Tuesday, August 14, 2012

Khasiat Buah Tunjuk Langit

Buah Tunjuk Langit atau di kenali sebagai Skyfruit berasal dari kawasan yang tidak tercemar di Selatan Pasifik, khususnya di Kepulauan Solomons. Penduduk asli di situ telah menggunakan Buah Tunjuk Langit ini sejak turun temurun bagi tujuan kesihatan dan perawatan. Tetapi di Malaysia, Buah Tunjuk Langit agak kurang popular mungkin kerana sukar untuk mendapatkan buah ini.
 Khasiat Buah Tunjuk Langit
 Khasiat Buah Tunjuk Langit
Pada tahun 1996, sekumpulan pakar teknologi Bio-Kimia dari Amerika Syarikat telah berjaya menperolehi suatu penemuan yang penting tentang Buah Tunjuk Langit, iaitu ia mengandungi kandungan Flavonoids dan Saponins yang tinggi.
Kini, khasiat Buah Tunjuk Langit ini telah di proses secara saintifik dan di pek bagi kemudahan pengguna di seluruh dunia, dan keberkesanan nya telah terbukti Kandungan Aktif dalam Buah Tunjuk Langit (SkyFruit) :
1. Flavonoids
-Melancarkan pengaliran darah terutamanya mencegah saluran darah daripada tersumbat-Mengurangkan kandungan tahap kolestrol serta mengurangkan penimbunan lemak pada dinding saluran darah.
-Mengurangkan kadar risiko penyakit koronari jantung.
- Tindakan anti-inflamasi yang berkesan, menggalakkan pertumbuhan anti inflamasi dalam system tubuh badan yang berkenaan.
-Membantu mengurangkan kesakitan, pendarahan, lebam dan juga mengurangkan kecederaan tisu baban.
-Bertindak sebagai anti pengoksidaan.-Mempunyai fungsi penyingkiran Radikal Bebas (Free Radical)
2. Saponins
-Menjadi agen penghalang penyakit barah dan mengurangkan lemak badan / kolestrol.-Meningkatkan system imuniti dan mempertingkatkan kecergasan.
-Mengurangkan pembekuan darah dan tahap gula dalam darah.
-Menguatkan fungsi jantung dan melambatkan proses pembekuan darah. Di samping itu, Buah Tunjuk Langit juga mengandungi pelbagai sumber semulajadi seperti protiem, mineral, vitamin, enzim, karbohidrat, asid lemak perlu dan beberapa zat-zat penting yang diperlukan oleh tubuh badan.

sumber- dR

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...