Ne Quittez Pas merupakan sebuah restoran Perancis yang teletak di Tokyo. Restoran ini sememangnya terkenal dengan hidangan makanan laut berkualiti tinggi yang datangnya dari rantau Kanagawa Misaki. Apa yang istimewanya ialah, restoran ini menyediakan makanan mewah dengan ramuan rahsianya adalah tanah.
Sama ada percaya atau tidak, makanan yang bercampur tanah ini dijual sekitar 10,000 yen atau kira-kira hampir RM350 untuk setiap hidangan.
Tanah yang digunakan adalah tanah hitam istimewa yang didatangkan dari Kanuma, wilayah Tochigi, dan ianya diuji terdahulu bagi memastikan ianya selamat untuk digunakan.
Chef Toshio Tanabe yang bekerja di Ne Quittez Pas pernah memenangi pertandingan memasak berprofil tinggi dengan penggunaan sos tanah. Dari situlah menu hidangan bercampur tanah dihasilkan.
tanah bukan sebarang tanah ni.tanah murajab kot.hik3
ReplyDelete