Tuesday, October 16, 2012

Isteri, 4 anak doktor rentung

ESSEX: Seorang ibu dan empat anaknya mati selepas rumah mereka di sini terbakar, dipercayai akibat perbuatan khianat.

Dua budak lelaki berusia 13 tahun dan enam tahun serta seorang perempuan berumur 11 tahun serta ibu mereka disahkan mati selepas ditarik keluar dari rumah itu.

Wanita yang mati dikenalpasti sebagai Sabah Usmani. Suaminya, Doktor Abdul Shakour hanya cedera ringan. Anak mereka yang terbunuh ialah Sohaib dan Rayan serta anak perempuan, Hira.

Abdul Shakour and Sabah Usmani
Gambar kenangan Doktor Abdul Shakour bersama isterinya
Anak lelaki ketiga, Muneeb, sembilan, dan anak perempuan, Maheen, tiga, diselamatkan oleh anggota bomba dan dibawa ke hospital. Bagaimanapun, Muneeb kemudian meninggal dunia di Hospital Princess Alexandra.

Ketua Bomba, David Johnson berkata, kebakaran itu bermula di tingkat bawah rumah ketika keluarga itu tidur di atas. Ia merebak dengan pantas, menunjukkan sejenis bahan pembakar mungkin digunakan.

Menurutnya, Dr Abdul berada di luar rumah apabila kebakaran bermula.

“Anggota bomba bertindak sedaya upaya untuk menyelamatkan keluarga itu,” kata Johnson.

Rakan Dr Abdul, Parvez Hamid, 43, yang melawat kediaman mangsa menyifatkan keluarga itu sebagai ‘keluarga contoh.’ “Keluarga itu cukup menakjubkan. Mereka baru saja menetap di sini dan keluarga kami dan keluarganya menjadi rapat. “Anak kami sering bermain bersama. Saya tertarik dengan tingkah laku dan sopan santun mereka. “Mereka ialah keluarga contoh. Abdul ialah doktor dan lelaki yang bijak. Saya diberitahu dia lompat dari tingkat atas untuk membunyikan penggera. “Dia dan isteri amat menyanyangi anak mereka dan akan melakukan apa saja untuk mereka.

“Apa yang berlaku amat mengejutkan. Isteri saya menangis sejak pagi. Dia dan Sabah berkawan baik,” kata Parvez. 

sumber- DM

3 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...