Friday, August 31, 2012

Khasiat luar biasa Manjakani

khasiat manjakani

Kajian menunjukkan bahawa manjakani adalah kaya dengan tannin, asid tanik, antioksidan, vitamin (terutama vitamin A dan C), kalsium, besi, serat, protein dan karbohidrat. Selain itu ia juga mengandungi unsur-unsur seperti astringen, anti-microbial dan anti-radang. Kandungan taninnya yang tinggi menyebabkan manjakani digunakan secara meluas dalam perubatan tradisional, terutama untuk penggunaan selepas bersalin bagi mengetatkan rahim dan otot vagina yang mungkin kendur ataupun longgar akibat proses bersalin. Kajian membuktikan bahawa unsur astringen dalam manjakani dapat membantu mengencangkan otot dinding vagina dan mengembalikan keanjalan.

Berikut adalah antara kegunaan manjakani dalam pengubatan:-
 • Awet Muda : Antioksidan dalam manjakani boleh melambatkan proses penuaan sel.
 • Pencegahan Kencing Manis : Asid galik boleh mencegah kencing manis dan lelah.
 • Pencegahan barah payudara dan rahim : Antioksidan dalam manjakani boleh mencegah barah buah dada dan barah rahim.
 • Pencegahan bau yang tidak diingini : Oleh kerana manjakani bersifat astringen, ia boleh membasmi bakteria dan kuman yang mengakibatkan bau yang tidak selesa pada faraj.
 • Merawat otot-otot di dalam faraj : Tannin yang terdapat di dalam manjakani mempunyai sifat menegangkan semula otot-otot dalam faraj dan menyebabkan faraj menjadi sempit semula.
 • Mengawal lendir dan lelehan faraj : Astringen juga mampu menyerap segala lendir dan lelehan pada faraj yang boleh menyebabkan bau yang tidak selesa.
 • Membersihkan lelehan haid dan nifas : Astringen juga mampu menyerap lebihan darah haid dan nifas.
 • Mengecutkan semula tisu-tisu : Astringen juga mengecutkan semula tisu-tisu di dalam faraj terutamanya selepas bersalin.
 • Menegangkan dan mencantikkan kulit : Astringen dalam manjakani boleh mencantikkan kulit dan mencegah jerawat.
 • Mata yang sihat : Astringen terbukti dapat memberikan penglihatan yang jelas kerana ia mengecutkan tisu-tisu pada mata.
 • Rawatan payudara : Oleh kerana manjakani mempunyai sifat-sifat menegangkan kembali otot-otot, maka amalan meminum minuman bermanjakani dapat memperbaiki payu dara yang telah hilang kekenyalannya.
 • Gigi dan tulang : Kalsium dalam manjakani boleh membantu menguatkan gigi dan tulang.
 • Mulut : Astringen dalam manjakani mengekalkan kebersihan mulut.
 • Kulit kering dan berminyak : Astringen juga dapat mengawal kulit kering dan berminyak.
 • Perawatan kronik ulser : Amalan meminum minuman manjakani juga boleh merawat kronik ulser.
 • Pelbagai khasiat makanan : Disebabkan manjakani mempunyai serat makanan ia dapat melawaskan pembuangan air besar. Vitamin dan zat galian serta karbohidrat dan protein boleh memupuk kesihatan.
Khasiat Manjakani 1.
Ramai wanita akan risau apabila melihat kulit mula mengendur. Mereka bimbang jika perhatian suami akan mula beralih arah. Antara cara untuk melambatkan masalah kulit kendur bukan sahaja di bahagian muka, tetapi juga seluruh badan ialah dengan menggunakan buah manjakani. Buah ini bukan sahaja baik untuk tujuan merapatkan otot vagina wanita tetapi juga berguna untuk petua kecantikan lain.

Cara:
Dapatkan buah manjakani dengan cara dibeli di pasar atau kedai-kedai perubatan tradistional. Rebus beberapa biji buah manjakani sehingga lembut. Anggaran cukup untuk kegunaan seluruh badan. Apabila sudah lembut dan bila dipicit, ia akan mengeluarkan lendir atau getahnya, lumurkan getah itu diseluruh muka, dan anggota badan lainnya seperti buah dada, perut, paha dan lengan. Biarkan sehingga kering. Kemudian bolehlah mandi. elok diamalkan setiap hari sama ada sebelah pagi sebelum mandi atau sebelah petang.

Khasiat Manjakani 2
Ini adalah tambahan petua bagi mengeratkan hubungan suami isteri, mengikut nasihat orang lama, biji majakani dimasukan ke dalam nasi yang sedang ditanak. Apabila nasi telah betul-betul masak, keluarkan biji tersebut, kupaskan kulitnya yang telah lembut, digentelkan dan ditelan. Buat selama tiga hari berturut-turut. Insyaallah anda akan merasakan perubahan yang ketara dalam hubungan suami isteri.

Khasiat Manjakani 3
Untuk ibu selepas bersalin. Semasa didalam pantang, biasanya manjakani direbus lama dalam air dan dibuang kulitnya. Selepas tu dikepal-kepal isinya kedalam nasi. Boleh juga masukkan ke dalam kapsul ubat. Airnya pula diminum sekali teguk sahaja. Untuk sapuan pada luka bersalin, manjakani kering diasah dan serbuknya disapu pada luka tersebut. Tetapi sila pastikan manjakani dan alatan yang digunakan bersih takut berlakunya jangkitan.

sumber- rubbertapperz

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...