Thursday, September 13, 2012

iPhone 5, 20% lebih ringan

iphone 5
Apple memperkenalkan iPhone 5 semalam.
SAN FRANCISO - Apple melancarkan iPhone 5, yang lebih kecil dan ringan serta sejumlah ciri-ciri terkini, tersenarai dalam kategori 4G, pada satu majlis yang dinanti-nantikan dunia, di sini semalam.

Produk terbaru ini 18 peratus lebih tipis dan 20 peratus ringan berbanding iPhone 4S.

Apple berkata iPhone 5 akan berada di pasaran mulai 21 September ini.

Apple mendakwa telefon pintar terbaru ini sebagai yang paling tipis dalam dunia buat masa sekarang.

Naib Presiden (Pasaran Sedunia) Apple, Phil Schiller berkata, ia mempunyai skrin yang lebar iaitu paparannya sehingga empat inci berbanding 3.5 inci sebelum ini, dan beratnya pula 112 gram iaitu 20 peratus lebih ringan berbanding iPhone 4S.

Ia membawa kamera 8 mega pixel dan resolusinya 1136 x 640. Lebarnya 2.4 inci manakala tingginya 4.9 inci dan setebal 7.6mm.

Selain itu menurut Schiller, iPhone menggunakan pemproses A6 yang lebih baik, memiliki kuasa memproses dua kali lebih pantas berbanding komponen sebelum ini dan disertakan penghubung 4G LTE sesuai dengan platform 4G.

"iPhone baru beroperasi menggunakan cip A6, bermakna anda boleh mengendalikan foto, muzik dan pelbagai aplikasi dengan cepat," katanya lagi.

Apple juga dilaporkan telah memperbaiki jangka hayat bateri dan menyediakan ciri-ciri kamera yang lebih baik.

iphone 5
Phil Schiller, Naib Presiden Kanan Apple bagi pasaran sedunia, memperkenalkan ciri-ciri iPhone 5.
Ia juga dikatakan mempunyai tiga mikrofon. Produk terbaru ini boleh diperoleh dalam warna putih dan hitam.

Pratempahan bagi iPhone 5 akan bermula Jumaat ini.

Di Amerika Syarikat (AS), iPhone dijual pada harga AS$199, AS$299 dan AS$399 masing-masing bagi model 16GB, 32GM dan 64GB.

Sejak iPhone pertama diperkenalkan pada 2007, Apple telah menjual 244 juta unit. Jualan iPhone dan produk-produk berkaitan membawa pulangan 46 peratus kepada Apple pada suku pertama tahun ini.

Penganalisis meramalkan bahawa Apple boleh menjual sehingga 10 juta iPhone dalam tempoh 10 hari pertama.

Pengguna di AS, Australia, Kanada, Perancis, Jerman, Hong Kong, Jepun, Singapura dan United Kingdom boleh memilikinya mulai 21 September ini.

Pasarannya akan diperluaskan ke 22 negara mulai 28 September ini termasuk Austria, Belgium, Republik Czech, Denmark, Estonia, Finland, Hungary, Ireland, Itali, Liechtenstein, Lithuania, Luxembourg, Belanda,  New Zealand, Norway, Poland, Portugal, Slovakia, Slovenia, Sepanyol, Sweden dan Switzerland.

sumber- Sinar

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...