Sunday, August 19, 2012

Cemas kereta api terbalik

Cemas kereta api terbalik

Gua Musang: Kira-kira 1,000 penumpang yang dalam perjalanan pulang menyambut Aidilfitri menaiki Ekspres Wau dari Kuala Lumpur ke Tumpat, menempuh detik cemas apabila dua daripada 14 koc terbalik di Kampung Sungai Yu, dekat Kuala Lipis, awal pagi semalam.

Penumpang terpelanting beberapa kali di dalam gerabak itu dalam keadaan bertindih antara satu sama lain, sebelum merangkak keluar menerusi cermin pintu gerabak yang dipecahkan. 

11 penumpang cedera 

Dalam kejadian jam 6.45 pagi di antara Stesen Keretapi Kuala Lipis dengan Gua Musang itu, 11 penumpang cedera, tiga daripadanya parah, termasuk seorang ibu hamil tujuh bulan.

Daripada tiga mangsa yang parah, seorang luka muka, manakala dua lagi masing-masing patah tangan dan patah pinggang serta dirawat di Hospital Gua Musang.

Kedua-dua koc penumpang yang terbalik itu ialah koc Kelas 1 dan koc tidur, dengan sebahagian besar penumpangnya dikatakan sedang tidur ketika kejadian.

Ketua Polis Daerah Lipis, Superintendan Ab Razak Hassan, berkata pihaknya sedang menjalankan siasatan bersama Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) punca kejadian itu. 
Kita cuma dapat sahkan 11 penumpang cedera, namun identiti mereka belum diperoleh. Kereta api itu dapat teruskan perjalanan kira-kira dua jam kemudian, katanya.

Abdul Razak berkata, laporan kejadian dibuat kakitangan KTMB berusia 40 tahun di Balai Polis Merapoh, selepas dua jam berjalan keluar dari lokasi kemalangan itu.

Gerabak bergegar kuat

Penumpang, Nor Atikah Zakari, 21, berkata ketika kejadian beliau masih terjaga dan gerabak yang dinaikinya tiba-tiba bergegar dengan kuat dipercayai selepas terputus dari sambungan dengan lokomotif.

Dalam sekelip masa, saya terhumban bersama penumpang lain. Suasana tiba-tiba menjadi kelam kabut dengan semua penumpang berusaha menyelamatkan diri, katanya.

sumber- BH

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...