Tuesday, October 2, 2012

Fenomena Halo di Lembah Klang

Fenomena Halo
Fenomena halo adalah lingkaran cahaya yang terbentuk seperti pelangi yang mengelilingi Matahari- Foto Bernama
KUALA LUMPUR - Orang ramai di sekitar Lembah Klang dapat menyaksikan fenomena Halo hari ini.

Halo merupakan fenomena semulajadi yang berupa lingkaran cahaya di sekitar matahari atau bulan yang kadang kala boleh berlaku pada sumber cahaya lain seperti lampu jalan.

Menurut kenyataan Agensi Angkasa Negara (Angkasa), terdapat pelbagai jenis Halo secara umumnya muncul disebabkan kristal ais pada awan cirrus sejuk yang berada pada ketinggian lima hingga 10 kilometer di lapisan atas troposfera.

Ia bergantung pada bentuk dan arah kristal ais, cahaya matahari yang dipantul dan dibiaskan oleh permukaan ais berbentuk prisma sehingga sinaran matahari terpecah kepada beberapa warna kerana kesan sebaran udara dan dipantulkan ke arah tertentu, sama seperti kejadian pelangi.

Angkasa dalam kenyataannya dinasihatkan orang ramai agar berhati-hati apabila melihat atau merakamkan gambar Halo secara telus tanpa penurus matahari kerana ia memberi kesan yang merbahaya kepada mata.

sumber- Bernama

4 comments:

 1. salam 5zol.. azwa pon tengok fenomena ni tengahari tadi.. ingatkan atas bumbung rumah wa je..rupanya semua orang boleh tengok yaw..hahaah..

  nice kan..dapat tengok keajaiban Tuhan ..
  First time azwa komen kat sini..hehe... ^_~

  ReplyDelete
  Replies
  1. bestnye.. 5zol x prasan ape2 pun coz x lepak luar arini..

   Delete
 2. Aisey...takde rezeki nak tgk live... tgk kat blog 5zol jer la...

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...