Sunday, October 28, 2012

Mini Cooper klasik ditemui

DORSET- Sebuah kereta klasik Mini Cooper yang disimpan di dalam garaj sebuah kediaman sejak tahun 1976, ditemui baru-baru ini.

Kereta klasik itu ditemukan ahli keluarga mendiang Brian Smith, yang membersihkan kediaman mendiang itu di Christchurch, di sini, selepas dia meninggal dunia pada Mei lalu.

Mini Cooper untuk dijual
KERETA kecil klasik ini dijangka mampu dijual dengan harga 12,000 pound (RM60,000). - AGENSI
Kenderaan itu akan dilelong dan harganya dijangka boleh mencecah 12,000 pound (RM60,000).

Anak saudara Smith, Neil Piper, 44, berkata, keluarganya memutuskan untuk menjual kereta tersebut kerana tidak ada seorang pun ahli keluarga mereka yang merupakan peminat kereta.

"Kereta itu perlu diubah suai dan kami tidak arif mengenainya," katanya.

Smith yang masih bujang, membeli kereta tersebut pada tahun 1966 di Portsmouth, Hampshire dan kali terakhir memandunya pada musim panas tahun 1976, sebelum menyimpannya di dalam garaj di kediamannya itu.

Sejak itu, kenderaan tersebut tidak pernah dipandu atau dikeluarkan dari garaj tersebut sehinggalah kereta itu ditemui baru-baru ini.

Bacaan meter perbatuan kenderaan itu menunjukkan 22,270 batu (35,840 kilometer), dan keadaan itu dijangka meningkatkan lagi harga bidaan bagi kenderaan tersebut.

Matthew Whitney, dari syarikat bidaan Charterhouse berkata, Mini Cooper sangat sinonim dengan tahun 60-an dan menjadi ikon bagi industri permotoran Britain ketika itu.

"Kebanyakan kereta klasik jenis itu sudah diubah suai, namun kenderaan itu masih berada dalam keadaan asal 100 peratus termasuk enjin dan panelnya," katanya. 

sumber- AGENSI

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...