Selamat Datang Ke blog-ketegaq.blogspot.com

Blog terbaik yang menyediakan pelbagai cerita dan artikel menarik dari seluruh dunia. Like kami di facebook tanda sokongan anda dan untuk mendapat update artikel terkini dari kami.

Isu Semasa

Artikel-artikel terkini mengenai isu semasa dalam dan luar negara. Segalanya dari sumber-sumber yang boleh dipercayai.

Pelik

Segala fakta dan artikel mengenai perkara-perkara yang pelik boleh diperolehi di sini. Semua artikel adalah berdasarkan sumber dan kesahihannya anda sendiri tentukan.

Herba Dan Botani

Artikel mengenai tumbuh-tumbuhan yang digunakan untuk perubatan dan penjagaan kesihatan.

Alam Ghaib

Himpunan artikel mengenai alam ghaib yang sukar diperjelaskan dengan mata kasar. Admin mengalukan sumbangan artikel, gambar-gambar atau video untuk dikongsi bersama dalam blog ini.

Tuesday, May 21, 2013

11 hari yang hilang dalam sejarah dunia

Fakta menarik mengenai tahun 1752. Jika dilihat pada bulan September 1752, anda akan perasan bahawa terdapat 11 hari yang hilang pada bulan tersebut. Bagaimana ini terjadi?

Penjelasannya ialah, pada bulan tersebut, kerajaan England telah menukar penggunaan kalendar Roman Julian kepada kalendar Gregorian. Tahun bagi kalendar Julian dikatakan adalah 11 hari lebih panjang berbanding kalendar Gregorian. Raja England pada ketika itu telah mengarahkan 11 hari yang berlebihan ini dikeluarkan terus dari kalendar pada bulan tersebut.

Maka, para pekerja yang bekerja pada September 1752 bekerja kurang 11 hari, tetapi mendapat gaji untuk sebulan penuh. Dari situlah konsep cuti bergaji telah dilahirkan. 

11 hari yang hilang dalam sejarah dunia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...