Terdapat ribuan jongkong emas dan dokumen berharga tersimpan di sini, salah satunya adalah naskah salinan asli piagam Magna Charta. Gudang ini dilengkapi dengan sistem keselamatan yang ketat. Pintu masuknya adalah keluli seberat 20 tan. Pintu utamanya pula dilengkapi dengan sistem kombinasi angka dimana hanya beberapa individu sahaja yang mengetahuinya.


7.AREA 51

Area 51

Area 51 adalah salah satu kawasan yang paling tertutup didunia dan ianya dijaga rapi oleh tentera Amerika. Kawasan ini dikatakan tersimpannya maklumat sulit mengenai pelbagai perkara misteri termasuklah mengenai UFO. Yang pasti, Amerika Syarikat menyimpan pelbagai dokumen ketenteraan mengenai pembangunan pesawat canggih dan teknologi lain di sini. Tidak hairanlah jika kawasan yang berada di daerah gurun Nevada ini menjadi salah satu tempat terselamat di dunia.


8. DATA FORTRESS

Data Fortress

Data fortress adalah bunker simpanan data yang terletak di pegunungan Alps Swiss. Bunker ini adalah tempat penyimpanan data milik perusahaan Mount 10 yang digunakan untuk menyimpan pelbagai dokumen rahsia milik kerajaan, ketenteraan, bank, dan lembaga kewangan dari seluruh dunia. Sistem keselamatannya adalah ketat dengan kawalan ratusan CCTV, sensor pergerakan, dan sensor bunyi.


9.FLORENCE PRISON

Florence Prison

Tempat ini adalah penjara kawalan terketat di daerah Colorado Amerika. Penjara ini mampu menampung sekitar 400 orang tahanan dan kesemuanya adalah pesalah berat. Banduan dikurung dalam 1000 bangunan keluli dengan sensor jarak jauh sementara luarnya pula di kawal oleh ratusan anjing pemburu.


10. AIR FORCE ONE

Air Force One

Air Force One adalah pesawat President Amerika. Pesawat jenis Boeing 747-200B ini dilengkapi dengan pelbagai kemudahan keselamatan luar biasa, bermula dari alat sensor, peralatan komunikasi kedap suara, alat anti gelombang elektromagnetik, serta sistem keselamatan lain yang canggih. Pesawat ini boleh mengisi bahan bakar di udara, bermakna ia boleh terbang berterusan selama seminggu tanpa perlu mendarat.

Nelayan tangkap ketam ganjil dan pelik

ketam raksasa
RUPA bentuk ketam ganjil yang kini dipelihara di Akuarium Blue Reef, Southsea, Hampshire, Britain.
SOUTHSEA - Seorang nelayan menangkap seekor ketam ganjil yang wajahnya dikatakan mirip makhluk asing dalam filem Predator yang dibintangi pelakon Arnold Schwazenegger pada tahun 1980-an, lapor sebuah akhbar semalam.

Ketam itu kini ditempatkan di Akuarium Blue Reef di Southsea, Hampshire, Britain selepas haiwan tersebut diserahkan untuk dipamerkan baru-baru ini.Haiwan tersebut turut dikenali sebagai ketam span dan ia boleh menyamar dan mengelak daripada dilihat menerusi pemandangan mata semasa haiwan tersebut berada di dasar laut.

Ketam itu akan dipamerkan kepada orang ramai selepas ia selesai dikuarantin.

Alien Crab

sumber- Kosmo

Budak Penagih Rokok Tegar Jalani Rawatan

Budak Penagih Rokok Tegar Jalani Rawatan

JAKARTA – Kanak-kanak lelaki yang menghisap lebih sekotak rokok sehari ini akan menjalani rawatan bagi menghentikan ketagihannya selama empat tahun itu, kata pegawai kebajikan kanak-kanak semalam.

Pengerusi Suruhanjaya Perlindungan Kanak-Kanak Indonesia, Arist Merdeka Sirait, berkata Ilham, 8, yang menghisap kira-kira 25 batang rokok sehari memerlukan “bantuan kecemasan” kerana ketagihannya sudah mencapai “tahap bahaya” hingga menjejaskan tingkah lakunya.

"Anda dapat lihat perubahan dalam tingkah lakunya apabila dia tidak dapat merokok untuk seketika, dia agresif dan sukar dikawal." "Dia seolah-olah dirasuk kuasa jahat," katanya. Bapa Ilham, Agan Umar, berkata kanak-kanak itu akan memecahkan kaca tingkap atau apa sahaja di sekitarnya jika dia tidak diberikan rokok secara konsisten.


“Saya harap rawatan itu berjaya supaya Ilham boleh kembali ke sekolah dan menjalani kehidupan normal,” katanya.

Menurut Agan, Ilham akan meninggalkan kampungnya di Sukabumi di Jawa Barat Isnin ini bagi memulakan rawatan intensif khas di Jakarta. 


sumber- AFP

Mata terbeliak, mulut terbuka sebelum disedari meninggal dunia

Mata terbeliak, mulut terbuka sebelum disedari meninggal dunia
Keratan Sinar Harian 22 Mei lalu
PENDANG - Seorang wanita terkejut apabila mendapati kakak iparnya meninggal dunia ketika dibangunkan untuk menyuapkan nasi kenduri yang dibawa kepada arwah di Kampung Namdam, dekat sini, kira-kira jam 10.30 pagi, kelmarin.

Wan Nor Liza Wan Senapi, 48, yang menghidap penyakit sawan serius sejak berusia sembilan tahun disedari meninggal dunia, awal pagi kelmarin.

Siti Roha Ahmad, 41, berkata, kakak iparnya tidak menunjukkan tindak balas ketika dikejutkan untuk makan dan mereka sekeluarga menyangka dia sedang tidur.

Menurutnya, arwah bersama anak lelakinya pada pagi kejadian dan dia keluar ke rumah anak saudara dalam kampung yang sama untuk hadir majlis kenduri.

“Saya membawa nasi kenduri untuk kakak. Ketika sampai di rumah, saya sangka dia tidur kerana malam sebelum kejadian arwah menjerit sehingga pagi.

“Saya fikir dia letih dan tidur walaupun ketika saya masuk ke bilik arwah, saya dapati matanya terbeliak dan mulutnya terbuka,” katanya.

Siti Roha berkata, arwah mengalami muntah-muntah dan sentiasa menjerit beberapa hari sebelum kejadian, namun dia tidak menyangka arwah akan pergi selama-selamanya memandangkan arwah sentiasa berkelakuan sedemikian kecuali muntah.

Katanya, arwah meninggal dunia sebelum sempat menerima bantuan rawatan terapi yang diperlukan bagi mengubati penyakit serius yang dihidapi.


Sebelum ini, Sinar Harian melaporkan kisah Wan Nor Liza yang menghidap penyakit sawan sejak berusia sembilan tahun selepas menjalani pembedahan di kaki, namun urat sarafnya menjadi cekang sehingga dia diserang sawan  selepas pembedahan itu.

Akibatnya, adiknya, Wan Norizan Wan Senapi, 45, terpaksa merayu bantuan manamana pakar perubatan untuk merawat penyakit yang dihidapi kakaknya itu dan berharap ia mampu sembuh dengan rawatan rapi.

Dia juga merayu bantuan bagi menampung kos lampin pakai buang dan ubat berharga RM100 untuk kakaknya memandangkan pendapatan sebagai buruh tidak menentu.

sumber- Sinar

Sylvester Stallone ratapi kematian anak

Sylvester Stallone ratapi kematian anak
Sage Moonblood
AKTOR veteran, Sylvester Stallone ternyata begitu kecewa dan sedih dengan kematian anaknya, Sage Moonblood, 36, minggu lalu.

Menurut jurucakap pelakon itu, Stallone cukup merasai kehilangan mengejut anak kesayangannya yang pernah berlakon bersamanya dalam filem Rocky V itu.

Sage, yang juga seorang pengarah, dilaporkan mati berpunca daripada pengambilan pil secara berlebihan.

Bagaimanapun, belum dapat dipastikan sama ada kejadian yang menimpanya adalah disengajakan atau satu kemalangan.

Seorang rakan terdekatnya memberitahu, Sage tidak mengalami sebarang masalah atau tekanan, malah merancang untuk mendirikan rumah tangga.


Pemergian Sage disifatkan sebagai kehilangan besar di Hollywood kerana pemuda itu seorang yang berbakat dalam lakonan dan pengarahan.

sumber- Sinar

Nanas berbentuk kipas tangan

nenas unik
Aziz menunjukkan nanas berbentuk kipas yang ditemui di halaman rumahnya.
BENUT – Seorang pemuda terkejut apabila nanas yang ditanam di halaman rumahnya di kampung Parit Kerimon, di sini berbentuk seakan-akan kipas tangan.

Aziz Wahad, 32, mula menyedari kewujudan nanas tersebut ketika pulang dari kerja petang kelmarin. Dia pada mulanya menyangka terdapat dua pokok nanas yang berbuah terlalu dekat, namun setelah didekati nyata sangkaannya itu meleset.

“Saya terus ke pokok nanas tersebut, alangkah terkejutnya selepas mendapati buah nanas itu leper tidak seperti nenas lain.

“Saya segera mengambil parang dan memotong nanas tersebut, dan mendapati ia berbentuk seakan kipas tangan,” katanya ketika ditemui di rumahnya di parit Kerimon, di sini, semalam.

Menurutnya, dia segera memberitahu penemuan nenas yang disifatkan berbentuk pelik ini kepada kakak dan ibunya.


“Mereka turut memberitahu tidak pernah melihat nanas seumpama ini dan menyifatkan kejadian itu adalah kali pertama,

“Saya juga turut menceritakan penemuan ini kepada penduduk kampung dan mereka turut terkejut selain menyatakan ia adalah penemuan kali pertama,” katanya.

Katanya, nanas pelik itu bukanlah dari di kacukan sebaliknya hanya nanas biasa yang ditanam dan dibiarkan membesar.

“Nanas ini bukan dari benih kacukan tetapi nanas biasa atau nanas kampung yang biasanya ditanam di kawasan halaman rumah,” katanya.

Dia yang bekerja kampung berkata, akan menyimpan nanas tersebut sebagai kenangan kerana nanas tersebut begitu istimewa baginya.

sumber- Sinar

17 pemakaian tudung wanita mengikut agama masing-masing

“Dan hendaklah mereka (yakni wanita-wanita beriman) melabuhkan tudung-tudung kepala mereka hingga ke dada-dada mereka.” (an-Nur: 31)

“Sesiapa menyerupai satu kaum, ia dari kaum tersebut.”
(HR Imam Abu Daud dari Ibnu Umar).

Menurut Imam Ibnu Kathir: hadis ini merupakan larangan keras terhadap perbuatan meniru orang kafir sama ada dalam ucapan, perbuatan, pakaian, perayaan, ibadah dan sebagainya yang tidak disyariatkan untuk kita (umat Islam).

- Tafsir al-Quran al-Adziemtudung amish
Amish
tudung buddha
Japanese Buddhist Nun
Cao Dai Nun
Cao Dai Nun
Catholic Nun
Catholic Nun
Catholic
Catholic
Druze
Druze
Eastern Ortodox Nun
Eastern Ortodox Nun
Eastern Ortodox
Eastern Ortodox
Hindu
Hindu
Jain Nun
Jain Nun
Mennonite
Mennonite
Muslim
Muslim
Orthodox Jewish
Orthodox Jewish
Sabian
Sabian
sikh
Sikh
Taoist Nun
Taoist Nun


zoroastrian
Zoroastrian

Jenis-Jenis Silat di Malaysia

seni silat

Silat ialah ketangkasan pergerakan jasmani ketika mempertahankan atau menyerang sama ada bermain secara tangan kosong atau bersenjata. Ianya adalah seni pertahanan diri orang melayu sejak turun-temurun. Ada juga jenis persilatan yang menekankan tentang kebatinan atau ilmu dalaman. Kerana itulah silat turut digunakan untuk mengubati penyakit yang bersangkutan dengan makhluk halus. Uniknya, terdapat beratus-ratus jenis aliran ilmu persilatan yang terdapat di Malaysia dan yang paling popular adalah silat gayung. Senarai aliran seni persilatan di Malaysia adalah seperti berikut:


1. Abjad
2. Acheh Helang Putih
3. Agam 
4. Al Muazat (Johor) 
5. Alif Ba Ta
6. Amal 
7. Api
8. Awal (Sabah) 
9. Badek
10. Baginda Ali (Johor)
11. Baji Bumi 
12. Baju Merah Harimau Berantai 
13. Bakawali 
14. Bakti Negara
15. Bandung (Sabah)
16. Bangau Putih
17. Bangkoi (Sabah) 
18. Bangsal 
19. Bantan (Melaka) 
20. Bayangan (Sabah) 
21. Belebat Canggak Emas
22. Berembang
23. Buah Mersing 
24. Buah Penian 
25. Buah Pokol
26. Buah Pulut 
27. Budi Bahasa 
28. Budi Suci (Johor) 
29. Bugis
30. Bunga 
31. Bunga Negeri Kedah 
32. Bunga Rampai
33. Cakarla (Negeri Sembilan) 
34. Cekak Bengkulu
35. Cekak Harimau 
36. Cekak Malaysia
37. Cekak Monyet
38. Cekak Ustaz Hanafi
39. Cek Kendewa (Sarawak)
40. Cemandas 
41. Chemande 
42. Chikalong Cempaka Putih
43. Cimandi Hitam 
44. Cimandi Hulu 
45. Cimandi Putih
46. Cindai Putih
47. Cirimau 
48. Dela
49. Depo Woojo
50. Elat (Pulau Pinang)
51. Embun Putih (Sarawak)
52. Empat
53. Ezhar
54. Firasah (Selangor)
55. Firasat Cemande
56. Gayang Lima
57. Gayung Asli
58. Gayung Cekak Sendeng
59. Gayung Fatani 
60. Gayung Garuda (Kedah) 
61. Gayung Ghaib
62. Gayung Harimau 
63. Gayung Harimau Hitam 
64. Gayung Laksamana
65. Gayung Lincah 
66. Gayung Makrifat
67. Gayung Malaysia 
68. Gayung Pancasila
69. Gayung Pusaka
70. Gayung Semarang
71. Gayung Singa Berantai
72. Gayung Tok Janggut
73. Gayung Tujuh
74. Gayung Zahir Sembilan 
75. Gayungman Asli
76. Gayungman Kedah 
77. Gegaran Petani (Pulau Pinang)
78. Gelombang 
79. Gelut 
80. Gelut Lintau 
81. Gerak 
82. Gerak Abadi 
83. Gerak Harimau Puaka 
84. Gerak Ilham Gabungan Pendekar
85. Gerak Kilat 
86. Gerak Lian 
87. Gerak Sakti Insaniah Qudsiah
88. Gerak Suci
89. Gerakan 1001 (Sarawak) 
90. Gerakan Satu 
91. Gerbang Sakti 
92. Hadramaut
93. Hailam Betawi (Sarawak)
94. Halimun Allah
95. Hang Setia
96. Hang Tuah 
97. Harimau Al Haq
98. Harimau Berantai
99. Harimau Betina
100. Harimau Putih (Sabah)
101. Harimau Seri Rama
102. Hulubalang
103. Ikatan Kalam Utama
104. Inai Teroi
105. Indera Putera
106. Istilaq
107. Jati Bersekutu
108. Jati Kedah
109. Jatuh
110. Jawi
111. Kaedah
112. Kaki Tunggal
113. Kalimah 
114. Kalimah Ghaib
115. Kalimat Tujuh 
116. Kampung Tebiuh
117. Kayu 
118. Kayu Merah Harimau Berantai
119. Kemain
120. Kembangan (Kelantan)
121. Keramat
122. Kerayung Sendeng
123. Kerinci
124. Keris
125. Khalifah
126. Kilat 
127. Kubu
128. Kudrat Illahi (Johor)
129. Kuningan (Johor)
130. Kuntau Betawi 
131. Kuntau Elat
132. Kuntau Langkah 21 Gerak
133. Kuntau Sambar Helang 
134. Kuntau Sendeng
135. Kuntau Tekpi
136. Kutar
137. Laksamana (Johor)
138. Laksamana Hang Jebat
139. Lam Melayang
140. Lang Merah 
141. Lang Sewah
142. Langkah Batu Bara
143. Langkah Hang Tuah
144. Langkah Sumbang 
145. Langkah Tiga
146. Lian

147. Lian Padukan (Johor)
148. Lian Yunan
149. Lincah 
150. Lincah Lintar 
151. Lintah
152. Lintang
153. Lintau 
154. Liring
155. Lokma (Sarawak)
156. Macan Ireng
157. Majapahit
158. Majlis
159. Makrifat (Sarawak)
160. Mandau Senyawa
161. Mat Kilau 
162. Mayang Mengurai (Sarawak)
163. Medan
164. Mega Chemande
165. Melaka
166. Melayu Asli 
167. Melayu Gayong Pulut Kpg. Kua
168. Melayu Jawa 
169. Melayu Kedah
170. Melayu Pahang T.Khatib.M.Noh
171. Menora 
172. Minang
173. Minang Jawa Kedah
174. Minangkabau
175. Monyet 
176. Moo
177. Naga
178. Nasrul Haq
179. Nasuha Rajawali
180. Natar 
181. Nur Ilahi
182. Pagar Ruyong
183. Pagu (Selangor)
184. Pahlawan (Johor)
185. Panca Indera Lintau 
186. Pancang 12
187. Pancasila Gayung Harimau
188. Panden Juan Sutan Maakat
189. Panglima
190. Panjar Tujuh (Sabah)
191. Panji Alam
192. Pantai Sempadan
193. Paradin
194. Pasak
195. Pasak Harimau 
196. Pasak Padang
197. Pegema
198. Pegian
199. Pelaga (Johor)
200. Pelangi
201. Pelepas
202. Pencak
203. Pencak Gayong Melayu
204. Pencak Melayu Kedah
205. Pencak Riak Harimau
206. Pencak Sayau
207. Pencak Silat Melayu Jati
208. Pencak Silat Sabah
209. Pencek
210. Pencekar Muda
211. Pendekar Mat Dahan (Pahang)
212. Pendekar Sulaiman (Pahang)
213. Pengantin (Johor)
214. Peninjau 
215. Penjurit Kepetangan (Perak)
216. Perasyah
217. Periaman
218. Perisai Sakti Mataram
219. Perisai Waja
220. Perkasa Gagah Di Rimba
221. Perlak (Pahang)
222. Perwira Kedah
223. Petir
224. Peturun
225. Pinang Jawa (Kedah)
226. Pisau
227. Porpila
228. Pukulan
229. Pukulan Gerak
230. Pukulan Syuhada (Pulau Pinang)
231. Pulut (Kelantan)
232. Purba 
233. Pusaka (Sabah)
234. Pusaka Melayu Asli 
235. Puteri Mandi
236. Raja Sehari (Perlis)
237. Rajawali
238. Rampai Sakti
239. Rampuk
240. Rancak
241. Randai
242. Ranting
243. Rela Pahlawan (Kedah)
244. Rencong Kapan
245. Rencong Kayak
246. Rian
247. Rohaniah
248. Sabil Indera Sakti
249. Saka
250. SakaBumi
251. Sala 
252. Sangga Bunuh Aspari (Sarawak)
253. Sangkar Rewana
254. Sapek Kalo (Sepit Kala)
255. Sapu Angin
256. Saudara Lima (Pulau Pinang)
257. Sayung
258. Segap
259. Sekalung (Sabah)
260. Sekebun 
261. Selangkah
262. Selangkah Gerak (Kelantan)
263. Selayang Emas (Perlis)
264. Selendang Merah (Kedah)
265. Seleng Cimandi
266. Seligi Acheh
267. Seligi Kuningan
268. Seligi Putera
269. Seligi Sebalik
270. Seligi Tunggal (Melaka)
271. Selindang Hitam
272. Sembah
273. Semerap
274. Sempedi
275. Semulajadi (Negeri Sembilan)
276. Sendeng Kuntau Jawa
277. Sendeng Makrifat (Sarawak)
278. Sendeng Malaysia
279. Sendeng Merepat
280. Sendeng Tapak Sembilan
281. Sendi (Kelantan)
282. Sendi Cemara Bugis 
283. Sentaja
284. Separap
285. Sepasang (Sabah)
286. Sepelet (Terengganu)
287. Sepulut
288. Seranteh (Selangor)
289. Serendah
290. Seri Melodi
291. Seri Minangkabau Tapak Suci
292. Seri Palembang
293. Seri Temarang
294. Serimau Hitam
295. Sewangi Tujuh
296. Si Buta Gua Hantu
297. Siku
298. Sikume
299. Sikuna
300. Singa Kandangan
301. Songsang 
302. Spring
303. Sri Gayong Panglima Ulung
304. Sri Pelanduk (Melaka)
305. Stralak Jalid
306. Struman
307. Sukmorogo
308. Sumandera
309. Sumandi
310. Sunda
311. Sunting
312. Sunting Dua Belas
313. Suntingan (Johor)
314. Suntingan Acheh
315. Tandang 
316. Tangkas
317. Tapak Rohani
318. Tapak Sembilan
319. Tapak Seratus
320. Tapak Serumpun
321. Tapak Suci
322. Tapak Waja
323. Tari 
324. Tari Asli
325. Tari Inai
326. Tari Jawa
327. Tari Sekubu 
328. Tari Teralak Lincah
329. Tari Tongkat
330. Tekpi
331. Tepi Seni Budaya Bangsa
332. Teralak Keli (Kelantan)
333. Teralak Nata
334. Terlak Empat
335. Terlak Kelantan
336. Terlak Padang
337. Terolak Sendeng
338. Tiga Kalimah Kalimantan
339. Titi Batang
340. Titi Pahang
341. Titi Pinang
342. To' Perpat Panglima Hitam
343. Tongkat
344. Tongkat Nombor Lapan
345. Tua
346. Tujuh Makam 
347. Tujuh Putera Hang Setia
348. Tujuh Selendang Hidayat(S'wak) 
349. Tukat Jawa
350. Tunggal
351. Wali Ghaib
352. Wali Sakti
353. Wali Sembilan
354. Wali Songo
355. Wali Suci
356. Wali Tujuh 
357. Warisan
358. Warisan Gerak Ilham
359. Warisan Pusaka
360. Zahir

Taubat call girl Melayu

call girl melayu
KATA Nina, dia tidak perlu bersusah payah mencari pelanggan sebaliknya cukup menunggu satu panggilan. - Gambar hiasan
NINA yang berasal dari negeri Kelantan tidak menyangka dia akan melalui kehidupan seperti ini. Selepas mendapat keputusan sekadar cukup makan dalam Sijil Pelajaran Malaysia, pilihan yang ada baginya ialah melanjutkan pelajaran di pusat pengajian tinggi swasta sahaja.

"Keluarga saya bukanlah mewah, tetapi jika setakat mahu menanggung pengajian satu-satunya anak mereka ini, mereka masih mampu," ujar Nina.

Nina diberi peluang melanjutkan pengajian di sebuah universiti swasta di Lembah Klang.

Bagaimanapun, kebenaran itu bersyarat iaitu Nina mesti tinggal di rumah ibu saudaranya di Ampang, Selangor walaupun jarak kampus tempat Nina belajar ialah kira-kira 35 kilometer dari situ.

"Yelah, saya tidak pernah berpisah dengan keluarga sebelum ini, mereka bimbang tentang keselamatan dan pergaulan saya jika dibenarkan duduk bersama kawan-kawan," kenang Nina yang pada masa itu baru berusia 19 tahun.

Selama setahun Nina memandu sendiri kereta untuk pergi kuliah. Disebabkan penat berulang-alik dari rumah ke kampus, Nina sekali lagi memujuk keluarga supaya membenarkannya tinggal di rumah sewa berhampiran universiti itu. Walaupun keluarganya agak keberatan untuk membenarkan Nina tinggal sendirian tanpa ada siapa yang mengawasi, mereka akhirnya akur dengan desakan Nina.

"Selain penat berulang-alik, saya sebenarnya mahu merasai keseronokan hidup tanpa kongkongan keluarga," akui Nina.

Tidak lama selepas tinggal di rumah sewa, dia mengenali Zack, lelaki yang menurut Nina telah mengubah 360 darjah kehidupannya.

"Sikapnya yang sangat mengambil berat dan penyayang itu membuatkan saya benar-benar jatuh cinta. Sepanjang menjalinkan hubungan dengan Zack, saya dilayan bak seorang puteri raja. Apa sahaja yang saya inginkan pasti dia akan penuhi. Dia mengaku sangat menyayangi dan tidak mahu kehilangan saya.

"Saya yang betul-betul naif mempercayai sahaja kata-katanya apatah lagi dialah lelaki dan cinta pertama saya," tutur gadis bertubuh sederhana dan berkulit putih ini.

Berubah

Nina dan Zack ibarat belangkas. Di mana ada Zack, di situ pasti ada Nina. Begitupun, hubungan mereka retak selepas Zack meragut perawan Nina tanpa rela.

Selepas peristiwa hitam itu, Nina berubah menjadi liar kononnya disebabkan tertekan dan berasa jijik dengan dirinya sendiri. Dia sudah pandai ponteng kuliah yang merupakan tujuan asal dia datang ke ibu kota. Dia juga mula pandai meneguk air kencing syaitan manakala kain tudung yang membaluti kepalanya selama ini hilang entah ke mana.

"Saya tidak tahu di mana Zack sekarang kerana saya bertindak memutuskan terus hubungan dengannya kerana saya tidak sanggup lagi melihat wajahnya yang pura-pura baik itu.

"Saya mula bercampur dengan rakan yang tidak tentu arah. Setiap hujung minggu kelibat kami pasti ada di kelab-kelab malam sekitar Kuala Lumpur," dedah Nina.

Hendak dijadikan cerita, di kelab malam juga Nina bertemu Ika, gadis yang tidak berpendidikan tinggi tetapi mampu hidup mewah. Apa yang menghairankan ialah tiada siapa pun tahu pekerjaan Ika.

Tanpa diduga, Nina dan Ika menjadi rapat sehinggalah Nina mengambil keputusan untuk berhenti belajar dan tinggal bersama-sama Ika. Dari situlah Nina mengetahui pekerjaan sebenar Ina sebagai call girl melayu iaitu gadis yang menawarkan perkhidmatan seks dengan hanya satu panggilan.

"Saya jadi gelap mata memikirkan habuan mencecah ribuan ringgit yang bakal diterima. Saya memasang angan-angan untuk menjadi seperti Ika yang duduk goyang kaki sahaja sambil menunggu panggilan daripada pelanggan di rumah tetapi mampu memakai barangan berjenama dan tinggal di kondominium mewah.

"Bermodalkan wajah yang cantik serta potongan badan menarik, saya jadikan itu sebagai umpan untuk memerangkap lelaki berhidung belang. Sejak itu, bermulalah kehidupan saya sebagai seorang call girl melayu," cerita Nina.


Menurut Nina, dia bergerak secara sendirian untuk mencari pelanggan. "Saya tidak menggunakan ejen sebagai orang tengah seperti call girl lain yang ada di Malaysia. Sesetengah call girl itu juga mewujudkan laman web tertentu yang membolehkan mereka dihubungi pelanggan. Sebaliknya, Ika banyak membantu memperkenalkan saya kepada rakan-rakan pelanggannya," tutur Nina.

Bergerak sendiri lebih mudah kerana habuan yang diperoleh tidak perlu diserahkan kepada ejen, fikir Nina. Tidak seperti pelacur jalanan yang menunggu di lorong gelap, menjadi call girl lebih mudah kerana Nina cuma perlu menunggu panggilan di rumah sebelum pergi mendapatkan pelanggan.

Insaf

Perbuatan terkutuk itu dilakukan Nina selama hampir setahun. "Keluarga tidak pernah tahu saya telah berhenti belajar apatah lagi menghidu kegiatan saya sebagai call girl," ujarnya yang menganggap kehidupan di kota lebih menyeronokkan.

Bagaimanapun, langit tidak selalunya cerah. Sewaktu pulang daripada berhibur di kelab malam, Nina yang memandu dalam keadaan mabuk ditimpa kecelakaan. Dia pengsan kerana kehilangan banyak darah.

"Saya beruntung kerana tidak cedera parah, hanya mengalami sedikit gegaran di kepala menyebabkan saya tidak sedarkan diri selama beberapa hari. Keluarga juga tidak tahu saya terlibat dalam kemalangan itu.

"Sepanjang tidak sedarkan diri, saya bermimpi meminta ampun daripada ayah dan ibu atas semua perbuatan saya sebelum ini tetapi mereka langsung tidak mengendahkan saya. Akhirnya saya tersedar daripada mimpi dan mendapati saya berada di katil hospital," beritahu Nina.

Ibarat mati hidup semula, Nina, 26, bersyukur kerana diberi peluang kedua untuk lebih menghargai hidup yang pernah disia-siakannya dahulu.

"Saya sangat kesal mengenangkan dosa yang saya lakukan semata-mata untuk hidup mewah. Kini saya tekad untuk berubah dan mahu menyambung kembali pengajian yang tertangguh dahulu selain membina hidup baharu," katanya dalam nada sedih.

sumber- Kosmo

Misi kelab Albino United

albino united
DI Tanzania, mereka yang dilahirkan sebagai albino dibunuh dan mayat mereka dikerat-kerat untuk dijadikan pemujaan sihir.

KETIKA matahari terbenam, sekumpulan lelaki albino berlari keterujaan ke arah satu kawasan berpasir di tepi jalan di Dar es Salaam, Tanzania. Dar es Salaam merupakan bandar raya terbesar di Tanzania.

Di kawasan itulah ahli-ahli kelab bola sepak, Albino United menjalani sesi latihan mereka. Namun, apa yang lebih penting, mereka ingin membuktikan bahawa golongan albino adalah kelompok manusia biasa yang hanya kurang dari sudut pigmentasi.

"Pasukan bola sepak ini telah berjaya membuatkan individu istimewa ini lebih gembira dan bersatu. Bukan saja golongan pemain bahkan, individu albino di luar Dar es Salaam. Keadaan sebelum ini bagaimanapun tidak memungkinkan ini berlaku," kata Severin Edward, pengurus program bagi pasukan tersebut.


Walaupun Dar es Salaam tidak berdepan dengan ancaman kes-kes pembunuhan, Albino United yang berpangkalan di kota tepi laut itu berharap dapat mencegah peningkatan trend tersebut di serata negara itu. Sebahagian besar kes pembunuhan dilaporkan berlaku di sekitar utara wilayah Mwanza.

Ditubuhkan pada tahun 2008, Albino United pada asalnya dikenali sebagai Albino Magic. Nama kelab tersebut diubah apabila pengasas-pengasasnya berhati-hati agar nama tersebut tidak dikaitkan dengan pembunuhan berunsurkan ilmu sihir.

Cita-cita kelab tersebut mahu mengubah golongan albino yang dilihat seakan-akan banduan yang terpaksa bergantung kepada bajet yang terhad. Tempat kelahiran mereka merupakan sebuah padang yang berhabuk. Gol-gol mereka diperbuat daripada cabang-cabang pokok dan tali. Malah, kebanyakan pemain tidak memiliki kasut but untuk sukan bola sepak.

Bermain secara profesional

Namun, itu bukan penghalang seorang pemain sayap untuk salah satu jabatan, Said Seremani, 17, yang juga albino daripada menaruh impian untuk bermain bola sepak secara profesional di Eropah.

"Saya percaya saya boleh berjaya menerusi sokongan kelab ini kerana mereka menjaga saya dengan baik," kata Seremani yang merujuk kepada sumbangan berterusan yang diterima daripada kelab itu.

Walaupun terdedah kepada risiko tercedera, Seremani masih bermain tanpa kasut.

albino united
ALBINO United berjaya meletakkan golongan albino setara dengan individu normal.
"Saya telah mendapat banyak manfaat daripada kelab itu. Saya telah membayar yuran persekolahan dengan wang saku yang diterima dan berpeluang melancong ke wilayah-wilayah lain di negara ini yang belum pernah saya kunjungi," katanya.

Ibu Seremani yang bukan albino telah membesarkan anaknya sendirian selepas ditinggalkan oleh bapa Seremani. Namun, ibu Seremani tidak pernah terkejut apabila dikurniakan seorang bayi albino.

"Apabila saya melahirkannya, saya nampak dia anak albino. Saya langsung tidak berasa pelik atau rasa ada ada kekurangan pada anak saya.

"Saya gembira kerana dia meminati bola sepak dan telah mula bermain sejak awal usia. Biasanya, dia akan makan dengan tergesa-gesa supaya dapat bermain bola sepak," katanya.

Albinisme merupakan satu masalah genetik yang berlaku atas faktor keturunan. Mereka yang menghidap albinisme biasanya akan memiliki rambut, kulit dan mata yang kekurangan pigmentasi melanin. Melanin penting untuk melindungi kita daripada sinaran ultra ungu matahari yang berbahaya. Dalam kebanyakan kes, albinisme memberi kesan kepada penglihatan pesakitnya.

Pancaran matahari di kawasan pesisiran pantai Dar es Salaam, kemiskinan, penyakit dan kecederaan merupakan antara faktor yang menghalang para pemain albino untuk bergiat aktif dalam sesi-sesi latihan bola sepak.

Kadar sensitiviti mereka terhadap pancaran matahari menyebabkan latihan hanya boleh bermula sekitar pukul 5 petang apabila matahari mula terbenam dan angin dingin mula berhembus dari arah laut.

albino united
BOLA sepak berjaya mencegah jenayah di kalangan golongan albino di Tanzania.
Biarpun tanpa kes-kes pembunuhan di bahagian selatan Tanzania, golongan albino masih berdepan dengan masalah diskriminasi. Perkara itu telah diberi penekanan dalam kempen-kempen undian yang menentang seorang calon pembangkang, Salum Khalfani Bar'wani yang dipilih sebagai Ahli Parlimen albino pertama di Tanzania.

Meningkatkan keyakinan

Pesaing Salum Khalfani Bar'wani mendakwa dia tidak mampu berfikir secara waras memandangkan dia merupakan seorang albino. Namun, Ahli Parlimen tersebut menyifatkan kemenangannya itu sebagai satu perkembangan yang baik untuk golongan albino di Tanzania.

Seorang pemain Albino United, Fikiri Sultan berkata, kemenangan mereka telah mengejutkan kebanyakan orang dan memperkukuhkan tahap keyakinan golongan albino.

"Sejak menyertai kelab ini, mereka yang menghina kami selama ini tercabar apabila melihat kami melawan Ahli-Ahli Parlimen dan kelab-kelab bola sepak yang lain. Sekarang, saya percaya kami boleh melakukan apa sahaja," kata lelaki berusia 28 tahun yang bakal berehat seketika berikutan kecederaan pada buku lalinya.

Menurut sebuah badan bukan kerajaan, terdapat sekurang-kurangnya 58 orang albino yang telah dibunuh di Tanzania sejak tahun 2007. Sesetengah daripada bahagian tubuh penghidap albino dipercayai telah dieksport dari negara tersebut.

Pihak berkuasa di Afrika timur telah menggesa agar lebih banyak perlindungan diberikan kepada golongan albino. Malah, sejak tahun 2009, sekurang-kurangnya lima orang telah dijatuhi hukuman gantung sampai mati kerana membunuh golongan albino. Namun, tiada satu pun hukuman tersebut telah dijalankan.

sumber- Kosmo

Jeremin pokok halau nyamuk

Jeremin pokok halau nyamuk
Pokok jeremin atau lebih dikenali dengan nama pokok halau nyamuk

Nama Botani : Pelargonium radula
Famili: Geraniaceae

Pengenalan

Pokok jeremin merupakan tumbuhan hiasan yang ditanam di kawasan sekitar rumah. Ia tidak boleh didedahkan secara terus kepada pancaran matahari yang terik. Pokok ini lebih menggemari suasana yang redup seperti di bawah naungan pokok besar dan boleh ditanam di dalam rumah. Ia membiak melalui keratan batang. Pokok ini memerlukan siraman air secara berjadual (sekurang-kurangnya sekali dalam sehari) untuk memastikan ianya tidak menjadi layu dan  kering.


Kegunaan

Pokok jeremin ini mempunyai bau yang kuat seakan bau aerosol penyembur serangga. Bau ini terhasil sekiranya kita menyentuh daunnya. Pokok ini boleh digunakan sebagai penghalau nyamuk kerana ia akan membebaskan sejenis serbuk halus dengan bau yang tidak disukai oleh nyamuk. Ia sering dijadikan tumbuhan hiasan dalam rumah kerana berfungsi sebagai penghalau nyamuk.

sumber- adrydaud

10 haiwan mamalia yang jarang ditemui

1. Hairy Saki


Monyet yang hidup di lembah sungai amazon ini kebanyakan tinggal di atas pokok. Ia juga dikenali sebagai monk saki kerana bulu kepalanya berbentuk seperti topi pendeta (monk"s cowl). Hairy sakis sangat jarang di tangkap kerana sifat mereka yang mudah panik. Haiwan ini cenderung untuk panik dan mati kerana ketakutan ketika ditangkap.


2. Aardwolf


Mamalia afrika yang menyerupai hyena (dubuk) kecil. Namanya Aardwolf yang bermaksud "earth wolf" kerana ia tinggal di liang tanah.


3. Argali


Domba liar terbesar (tingginya lebih 120 cm) yang mempunyai tanduk yang besar dan tergulung. Berasal dari asia tengah (Siberia, Mongolia, dan Tibet). Ianya spesis terancam disebabkan sering diburu dan digunakan dalam perubatan cina.


4. Douroucouli


Dikenali juga sebagai monyet burung hantu kerana ia mempunyai mata coklat yang besar. Haiwan ini merupakan satu-satunya monyet nocturnal (haiwan yang mencari makan pada tengah malam). Ia berasal dari Amerika Tengah dan Selatan.


5. Soulslik Eropa


Soulslik adalah nama eksotik yang diberikan kepada tupai tanah eropah dan asia. Bentuknya sedikit berbeza dari tupai biasa dan ianya adalah haiwan pemangsa. Makanannya ialah haiwan yang bersaiz sama dengannya seperti burung-burung kecil, dan tikus.


6. Fossa


Fossa adalah haiwan terbesar dari kategori musang (panjangnya lebih kurang 1.5 m) dan merupakan karnivor terbesar di tempat asalnya, Madagaskar. Haiwan ini mempunyai kulit berwarna coklat-jingga.


7. Lesser Grison


Karnivor yang jarang diketahui umum. Haiwan ini hidup di Patagonia dan negara-negara Amerika Selatan. Panjangnya 30 cm, dengan bulu hitam dan kelabu. Sifat fizikalnya seakan memerang. Di peru, haiwan ini dijinakkan seperti musang, dan dilatih untuk memburu tikus.


8. Moon Rat


Disebut juga sebagai landak berbulu. Haiwan yang pelik ini berasal dari Asia Tenggara. Bulunya yang berwarna coklat tua atau hitam kontra dengan wajahnya yang berwarna putih. Ianya juga mempunyai hidung yang panjang dan berbau busuk. Panjangnya sekitar 25 cm juga merupakan insectivora terbesar.9. North American Cacomistle


Berasal dari Amerika Syarikat Selatan, cacomistle adalah haiwan kecil dan pemalu.Ada juga yang memanggilnya sebagai tupai kucing atau kucing ekor-cincin kerana ekornya yang panjang dan bergaris berbentuk seperti cincin. Cacomstile berasal dari bahasa Nahuatl yang bermaksud half-cat atau half mountain lion.


10. Pink Fairy Armadillo


Ini adalah armadilo pari-pari. Panjangnya sekitar 120 mm. Ianya hidup di bawah tanah dan jarang kelihatan. Haiwan ini hampir tidak pernah ditangkap kerana kehebatannya dalam melarikan diri dengan kemampuannya menggali tanah dengan cepat dan bersembunyi dari diserang musuh.

sumber- manokelpase

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...