Tuesday, August 21, 2012

Dugaan Aidilfitri

MARAK...angota bomba dan penyelamat memadam kebakaran yang melibatkan sembilan buah rumah.
MARAK...angota bomba dan penyelamat memadam kebakaran yang melibatkan sembilan buah rumah.
SIBU: Kegembiraan menyambut Syawal kepada 90 penghuni sembilan rumah di Kampung Nangka, di sini, berakhir dengan kesedihan apabila rumah mereka terbakar awal pagi semalam.

Dalam kejadian jam 4.30 pagi itu, lima rumah penduduk terbabit musnah manakala empat lagi terbakar sebahagian dan kejadian dipercayai berpunca daripada pelita minyak tanah yang diletakkan di keliling rumah. 

Difahamkan, kebanyakan mangsa nyenyak tidur ketika kejadian dan tidak menyedari api menyambar rumah mereka, menyebabkan ramai hanya sempat menyelamatkan diri manakala barangan lain musnah.

Seorang penduduk, Ashgar Jahan, 50, berkata, dia menyedari kejadian itu apabila mendengar suara riuh rendah jiran menjerit agar penduduk menyelamatkan diri.

Menurutnya, dia terkejut apabila melihat api menjulang tinggi dan sudah memusnahkan dua rumah. 

“Saya mengejutkan ahli keluarga yang tidur supaya keluar menyelamatkan diri dengan membawa dokumen penting,” katanya. 

Menurutnya, kebanyakan mangsa panik dan mereka hanya sempat menyelamatkan diri manakala banyak barangan rumah dan segala kelengkapan menyambut Aidilfitri musnah.

“Api mungkin berpunca daripada pelita minyak tanah yang dipasang di sekeliling rumah atau litar pintas, kami tidak mendengar sebarang letupan, sebaliknya hanya melihat api merebak cepat. 

“Kami bersyukur tindakan pantas berjaya menyelamatkan nyawa penduduk walaupun Aidilfitri tahun ini berakhir dengan tragedi,” katanya ketika ditemui.

Menurut Ashgar, mangsa kebakaran kini menumpang di rumah saudara-mara sementara menunggu bantuan. 

Sementara itu, Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Sibu, Mutalif Jaafar berkata, pihaknya menerima panggilan pada jam 4.52 pagi sebelum jentera pertama tiba di lokasi kejadian. 

Katanya, api marak dengan cepat berikutan cuaca kering dan struktur rumah dibina daripada kayu selain jarak antara rumah yang terlalu rapat. 

“Satu jentera sokongan dari Balai Bomba dan Penyelamat Sungai Merah dan tujuh anggota turut dikejarkan ke lokasi dengan api dapat dikawal daripada merebak pada jam 5.22 pagi. 

“Kita terpaksa mengepam air dari Sungai Rajang sebelum api dapat dipadam sepenuhnya pada jam 6.45 pagi dan tiada kecederaan dilaporkan,” katanya katanya ketika ditemui . 

Punca kejadian serta nilai kerugian masih dalam siasatan bomba.

sumber- Hmetro

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...