Sunday, February 24, 2013

9 dituduh jual buah pinggang

Beijing: Sembilan orang semalam dituduh menjual buah pinggang masing-masing di pasaran gelap dan merekrut orang lain untuk bertindak sama.

Mereka yang semuanya berusia 30-an, mencari orang yang ingin berbuat demikian menerusi Internet dan memujuk mereka menjual organ itu di bandar raya Hangzhou, China.

Rangkaian penyeludupan buah pinggang itu didakwa merekrut seramai 38 orang sejak November 2011 yang telah menjual organ masing-masing sebelum polis Hangzhou melakukan penahanan pada Mei tahun lalu, lapor agensi berita Xinhua.

jual buah pinggang

Seorang daripada tertuduh, Lyu Qing, memberitahu mahkamah, dia memperoleh kira-kira 20,000 yuan (RM9,935) hasil daripada menjual buah pinggangnya.

Menurut Xinhua, Lyu meraih 161,000 yuan (RM79,978) melalui penyeludupan buah pinggang sejak dia mula menjalankan kegiatan itu sehingga dia ditangkap.
Orang ramai yang bersedia menjual buah pinggang mereka ditempatkan di sebuah rumah sewa di daerah Jianggan di Hangzhou sebelum proses pembedahan dilakukan.
Kegiatan itu dipercayai bermula sejak November 2011.

Kes itu menyerlahkan perdagangan organ secara haram di China yang berpunca daripada terlalu banyak permintaan berbanding penawaran.

Kira-kira 1.5 juta orang berada dalam senarai menunggu mendapatkan organ itu sedangkan hanya 10,000 pembedahan dilakukan setiap tahun. 

Hakikat bahawa hanya segelintir rakyat China bersetuju menderma organ mereka selepas mati menyemarakkan lagi kegiatan pasaran haram. 

Pada Disember lalu, seorang pakar bedah China dan enam rakannya dipenjarakan kerana dituduh terbabit dalam perdagangan organ secara haram dan sengaja menyebabkan kecederaan selepas seorang remaja menjual buah pinggangnya untuk membeli iPad dan iPhone.

Song Zhongyu menjalankan pembedahan secara haram terhadap pelajar berusia 17 tahun itu yang bersetuju memberikan organnya untuk ditukar dengan gajet bernilai kira-kira RM8,930. 

Kisah pelajar itu terbongkar selepas ibunya curiga apabila melihat dia menggunakan peralatan berkenaan.

Dia akhirnya mengaku menjual buah pinggangnya selepas berdepan masalah kesihatan. 

sumber- Agensi

1 comment:

  1. takut bila sakit perlu organ tp takdak T_________T

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...