Tuesday, March 12, 2013

Buaya pertama pakai ekor tiruan

Phoenix: Seekor buaya bernama Mr Stubbs akan melakar sejarah tersendiri apabila dipasang ekor tiruan bagi membantunya hidup normal tidak lama lagi. Berusia sembilan tahun, reptilia itu adalah buaya pertama dilengkapi ekor buatan manusia. Mr Stubbs mengalami kecacatan bahagian belakang badannya selepas digigit ketika bergaduh dengan buaya lain.

Buaya pertama pakai ekor tiruan

Kecacatan itu juga menyebabkan Mr Stubbs tidak boleh berenang seperti sepatutnya. Haiwan berkenaan diselamatkan pakar reptilia sebuah persatuan hidupan liar di Phoenix, Arizona. Namun, dengan ekor tiruan itu, Mr Stubbs bakal mendapat hidup baru. 

Buaya pertama pakai ekor tiruan

Sepasukan pakar mencipta ekor berteknologi tinggi menggunakan lateks dan silikon berharga beribu-ribu dolar Amerika. Mereka turut mengkaji pergerakan Mr Stubbs melalui kamera khas untuk menyesuaikan ekor tiruannya.

Buaya pertama pakai ekor tiruan

Selepas dipasangkan ekor tiruan itu, pakar terbabit perlu mengajar Mr Stubbs berenang semula. Seorang daripada pakar persatuan itu, Russ Johnson berkata, buaya berkenaan mungkin terlalu muda ketika bertembung dan bergaduh sebelum ini. “Buaya adalah haiwan pemangsa dan jika anda bersaiz kecil terpaksa berdepan dengan buaya lain yang kelaparan, anda adalah makanan mereka,” katanya. 

Buaya pertama pakai ekor tiruan

Mr Stubbs adalah satu daripada 32 buaya yang ditemui dalam sebuah lori yang ditahan di Arizona baru-baru ini. Selepas diserahkan kepada persatuan terbabit, Johnson berkata, mereka mendapati Mr Stubbs tidak mampu berenang. “Apabila di dalam air, Mr Stubbs akan terlentang,” katanya. 

Buaya pertama pakai ekor tiruan

sumber- Daily Mail

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...