Wednesday, December 12, 2012

Empat maut termasuk bayi di Narathiwat

BANGKOK - Empat termasuk bayi berusia 11 bulan terbunuh manakala empat yang lain cedera parah apabila beberapa lelaki melepaskan tembakan ke arah sebuah kedai kopi di Narathiwat semalam.

mayat mangsa tembakan
SEORANG lelaki membawa mayat bayi berusia 11 bulan yang mati ditembak di Narathiwat semalam.
Ketua Polis Ranget, Kolonel Jiradech Pornsawan berkata, tembakan itu dilepaskan ke arah semua mangsa semasa mereka sedang bersarapan di kedai kopi di Kampung Dama Buah, Tanjung Lima, Ranget, Narathiwat pada kira-kira 7.30 pagi.

Tiga yang terbunuh dikenal pasti sebagai Pakngah Rimae, 79, Kabari Hak, 37, dan Amizi Chekdo, 23, manakala identiti bayi itu masih belum dikenal pasti.

Jiradech berkata, seorang lagi bayi berusia lapan bulan, Muhd Rishakimi Yaena, adalah antara empat yang cedera selain Siti Rohimah Mamat, 70, Tuanma Tingi, 61, dan Misbah Musa, 25.

Mangsa yang cedera telah dipindahkan dari Hospital Ranget ke Hospital Narathiwat berikutan keadaan mereka yang kritikal.

Polis menemui 40 butir kelongsong peluru daripada tiga jenis raifal iaitu M-16, AK-47 dan HK yang digunakan oleh penyerang yang tiba dengan menaiki pikap, katanya.

Lebih 5,000 orang terbunuh sejak kumpulan pemisah dikatakan menyambung semula kempen bersenjata mereka untuk mendapatkan kemerdekaan bagi tiga wilayah di selatan iaitu Narathiwat, Pattani dan Yala, lapan tahun lepas.

Dalam satu lagi kejadian berasingan, seorang guru besar dan guru lelaki mati ditembak selepas mereka makan di kantin sebuah sekolah di Pattani.

Menurut polis, sekumpulan enam lelaki bersenjata mencuri sebuah kenderaan sekolah untuk melarikan diri.

sumber- Agensi

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...