Wednesday, October 31, 2012

Enam lagi terkorban dalam sengketa dua desa

perang desa

JAKARTA: Insiden pergaduhan yang semakin buruk antara dua desa di Lampung Selatan meragut sekurang-kurangnya enam lagi nyawa semalam selepas pertempuran Ahad lalu menyebabkan tiga orang terkorban, lapor tempo.com.

Bagaimanapun, jurucakap Polis Lampung, Adjutan Komisioner Sulistyaningsih memberitahu agensi berita Antara bahawa tiada penambahan korban jiwa daripada pertempuran Ahad lalu. Selepas mendapati tiga penduduk kampung terbunuh dan 10 lagi cedera dalam pertempuran Ahad lalu, penduduk Kalianda di Balinuraga yang berang memutuskan membalas dendam melakukan serangan lebih besar ke Desa Agom.

Kira-kira 2,000 anggota polis dan tentera dikerah ke tempat kejadian untuk mengawal keadaan, termasuk menembak gas pemedih mata.

Bagaimanapun, kumpulan penduduk yang bersenjatakan bom botol dan senjata tajam merempuh sekatan polis dan membakar kenderaan tentera. Langkah ketat keselamatan dikerah bagi mengelak konflik lebih buruk selepas insiden itu, kata Ketua Polis Lampung Selatan, Adjutan Komisioner Kanan Tatar Nugroho. 

sumber- tempo.com

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...